Things I’ve learned in 7 years of marriage

Alhamdulillah. Syukur pada Allah yang memanjangkan jodoh kami hingga ke hari ini. Kelmarin, 14 januari 2013, genap 7 tahun dah bergelar isteri pada suami tercinta. Makanya tambah tolak waktu bercinta sudah lebih 13 tahun kenal dia (bercinta sebelum kahwin je 6 tahun! :p). Sudah kenal sangatkah pada sang suami? Masih lagi dalam proses kenal sebenar-benarnya tapi banyak perangai dah tahu dan dah bole tolerate (atau terpaksa tolerate! hahaha). Tapi tidur sebantal sekatil, duduk serumah sebenar-benarnya baru 2 tahun je. Itupun belum sebenar-benarnya lagi sebab masih duduk dengan parents dan inlaws. Iyelah, baki lagi 5 tahun itu kami in long distance relationship. Tahun pertama perkahwinan, dia di Indonesia, saya di Malaysia. Tahun kedua hingga ke 5 tu saya di Australia. Alhamdulillah juga perkahwinan ini dianugerahkan permata hati yang comel. Pengikat kasih. Tahun ni rekod sebab saya memang terlupa langsung anniversary kami. Suami yang selama ini tak ingat, dia yang wish saya. hehe. Sudah tua nampaknya saya ini yer. :p. Sesekali bila si suami yang kurang romantis buat sebegini, rasa best la jugak yer (oh, masa bercinta extra romantik pulak. hahaha). Rasa terharu dan dihargai pula. Pulak wish kat tgh2 orang ramai pulak kan. 🙂

Saya belajar banyak perkara dari perhubungan dan perkahwinan ini. Antaranya:
1. Menerima pasangan kita seadanya. Memang ada perangai yang berbeza sebelum dan selepas berkahwin. Berubah demi kebaikan perlu tapi teguran juga perlu berhemah. Kita pun banyak kekurangan juga. Perlu sedar diri.
2. Isteri kena pandai ambil hati dan perlu jaga hati suami (walaupun suami tak pandai ambil hati isteri). Kadang-kadang tak perlu nak bebel sangat nanti kita lagi sakit hati. Bila si isteri buat benda yang boleh buat hati suami cair dan lembut, layan baik-baik, time tu kita cakap apa je, dia boleh dengar dengan baik. Guna psikologi sikit. :p
3. Sentiasa berkata benar walaupun pahit. Sekurang-kurangnya pasangan kita tahu apa yang kita rasa.
4. Kalau jenis cerewet, perlu berikan sebab kenapa kita cerewet sebab lelaki ni rimas kalau perempuan cerewet sangat tapi dia tak tahu kenapa.
5. Don’t put high expectations atau put assumptions. Ini sangat2 bahaya jika tersilap atau kecewa. Nanti makan diri. Sebaiknya kalau ada je rasa tak best, terus terang atau tanya sendiri.
6. Perlu banyak sabar, ikhlas dan redha menjalani kehidupan sebagai isteri kalau nak dpt keredhaan suami. Jangan suka merungut. Lagi-lagi kalau isteri bekerjaya. Sememangnya perlu jadi supermommy! Kalau agak-agak tak ikhlas nak buat, jangan buat. Ataupun sedapkan hati dengan kata ‘insyaAllah besar ganjarannya buat ni untuk suami dan keluarga. Saya nak jadi isteri terbaik’.
7. Perlu banyak komunikasi agar tidak jadi misscommunication. Ini pun saya perlu perbaiki juga.
8. Layan keluarga dan ibu bapa suami macam kita layan keluarga dan ibu bapa sendiri. Perlu jaga hubungan baik supaya aman dan sentosa. Suami pun akan happy dan akan buat benda sama dengan keluarga kita. Saya tinggal dengan keluarga mertua sejak lepas kahwin dan sehingga hari ini, setiap hujung minggu memang duduk dengan mertua. Awal perkahwinan, suami tiada di sisi, dan saya tinggal dengan mereka setahun lamanya. Alhamdulillah setakat ini ok dan mesra. Pada saya tidak timbul isu kalau kita pandai bawa diri dan hormat orang. Kena sentiasa mempunyai fikiran dan hati terbuka pada sesuatu yang kita tak biasa.
9. Setiap hari sebelum tidur, mohon maaflah dengan suami jika ada kesilapan yang sengaja/tak disengajakan. Ini saya cuba amalkan. InsyaAllah kita akan rasa tenang.
10. Tak semua impian kita dalam perkahwinan kita akan dapat. Tapi kita jangan jemu doa dan berusaha (berangan tak kena bayar pun kan? :p). InsyaAllah suatu hari nanti Allah akan beri apa yang kita nak samada yg sama atau lebih baik lagi. Allah kan Maha Penyayang, Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. 🙂

Cerita di bulan terakhir 2012

Sekejap dah masuk Disember. Dan banyak pula kerja harus diselesaikan sebelum masuk tahun baru terutamanya SPPU! Stress betul nak isi benda2 ni.

Aiman dah semakin keletah dan aktif. Masih belum bercakap. Mengomel bahasa dia yang mommy tak faham. Hehe. Dah ada 11 batang gigi termasuk geraham bahagian bawah. Semakin manja dengan mommy. Susu mommy pun tak banyak mana dah. Pam la jugak 2 kali kat opis. Still nak stimulate. Sebab malam2 dia nak bergayut je. hehe. Now slowly switching to fresh goat’s milk. Aiman suka Alhamdulillah. Susu kambing is better than cow’s milk. Fresh milk is better than FM. So selalu jugak borong Nubians milk berbotol-botol. Memang agak mahal. Tapi sebab anak minum, beli la jugak. Apa saja demi pemakanan yang baik, mommy tak kisah berhabis duit. Lagipun saya mampu setakat ini. InsyaAllah ada rezeki Aiman. Tapi Aiman sekarang makan agak main-main. Kalau dia makan dengan kita, apa yang ada dalam pinggan kita, sama-sama menyuap dan disuap, memang selera dia makan. Tapi tahap sepahnya, toksah cakap la. Dengan kita-kita ni kena tukar baju. Habis terabur semua makanan bawah meja. Sebab yang disuap dimulut, separuh jatuh. hehe. Mommy pun sambil2 menyuap juga dalam mulut dia. Aiman lagi suka makan mee yang berkuah-kuah dari makan nasi. Dulu beli organic lotus root noodle tu. Dia suka. Kuey teow kering tu yg kita rendam sndr tu pun dia suka. Buat kuah ala-ala mee hailam ke, mee ladna ke, or mee sup. Yang kurang garam. Oh, saya mmg dah beri garam sikit dalam makanan dia. Sebab dia dah suka makan apa yang kita makan. Cuma selalunya kalau kuah-kuah lauk kita, saya memang akan tambah air sedikit sebelum bagi pada dia. Sama macam air minuman, kalau sebok nak minum air sirap kita, semua saya dilute. Dan dia masih happy menerima itu semua. Asal dia tengok kita bagi benda sama/warna sama. Rasa dia tak tahu. Saya perasan kalau bagi benda manis-manis, macam dia nak apa kakak-kakak sepupu dia makan, or kuih2 masa pergi kenduri ke apa, kalau manis2 sangat, dia tak nak makan. Saya kadang bagi juga dia rasa kalau dia dah merengek/ beria-ia minta. Either saya dilute kalau yg basah, or bagi sedikit utk rasa. Selalunya kalau manis ditekak dia, jarang dia minta lagi. Good for him. At least saya tak susah hati sangat. Mungkin sebab dah terbiasa makan tak manis dan tak masin dari kecil.

Cuma ada peristiwa tok dgn wan dia bagi kopi buat saya menangis minggu lepas. Patutlah Aiman tak nak tidur. Selama ini, saya memang tak pernah tengok dia terkebil-kebil walaupun mata dan ngantuk amat nampaknya. Dia ala-ala nak lelap, lepas tu dia bukak semula mata. Dekat sejam mcm tu. Sambil menyusu, selalunya kejap je dia dah lena. Tapi memang malam tu agak berlainan sikit. Rupanya, dia dah diberi minum kopi oleh tok dan wan dia. Memang saya angin dalam hati. Besoknya, benda sama jadi, kali ni, saya sendiri nampak daddy dia tengah bagi Aiman minum kopi! Terus saya bawak lari, saya menangis masa susukan dia. Kenapa buat anak saya macam ni? Saya beri banyak makanan yang baik-baik, saya jaga pemakanan dia elok2, dalam banyak2 benda, kopi jugak nak diberi. Dah la manis, ada caffeine. Kenapa tak boleh nak tunggu budak tu besar baru bagi? Apapun alasan, saya tak boleh terima sebab saya rasa umur aiman yang setahun 4 bulan itu masih tidak sesuai diberi kopi. Nak cop saya mak yang kejam sebab tak bagi anak kopi, coplah. Ayah dia kata, nak bagi cerdas otak. Iyelahhhh. Anak saya tak minum kopi pun aktif semacam. Tapi saya tahu nak salahkan tok dgn wan dia dan daddy dia pun tak boleh. Aiman jenis meminta, kalau tak dapat, dia merengek2 nak sampai dapat. Mereka semua sayang Aiman, so tak sampai hati. Maka bagilah. Hanya saya je yang sampai hati dan kejam selalu tak bagi kalau anak merengek nak sesuatu yang saya rasa dia tak patut makan/minum/main. Tapi saya buat ada sebab saya sendiri kenapa saya tak bagi. Kadang-kadang memang saja saya cakap depan2, ‘this is not yours, not good for you’. Saya rasa mereka perlu hormat saya sebagai ibu dia. Tapi saya juga perlu jaga hati mereka. Cuma bab anak kadang saya payah nak kompromi. Sebab saya sayang anak saya. Saya mahu yang terbaik untuk dia. Aiman tanggungjawap saya. Kalau dia sakit, dia susah, dia merengek, dia nangis, dia apa2 sekalipun, yang mengadap dia nanti, yang susah hati adalah saya. Saya rasa kita sebagai orang dewasa, yang tahu baik buruk, ada information/knowledge, perlu buat keputusan utk anak yang tak tahu mana baik dan mana buruk. Explore yes, penting utk exposure dan survival budak2 ni dari kecil, tapi benda yang macam mana yg kita boleh bagi dia rasa/cuba, itu semua kena fikir baik buruk la. Apa kesan dia. I know sometimes I’m worry too much. Saya ibu yang cerewet. Cuma kadang kala saya terpaksa tone down sikit bila melibatkan keluarga, sbb tak nak kecik ati. Tapi nanti saya makan hati. Saya cuma boleh berdoa Allah sentiasa lindungi anak saya dari benda buruk2 dan jahat. Kalau nak menulis luahan hati, memang ada je kan. Saya ambil itu semua sebagai pengalaman. Memang saya ibu muda, tiada pengalaman, tapi saya tak jemu nak belajar berkenaan parenting, pasal pemakanan anak2, pasal apa2 sahaja yg saya rasakan bagus utk membantu saya menjalankan tugas saya sebagai ibu. Pengalaman org lain2, setiap anak lain2, tak semestinya apa yg org apply pd anak dia, boleh apply pada anak kita. Saya terima juga nasihat dari orang tua. Cuma yg saya rasa tak logik, atau tidak bersesuaian saya tak ikutlah. Saya tak terima bulat2.

Pasal belajar yang tak habis2, penat dah kan. Saya menunggu SV hantar slaid lagi utk cantikkan result. Semoga Allah permudahkan. Semoga saya dapat grad tahun 2013. Lepas tu boleh fikir nak tambah adik utk si Aiman. hehe. :-). Aiman dah termanja lebih-lebih. Hari tu saya dukung anak buah yang baru, amboi, jeles kemain. Tak bagi dukung. Bagi can Aiman manja2 sampai 2 tahun dulu lah yer. 🙂

Ada apa dengan kesihatan dan berat badan?

Kadang-kadang susah nak menyampaikan ilmu ni. Kita sebolehnya nak berkongsi benda yang bermanfaat dan baik, tapi orang tak nak terima. Terpulanglah. Mungkin ada banyak sebab mengapa kita masih tidak mahu berubah walaupun kita sudah ada ilmu atau maklumat tersebut (Luahan sekejap).

Kadang-kadang tahu banyak benda pun tak best jugak. Betul, knowledge is power. Tapi bila tahu benda-benda yang memudaratkan kita tu yang tak best. Lagi-lagi kalau kita dah terbiasa atau selalu buat/makan benda tu. Macam makanan segera lah. Senang, mudah dan sedap. Tapi tidak elok untuk kesihatan. Rata-rata kita hari ni banyak consume makanan segera kan. Paling busuk pun KFC atau Mcdonalds. Ataupun burger ramly tepi jalan. All of these are processed foods. Dengan kesibukan kita hari ni, dan kemudahan yang ada, kita ambik jalan yang mudah jugalah.

Saya masih ingat sewaktu belajar di Australia, yang mana susah nak dapat makanan halal dan makanan yang dijual pun mahal. Maka tiada pilihan selain memasak. Maka makanlah home-made food setiap hari. Dah terpaksa, semua pun boleh. Kat sini sebab banyak pilihan makanan dan senang nak beli je, maka tidaklah rajin memasak walaupun saya suka memasak. Lagi-lagi beranak kecik, yang payah nak renggang (alasan lagi). Dekat Australia sana, fresh produced mmg superb. Buah, sayur, salad semua segar. Fresh milk ni, berlambak-lambak. Sedap pula. Saya yang tak suka susu pun boleh minum. Rasanya lain. Di sana banyak berjalan, sebab ramai orang jalan kaki. Setakat nak jalan kaki 15-20minit pergi ke sesuatu tempat tu takde hal lah. Jalan kaki setgh jam pun takpe. Budaya berjalan kaki dan naik basikal tu mmg normal. Maka sedikit sebanyak membantu badan untuk bersenam juga. Dapat pulak geng ke gym dan bersukan, mmg best. Rasa fit je. Stamina ok. Di sana, waktu lunch hour kdgkala orang gunakan untuk ke gym atau main bola kat padang!

Sekarang saya rasa badan sangat tidak sihat dan aktif. Dengan jadual harian yang sibuk, jaga anak, memandu setiap hari dengan jalan yang banyak kenderaan, saya rasa macam tak terkejar semua benda. Balik rumah dekat maghrib, dah kepenatan, nak melayan anak yang ditinggal sejak pagi, pukul 10 malam mata dah ngantuk mintak tutup. Tidokan anak, dengan maknya tertidur sekali. Makan pun belasah je semua benda. Mana yang sempat je la kan. Tidak bersenam. Itu pun kalau saya pulang kerja awal sedikit, dapatlah bawak anak berjalan-jalan di luar rumah atau ke playground yang berdekatan untuk setengah jam.

Sejujurnya, saya amat tidak selesa dengan pertambahan berat dan bentuk badan yang ada. Menjadikan diri ini kurang berkeyakinan bila berjumpa atau berhadapan dengan orang. Suami pula sekarang makin rajin bersenam. Jogging, angkat berat, berbasikal. Kadang-kadang nak bersenam bukan tak nak, tapi masa yang saya nak ambil untuk bersenam tu, saya rasa saya mengambil masa untuk diluangkan dengan anak. Mungkin pada sesetengah orang tak kisah, tapi saya kisah. Bayangkan kalau saya balik kerja dah pukul 6 lebih, nak keluar lagi bersenam sampai maghrib. Anak yang excited dah tengok kita balik, minta bermanja dan bermain, tup2 kita sibuk keluar balik pulak. Hanya ada masa 3-4jam sehari untuk bermain dengan dia sebelum dia masuk tidur pada waktu malam. Lagi-lagi kalau menyusu badan. Seharian menunggu nak nenen dengan mommy, mommy balik lambat pulak. Suami tak mengapalah kan. Bukan dia nak susukan anak balik kerja. Lagipun anak biasanya cari mak dia berbanding ayahnya. Dan lagi satu saya kesian juga pada mak ayah saya yang jagakan cucu mereka sampai lewat begitu. Sebolehnya saya mahu beri mereka masa berehat sebelum maghrib supaya mereka dapat beribadat dengan tenang pada waktu malam setelah seharian menjaga cucu.

Nak gunakan masa hujung minggu siapa pula nak jaga anak saya? En. suami? mmmmm….Ini tak payahlah saya ulas. Lagipun kadang kala hujung minggu suami on call. Memang saya berseorangan jaga anak.

Sejujurnya, saya tidak pernah minta time-off dengan suami untuk ada masa ME-TIME setelah ada anak ini. Saya rasa mementingkan diri bila saya berbuat demikian sewaktu anak masih kecil ini yg perlukan perhatian dan jagaan saya. Mungkin bila saya ada masa untuk diri sendiri untuk – bersenam, keluar dengan rakan2, window shopping atau buat apa sahaja yg saya suka seorang diri mesti saya akan rasa bersalah kemudiannya sbb saya rasa baik masa tu saya peruntukan untuk luangkan bersama anak dan keluarga saya. Lebih lagi saya wanita bekerjaya. Perasaan bersalah meninggalkan anak yang kecil dan pergi bekerja itu tidak banyak sedikit masih ada. Sebolehnya jika ada masa cuti atau terluang, saya mahu manfaatkan dengan anak dan keluarga. Sebolehnya saya cuba elak untuk ada kerja lebih masa atau kerja luar. Jika perlu bermalam, memang saya akan bawak anak sekali.

Ini adalah saya dan mungkin lain orang lain caranya. Maka, sebab itu saya sukar untuk cari masa untuk saya realisasikan impian saya untuk bersenam. Tambahan anak saya sedang lasak. Tak boleh nak tinggal sekejap. Ada je yang dibuatnya nanti. Saya mahu kurus. tapi saya tak yakin dengan ubat kurus. Lagi-lagi sedang menyusukan anak. Saya amat bimbangkan side effect yang mungkin boleh dapat pada anak. Sebolehnya saya mahu bersenam dan kekal aktif dan sihat. Mungkin perlu habiskan tempoh penyusuan 2 tahun dan tunggu anak besar sikit. Boleh ajak dia bersenam bersama.

How time flies

Sekejap je Aiman dah setahun. Raya ketiga hari tu genap usianya setahun. Minggu lepas baru ada kesempatan buat majlis sedikit untuk anak kecil itu. Seronok ada rakan sebaya bermain. Aiman potong kek yg mommy tempah khas – red velvet with less sugar. Alah, bukan Aiman yg nak makan pun. Orang lain termasuk mommy ni haa. hehe. Tapi kek mmg super sedap. Aiman mommy bagi juga rasa 2-3 suap. Dia pun tak berapa suka manis-manis. Apa yg membuatkan saya order kek red velvet kak Zarina ni sbb dia jaga kualiti kek dia. Pewarna pun natural, guna beet root. No artificial color ok. Philadelphia cheese yg mantap. Mahal sbb stok terhad. Kena top up extra pun saya sanggup bayar janji puas hati. Mommy pun buat fresh fruit cake for Aiman. Semua buah-buah yg Aiman suka -honeydew, kiwi, watermelon, strawberry, starfruit. Demam-demam pun mommy beria terap buah tu dan hias. Walaupun badan memang tak larat, tapi demi anak, semangat je. Lagipun dah jemput orang. Maka, melayan tetamu yg dtg ala kadar je sebab batuk2 dan tak larat sgt sebenarnya. Banyak duduk melepek je. Majlis belum start mommy dah nak pengsan dah sebenarnya. Wan pun demam. Kesian kami berdua. Dah la jemputan dari pukul 12-6ptg. Memang bertahan je la sepanjang hari tu.
Aiman sekarang sangat suka bermain dan makin kurang nak makan. Wan dia cakap mungkin nak ringankan badan. Ada logikla kot. Tapi dia bukan reti duduk diam, berjalan je sentiasa. Ada je benda dia buat. Maka perlukan tenaga juga untuk semua tu kan. Haruslah makan berganda jugak. Ini tidak, kalau makan sekarang banyak nak makan sendiri. Sudahnya yg tabur bawah pun nak sama banyak dengan yang masuk mulut. Bila tak bagi, nanti makan main-main. Dia pun nak explore sendiri makanan dia dan syok suap diri sendiri juga. Kadang pening mommy nak bagi makan apa pun tak tahu. So sekarang memang banyak menu bubuh cheese dan susu sbb nak bagi dia kenyang dan full. Tapi bukan boleh makan banyak pun. Muak nanti dia. Mommy kena rajin create finger food untuk Aiman. Sampai satu tahap mommy pun dah letih, buat creamy soup makan dengan toasted bread je lah. Tapi creamy soup senang sebenarnya. Seme bubuh, tumis2, then blend je. Segala sayur mayur dan protein dan lemak vitamin seme di situ. Cabaran betul nak sediakan anak makanan sihat ni. Setakat ini pemakanan dia masih terkawal. Walaupun kadang-kadang bila apa yang kita makan, dia pun nak tumpang rasa, bagi jugak rasa. Lagi-lagi kalau ada atok dan wan. Mmmm…payah juga. Dan juga mak-mak sedara atau pak sedara yg kadang suka nak suap benda yg mommy dia tak nak bagi. Nak ditegah lebih2 payah jugak. Selagi belum melampaui batas, mommy pejam sebelah mata je lah. Saya sangat berharap Aiman membesar dengan makanan yang sihat, kurang gula dan garam, tidak terlalu banyak pengawet,pewarna dan bahan translemak, makanan yang asli dan organik, makanan air tangan mommy atau keluarga terdekatnya. Semoga Allah melindungi Aiman dari segala yang tidak elok dan beri mommy kekuatan untuk menjaga dia sebaiknya. Amanah ini amat berat. Itu baru bab pemakanan. Belum lagi sahsiah, rohani, jatidiri.
Aiman belum pandai sebut mommy and daddy. Tapi mulut bising juga dengan bahasa dia. Pandai sebut ‘nak’, ‘duck’=rubber ducky Aiman bila mandi, ‘dah’ dan ‘ba’=utk bas dan lori. Bila kita cakap dia paham kalau sebut ‘nenen’= BF. Tersengih2 kadang ketawa gelihati sendiri tunggu mommy nak bagi nenen. hehe. Bila nak mandi atau sebut wash, dia tahu nak kena bukak baju dan seluar. Kadang terkedek-kedek terus tuju bilik air bila kita sebut mandi or wash. hehe.
Agak letih juga jaga Aiman yang baru dapat kaki ini. Tak reti diam. Masa raya dia sibuk melatih diri berjalan. Officially, Aiman pandai jalan umur 11 bulan. Hari Wan dgn Tok Siti dia ke Mekah buat umrah, hari tu dia jalan. Tapi sebab dia kadang takut, maka pendek2 je menapak, tapi bila hari raya, banyak berjalan, dia pun sibuk nak explore, automatik, skill berjalan dia diasah dengan sendirinya.
Semester baru dah start beberapa minggu. Oleh kerana sangat sibuk dengan workshop la, conference la, maka seme macam tunggang terbalik. Kelas pulak hari Isnin sampai Khamis. Jumaat ada lab. Tahniah untuk diri sendiri untuk jadual sem ni yang sangat best!! (tangan kat bahu, mata ke atas, bluwekkk!). Paul pulak baru pulang draft tesis, banyak plak komennya nak gambar itu ini. Tensen ok. Aih, nak bertungkus lumus utk tesis lagi. Bulan 10 dah la weekend seme full. 19hb Oktober nak bawak budak2 gi field work kat tasik chini lah. Aih, macam2. Projek yg bergeran 2 tgh berjalan. 1 tgh stuck sbb takde sampel.Itu semua mahu progress dan report!!!! Ada hati nak apply lagi geran bulan 12 ni. Ni seme gara2 KPI tak masuk akal. Rasanya ahli akademik muda2 seme boleh kena depression. Ngarut betul sapa yg dok Research University ni. Seme nak tahap world class. Tapi funding dgn facilities idaklah world class pun. Output nak best je. Ok la, penat bebel. Teringin nak tgk drama Adam & Hawa. Memang takde masa nak tgk. Tgk tv pun curi2 kdg, jangankan nak konsentret tgk drama. Banyak lagi benda lain nak dibuatnya. Ni dapat tulis blog time anak tido pun dah kira bagus ni. Patutnya time ni digunakan untuk edit tesis. Sekian. :p

June updates!

Lately banyak benda bermain kat kepala otak. Kadang-kadang terasa membuak-buak nak tulis blog tapi masa takde. Bila balik rumah sibuk dengan anak. I always feel guilty when I spent so little time with my son. Kalau balik lambat, dapat main dengan dia dlm 2-3 jam je. Lepas tu dia tido dah. Memang la tido dengan mommy tapi siang yg dia banyak berjaga tu dia dgn org lain.

I love the beauty of breasfeeding. Memang bonding kuat. Malam-malam memang nak mengempeng je. Mungkin sebab itu anak rapat walaupun kita hanya meluangkan sedikit masa dengan mereka. Bukan tak suka Aiman rapat dengan atok dan nenek dia. Tapi risau juga takut dia terlalu clingy dengan mereka dan nanti Aiman tak nak dengan mommy. Tapi Alhamdulillah, Aiman masih menunjukkan ciri mommy no.1. hehe. Kalau balik kerja, kita buka pintu dan dia nampak je muka kita, bersinar-sinar muka tersenyum dan kadang melompat-lompat kegembiraan. Perasaan melihat kegembiraan anak masa tu memang tak tergambarkan. Tak sama reaksi dia kalau tgk daddy dia balik. Janganlah balik tak dukung dia dulu. Menjerit or menangis nanti. Manja mommy! 🙂

A bit stress dgn Paul sebab tak pulang balik draf dah sebulan lebih. Haih. Sempat ke nak hantar before raya ni? Mungkin dia memulang paku buah keras. Yela, dulu pun kalau Paul suruh hantar draf suka tangguh2. huhuhuhu. sendiri mahu ingat la kan.

Aiman dah 10 bulan. dah sedap dan laju je naik walker so dia macam tak nak bertatih. Tapi bila kita suruh dia tolak kerusi nak pulak dia berjalan. Sekarang dah bagi dia makan sendiri. Tapi messy giler la. Habis satu kepala makanan. Tak boleh dibuat untuk makanan yang berkuah sgt. Jenuh nak mengemas. Nak ajar dia makan sendiri. Kalau bagi makanan, dia selalu ambik guna 2 jari dia yg cinonet tu dan akan masukkan dlm mulut sendiri. Tapi satu tabiat dia kalau makan finger food sendiri, suka la nak masuk seme tu dalam mulut sampai penuh. Kita yg takut tercekik. Dan he is so clever. Mana-mana yang dia rasa tak boleh kunyah or telan dia takkan telan. Which is kita tak risau pasal choking. Pernah dia kulum butang la, duit syiling la.hahaha. budak kecik ni suka mengutip. sebab tu tak boleh lepa. Dan serat2 buah yg dia tak boleh kunyah dia luahkan balik.

Mommy dah pening nak bagi Aiman makan apa. Nak buat homemade finger food tak menyempat2. Sometimes bila baca too much info, nnt pening sendiri. Semua pun tak boleh. Too much sugar. Too much salt. Sampai skrg makanan aiman tidak bergaram and I always elakkan yg bergula. Natural sweet takpe. Tapi kdg bila anak tgk kita makan, kita bg rasa juga sesuap dua sebab tak sampai hati. Dan kadang-kadang ‘tertegur’ mak ayah sendiri yg suka nak bg cucu makan sbb kesian. Macam kita lagi pandai dari mereka. Bukanlah macam tu sebenarnya. Cuma saya mahu menjaga kesihatan anak sendiri. Tak salah bukan. Sebenarnya saya ini sgt cerewet tapi bila mengenangkan diri sendiri pun takde masa nak buat, kdg2 kena give and take jugak la. But definitely will not jeopardize his health. Moderate. ye ker? :p. I prefer to prevent than cure. So kena berpenat2 sedikit I guess. Bukan senang jadi ibu ni. Besar tanggungjawap dan amanah untuk berikan terbaik untuk anak.

Kelmarin ada tgk tv rancangan Pesan Atok. Ya Allah, sejuknya hati tgk budak 3 tahun menghafaz surah Al-Mulk. A friend of mine bagi link blok mummy dia. Dia dan kakak dia mengaji dari baby. MasyaAllah. Hebat anak-anak ini. Mommy nak Aiman juga terang hati macam tu. Semoga Aiman dapat mengenal al-quran sejak kecil lagi dan sentiasa menghidup suburkannya dalam hati. Tapi apa yang penting, mommy sendiri kena jadi contoh dan mengamalkannya. Baru anak boleh ikut. InsyaAllah, mommy cuba yang terbaik. Selalu berdoa semoga anak ini menjadi saham di akhirat. Maksud nama Muhammad Haris Aiman adalah ‘penjaga yang bertuah/kanan’. Mommy harap Aiman menjadi orang yang berguna dan bertanggungjawap. Yang menjaga agamanya, yang menjaga kedua ibu bapanya, orang2 yg disayanginya dan menjaga dirinya juga.

Minggu ni dan minggu lepas sibuk marking exam paper. Frust sangat bila ada yang dapat markah 0. Apalah budak-budak ni belajar. Dan perlu tgk balik juga cara pengajaran dan penyampaian. Mungkin sendiri pun ajar diorang tak faham. Tapi dah cakap kalau tak reti nak jawap in English, tulis dalam bahasa melayu pun takpe. Saya juga mengajar mencampur adukkan bahasa supaya mereka lebih faham jika menggunakan bahasa melayu walaupun nota kuliah dalam English. Sebab yang penting saya mahu ilmu itu sampai kepada mereka. Tidak mahulah syok sendiri.

Weekend ni ada 2 undangan. Satu majlis akikah Amelia. Satu lagi majlis pertunangan Zaza. Can’t wait to see both of them.

Oh, nak bercerita pasal pergi Sentosa, Singapore. Konon nak bawak Aiman pergi tgk fish di underwaterworld. Sudahnya dia tido je dlm carrier. Mommy and daddy yg tgk. Dah la cuaca panas dan the worst part is I sudah terjatuh depan orang ramai sampai kaki bengkak! haaa..glamer mak kejap. hehe. Ter miss 1 anak tangga masa nak tgk dolphin show. Semua audience jerit “awww” masa saya sedang menahan diri dan Aiman dari terus tersungkur. Sudahnya tahan guna kedua belah lutut so lutuu bengkak dengan kaki yg dah terpeleot. Tapi bangun cepat2 masa jatuh and buat macam takde apa padahal sakit gilerrrrrrrrrrrr. X-ray takde retak or patah. Just soft tissue injury. Dpt la MC 2 hari. itupun perlu dtg ofis sbb budak2 ada viva (oral exam). Hehe. Macam2 hal.

Hari ni berganti puasa hari ke 7. Lagi 3 mgg je nak puasa. Ada lagi 14 hari nak ganti. Tak tau la sempat ke tak. Macam gaya kena bayar fidyah sikit jugak tahun ni. :p

Tak lama dah nak puasa dan raya kan. Tahun ni sure best sebab ada Aiman nak jalan-jalan raya! hehhehe. Tapi tahun ni raya kat kampung belah suami. huhuhuhu. Mode: pasrah.:-)

Bersawang

Bersawang sungguh blog ni. Takde masa nak menulis. Nak update cerita Aiman pun tak sempat. Makanya, secara ringkas perkembangan terkini anak kesayanganku itu:

1. He can waves ‘bye-bye’ bila kita suruh.
2. Clap hands dan boleh salam bila kita suruh hulur tangan untuk salam. Juga suka sangat give mommy high five! 🙂
3. Understands when I say ‘No’ – bila mommy angkat tangan dan tunjuk jari telunjuk, he knows mommy tak bagi. tapi kdg buat muka selamba dia sambil tersengih2 dan buat jugak! 🙂
4. Crawls well. Laju. Mommy suka letak Aiman dalam playpen tapi dia selalu jerit nak keluar. hehe.
5. Dances to music (bila tgk cartoon yg ada music atau dgr lagu) – terhenjut2 badan dia excited.
8. Ada stranger anxiety (since 5 months)
9. Can self-feed some finger foods, or if ada mknan terkeluar dr mulut or kat tepi2 mulut dia akan cuba masukkan dlm mulut.
10. Ketawa mengekek2 bila main peek-a-boo
11. Sits unsupported
12. Responds to own name
13. Picks up tiny objects and semua benda dia nak masuk mulut
14. Drops objects and then looks for them – kdg2 dia saja buat, tgk muka kita, then jatuhkan barang, pastu kita ambik balik, dia jatuhkan lagi. hehe
15. Gets upset if toy is removed
16. Pulls to standing – sangat suka nak berdiri dan suka memanjat!! Orang baring sebelah dia pun dia nak panjat.
17. Babbles enthusiastically – ntah apa-apa kadang dia bebel sorang2. ‘babababa…dadadada..’ comel.:-)
18. Akan stop bila buat apa2 kalau ada iklan kat tv. Definitely akan khusyuk tgk iklan dan lepas tu sambung balik apa yg dia buat.

Now Aiman nak makan macam orang besar. Dah ada 8 batang gigi di usia nak menginjak ke 9bulan. Berat dah 8kg kot. I already started to introduce him family food sedikit demi sedikit. Suka macam hapa kalau dapat makanan dari pinggan mommy! Dia nak makan nasi jugak macam kita yg dah besar ni. Nasib baik la beras siam wangi yang lembut tu. Lenyek2 jek. Makan buah pun mcm tu, nak gigit sendiri. Tapi bagi yang lembut2 je mcm pear, mangga, pisang. Tak nak puree sgt.

Mommy Aiman dah submit semua chapters yer. Alhamdulillah. Now agak lega sikit la. Tapi still ada few chapters yg nak kena edit macam hapa. 2 chapters yg dihantar tu pun belum dapat feedback dr Supervisor. Gerun jugak nak menanti feedback.

Ahad ni birthday party Qaisarah. Excited! Tadi dah belikan dia besday present. 🙂

Tadi juga dah beli another babywearing gear! yehaa..nak beringsling pulak la yer. Macam senang nak keluar masukkan Aiman. Guna SSC nak berbuckle2. Lagipun nak berkenduri kahwin lagi 2 mgg ni. Kena vogue sket. SILK Ring sling ok. :-). Pakai SSC tak vogue nanti. hehe. Sukanya babywearing!!!

Ok, sekian update utk kali ini.

Musibah dan muhasabah

Hidup ni banyak dugaan. Allah bagi ujian untuk sedarkan kita betapa kita ni manusia je. Tak perfect, lemah, tak kebal. Allah sebenarnya sayangkan kita dan mahu kita lebih mengingat Dia. Sebab kita ni manusia, selalu lupa, alpa, leka.
Ruginya kalau kita tak ambil iktibar dari musibah yang melanda dan cuba membaiki kelemahan diri. Muhasabahlah.
Tapi, bukan semua orang akan dapat hidayah Allah. Hanya orang yang terpilih. Kita boleh berdoa supaya kita jadi orang yang terpilih itu. Dan kita juga boleh doa untuk orang yang kita sayang supaya dia juga mendapat hidayah.
Semoga Allah akan memberikan hidayahNya pada kita.
Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita.
Semoga segalanya tidak terlambat untuk kita bertaubat dan membaiki kelemahan dan kekurangan yang ada.
Segala yang berlaku, di langit dan di bumi, hanya Dia yang Maha Mengetahui.
Allah Maha Pemurah dan Maha Penyayang.
Walaupun kita kadang kurang bersyukur dan juga tak sedar-sedar diri, dia masih beri nikmat pada kita.
Itu pun kita masih tak malu dengan Dia. Tak reti nak bersyukur. Sering mengeluh.
Dan bagi hati yang masih mendambakan cahaya hidayah darinya, jiwa ni sering merasa tertekan dan sedih bila masih tak dapat mengubah diri kepada lebih baik.
Di mana kekuatan itu?
Masih mencari.