Archive | December 2009

I’m going back home! yeay!

In few hours time I will be leaving Canberra to my home sweet home – MALAYSIA! yeahaaa! :-). Off to melbourne first. Will be taking the flight from Melbourne at 1.25a.m tomorrow.

I am so excited since yesterday that I couldnt sleep. Tossing around for 2 hours. I am so excited to see all the faces that I love. very very excited.

My schedule quite full for this holiday. Meeting friends, visiting families, weddings etc. I already mark my calendar for all the important events. Excited!

Happy news before I’m leaving, I got secured an accommodation at Unilodge next year. Alhamdulillah. Sgt2 syukur. Ada juga tempat berteduh semester depan. Walaupun rent mahal cekik darah ($285 per week, yes ppl, I repeat, it is $285 australian dollars per week!), tapi sbb takde choice, I took the offer. Studio single. Have to work my ass off next semester. To find money, money, money and to work on my thesis. Talking about thesis, I have to finish my 2 chapters during this long, 5 weeks holiday. I wonder when I am going to do that since I have a lot of plans and it is all non academic thingy. haha. Ok, I’ll try my best. I do not want to get into trouble when I come back here. 

Can’t wait to meet old friends. We will be having a small gathering in January. Excited again. hehe.

Ok, I better get ready cause I will be leaving to the airport in less than 1 hour. Till then, babai! 🙂

beware!

Ini peristiwa yang perlu dikongsi bersama. Aku ni bukan suka nak syak wasangka kat orang. Sapa yang kenal aku tau yang aku ni lurus bendul. Anggap semua orang baik macam aku. hehe. Sebab tu dah banyak kali terkena dan pengalaman banyak mengajar aku agar jangan terlalu baik dan percaya pada orang luar.

Ceritanya bermula begini. Aku kenal mamat ni, bg nama panggilan Mr. T jek la. Kenal masa pegi conference kat Beijing. Tapi aku kenal pun masa malam Banquet Dinner. Orang dah abis conference baru dia sampai gara-gara masalah visa dia yang tak settle. Tapi dia datang untuk holiday jek la sebab dah terlepas 4 hari conference yang sangat berharga itu. Kami pun tukar2 email. Biasa la event mcm ni kena cari networking. Aku pun banyak dpt name card dr orang2 lain. Mr. T ni student mcm aku jugak cuma dia kata kat aku dia baru nak start PhD dia. Dia asal dari Bangladesh.

So, dipendekkan cerita lepas balik dari Beijing, dia ada e-mail aku tanya kalau-kalau dia bole buat PhD kat Australia. Aku bagi la dia info mcm mana nak apply seme kan. Pastu email lagi aku cite pasal projek dia and mintak tolong rekemenkan supervisor. Aku pun tolong la. Tapi bila sampai lagi e-mail dia yang mintak tolong aku emailkan supervisor, suruh sokong PhD dia la, bincangkan PhD projek dia la..apa la…time tuh aku dah malas nak layan. Aku suruh dia buat sendiri. Banyak la cantik kan. Apsal pulak aku yang kena buatkan seme untuk dia. Dia yang nak buat PhD. Patut contact la sendiri, bincang dengan supervisor.

Pastu dia sebok mintak aku gambar masa aku pi jalan2 kat Beijing. Dia dah siap hantar kat aku gmbr dia jalan2 kat Great Wall. Aku agak paranoid sket nak hantar gambar kat dia ni. Kot dia buat apa2 kan, mana tau. Pelik semcm mamat ni. Pastu minggu lepas aku check e-mail yahoo yang satu lagi. Ni jarang aku guna. Untuk urusan rasmi jek. Ada ker dia hantar e-mail kata konon-konon dia kat UK sekarang. On a mission. Beg seme kena curi. Pasport hilang. Mintak aku 1300pound nak jelaskan duit hotel and beli tiket flight balik. Dia kata dah contact embassy dia, tp diorang lambat respon. Giler ke hapa aku nak bagi 1300pound. Mana aku ada duit byk tu. Kalau ada pun, aku tak bagi. Bukan tak nak tolong, tapi dia patutnya try contact uni dia ke, apa ke. I can smell something fishy here. cewah. Aku pun balas, cakap aku takde duit and suh dia try contact uni dia and embassy dia balik. Aku cakap la aku pindah umah, pakai byk duit dan nak balik mesia. duit dah beli tiket. aku tak tipu. betul la duit byk abis pindah umah and balik mesia. Pastu dan dan tu pulak reply kata email tuh scam la. org hijack e-mail add dia la. Dah la sebelum tu kata dia ada restricted access. Maybe sebab sebelum2 ni aku tak reply email dia. Tuh yg dia buat email mcm tu nak uji aku kot. tgk respond aku. dibuatnya kalau aku bendul mcm dulu, jenis kesian jek and tolong beria. naya jek kan.

Moral of the story: berhati-hati dengan orang luar yang anda baru kenal atau beria2 buat baik dgn anda. ee, serius ngeri ok!

Gone

“When you’re gone…the pieces of my heart is missing you…”

3 important persons have gone from my life today. One has gone forever from this world while the other 2 has left me here alone for their own good. I have no one here. Mereka berhijrah ke tempat yang lebih baik dan selamat. Sempena dengan Maal Hijrah ini, selamat menyambut tahun baru dan semoga kita berhijrah ke kehidupan yang lebih cemerlang dan lebih baik. It is just that I am dealing with 2 sad situations today. So it is double sadness. First, was my brother and my sister in laws departure. They have gone back to Malaysia for good. I pray all the best for them. They deserved a better life and future and Canberra definitely not for them. Maybe it is not meant for me too. Sigh.

Secondly, was the news of my grandfather’s death. My grandpa just died this morning. Al-fatihah to him. I know he will rest in peace. Kami redha dengan pemergianmu atok. I am glad that I saw him for the last time when I was back in Malaysia. At that time, he is already sick. Sakit tua. Hari ni pun Awal Muharram, hari jumaat. Hari yg baik2. Eventhough I am not that close to him, but as his grandchildren, he is still one of the respectful person in my life. He is such a cool guy. Very calm and soft spoken. I am sad that I am not be able to be there for my father. I went out this afternoon as I do not want to immerse with my sad feelings. Pretending that nothing happened. Went shopping but I ended up crying at the malls today when I received those sms from my sister in law. We’ve been here together for 3 years. Susah, senang bersama and I know I will miss her so much.When I sent them this morning, I tried to be calm. I just give them a quick hug and goodbye. I know if I stay longer, I will burst into tears. Sebak sgt hati bila melangkah keluar dari airport and I try to hold my tears sampai naik bas. Whatever it is, I have to be strong.

I have been busy for the whole week. Settling down…well not really settling down at new place…the perfect term is ‘merempat’…I stay at friend’s apartment at the moment…I have no place to go…no confirmation for accommodation yet..luckily I still have a place to stay. Alhamdulillah. Kebetulan mereka pun pulang bercuti ke Malaysia so I have this whole apartment just for myself. Most of my stuffs at Hawa’s. Terpaksa tumpang rumah dia sbb tak tau nak letak mana dah. Byk juga barang aku. Barang dapur je separuh daripadanya. 3 kali trip naik keta hantar barang. Sebahagian lagi yg sikit2 ada aku bwk ke rumah Dy. Tapi still kena letak tmpt lain nanti sebab mereka pun nak pindah bulan Januari. Pening nak fikir semua2 ni. Minggu ini terlalu penat dan mcm2 hal. Aku hanya dtg ofis isnin pagi dan hari ni jek. 3 hari sibuk dgn urusan kemas2, angkat2 brg, uruskan bil, redirect mail, urusan transfer PhD kakak dan mcm2 lagi. Dengan cuaca yg semakin panas kat Canberra ni. Lagi la menambahkan kepeningan aku. Apa2 pun aku dah nak balik Malaysia selasa depan. Tapi aku masih kena fikirkan draft thesis aku dan experiments yg tak jadi. Kena repeat balik. Tension betul. Cuti kali ni kena la buat kerja jugak. Aku harap tahun baru ni memberikan semangat baru untuk aku meneruskan kehidupan dan dapat menjadi lebih baik dari yang sebelumnya. Aku mahukan kehidupan yang lebih bahagia, tenang, aman dan cemerlang. Semoga Allah mendengar doaku semalam.

tongkang pecah

Aku pun tak penah tgk tongkang pecah sebenarnya. Tapi sebab ia selalu digunakan untuk menggambarkan keadaan yang bersepah dan tak teratur, maka rasanya ia sesuai nak menggambarkan bilik aku skrg.hahaha. Seme benda aku dah campak ke bawah. tadi atas katil sepah giler. Siang tadi bermula aktiviti kemas barang. Separuh dah packing. 1 kotak seberat lebih kurang 20++kg dah sealed utk hantar ke Malaysia. Aku tumpang diorang shipping barang. 1 beg penuh baju. Itu baru baju. Belum brg2 lain.Aku rasa barang aku nanti mau 2,3 kali trip juga nak angkut naik keta. hehe. Itupun yg masuk kotak seme baju2 aku letak dalam vacuum bag. Jimat space. Tapi berat la jadinya kan. Sekarang aku tak larat dah nak kemas. Sambung besok jek. Mula-mula nak start kemas tadi aku jadi tension sebab tak tau nak mula dari mana, jadi aku memulakannya dengan memakan coklat. Lepas tuh baru bertenang sikit dan ada hormon gembira untuk mengemas.haha. Sedapnya coklat Lindt! Pedulik la dah gemuk ke apa, aku dah tak kisah sebab aku tension ni.

Reunion nampaknya ada perubahan. Bagus2. Aku kena lantik jadi secretary. Ni yg aku lemah ni. Baru letak jawatan secretary, dah dapat yg baru. Ada ke diorang kata aku ada gaya. Pemenda yg gaya ntah. Ikut zahirnya, takde gaya langsung. Secretary kena la seksi, menarik, tertarik kau memang da bomb kan. Aku ni macam kuih bom jek ade la.hahahaha. Lantak, tak kisah la. Aku buat setakat yg mampu je la. Aku ada jugak set utk gathering kecik2 dgn kawan2 sekelas jugak. Harap2 tu pun jadi la. Rindu nak jumpa semua orang. Tapi ada la pulak sorang member kelas aku ala2 tak suka nak reunion ni. Ko nak buat hal sendiri ko punya pasal la. Aku tak rugi apa pun. Aku hanya nak jumpa kawan2 yang nak jumpa aku dan merapatkan kembali hubungan yang renggang sebab dah lama abis sekolah. Masing2 punya effort la. Samada dia nak mengekalkan hubungan yang terjalin dan menambah kemesraan atau pun sekadar jadi kawan lama je. Up to you la bro!

Reunion sekolah

2,3 hari ni aku excited sikit sebab memikirkan pasal reunion sekolah. 2,3 hari aku takleh nak tido malam (sebabnya aku takleh nak citer sebab ada unsur2 mistik sket). Jadi kerana itu, aku dah berfacebook dengan rakan-rakan sampai lewat pagi dan come out dgn idea reunion! Lama dah aku borak2 dgn beberapa budak Jasin sebelum ni utk buat reunion MRSM JASIN Batch 97/98. Dah lebih 10 tahun meninggalkan sekolah. Ada yang dah lost contact. Tak lost contact pun still tak berjumpa. Hanya contact through FB atau Friendster. Tapi respond lambat la dari diorang ni. hehe. Tak bukak kot event invitation aku tu. Macam2 idea dalam otak aku ni. Nak buat Grand la kononnya. Sponsor nak cari mcm mana. Nak Garden konsep la. memacam la. Sebab tarikh dia lambat lagi, bole la plan macam2 and buat sikit2. Planningnya october atau November next year. Kira mcm nak buat kenduri kawin jek gamaknya.haha. Sekarang masih dalam pencalonan committee. Aku tak kisah jadi AJK janji bukan Chairman sbb aku jauh. Susah nak monitor keje. Lagipun aku kurang berpengaruh dan berpengalaman nak jadi Chairman. Tapi masalahnya seme tak nak jadi Chairman. hahaha.

Semalam aku telah bershopping lagi untuk diri sendiri. Kerana nak krismas ni byk la sale. Tak tahan godaan aku ni.hehe.

Lepas ni nak settlekan hal accommodation dgn Unilodge dan pergi convocation Shery. Borang2 nak hantar ke KPT dan UKM pun blom settle lagi. Ramai dah bercuti rasanya sbb ofis ni mcm sunyi. Mampukah aku bertahan sehingga 22 disember ini? huhuhu. Maunya aku tukar tiket ni kang.:p

pening kepala la…

Hari ni dengan jayanya dan selambanya aku dah bunuh 20 ekor cengkerik untuk eksperiment seterusnya. Dan maka dengan itu kepala pun pening dan berdenyut2 kerana telah mengadap lebih dari 2 jam di hadapan microscope sambil berulang alik menimbang segala benda yang berkaitan untuk setiap satu. Di tambah dengan kepanasan cuaca yang membahang, lagi tambah berdenyut kepala aku bila keluar ofis tadi. Balik2 rumah, lepas solat aku terus terbaring. Nak tido tak bole sbb kepala sgt berdenyut. Golek2 lebih kurang aku bgn panaskan nasi goreng kelmarin dan makan. Pening sbb kurang gula jgk ke? Tapi tak mungkin la sbb aku dah makan karipap 3 biji hari ni cuma tak makan lunch jek. takde la perut kosong mana kan.

Petangnya abang goreng cekodok pisang dan pisang goreng. Kakak buat teh tarik. Nikmatnya bila makan orang sediakan. Selalunya itu kerja aku.hehe. Dalam sakit2 pening mcm ni, aku sgt2 bersyukur sebab makanan ada depan mata tinggal ngap. Best jgk sakit pening ni, tak payah masak.haha. Takde la berkira mana pun. Aku jenis walau penat macam mana pun, mesti nak masak jugak. Yela, sapa lagi nak harap. Abang aku tuh pemakan nasi. Mesti nak siapkan lauk atau makanan so kalau ada sesiapa lapar tinggal makan je. Tak suka nak tgk orang kebulur2 ni. Lagipun ayah aku cakap, besar pahala bagi orang makan tau. Yang penting kena ikhlas.

Masih dalam kerisauan sapa la nak take over rumah ni. Kalau takde orang, kami kena bayar sampai dapat tenant baru sebab masih dalam kontrak. Mm, rugi memang la rugi, tapi dah terpaksa. Kena la bayar jugak. Mana nak cari duit nak cover sampai ada tenant baru ni? Kalau seminggu dua bole tahan lagi la. Kalau sebulan dua? mana nak dapat 2ribu dollar ni? ayooooooooooooo! ni pun salah satu penyebab yang menambah kepeningan aku!

It’s time to pack everything!

Sardin roll, hot tea, fried chicken wings and nasi goreng seafood ikan masin. That is my brunch for today. Woke up around 8 am today and fell asleep again. At 10am I finally woke up and took my bath. Tung, tang, tung, tang in the kitchen and nearly 12pm I sat down and eat. Thought of going out  for a shopping but Abang and Kakak plan to go to the lab, so maybe I’ll follow them. Yesterday we already returned the car and get new rental car from Thrifty. Toyota Corolla Ascent. Thank God it is auto.hahaha.

Our house right now is so messy with lots of boxes. Couldnt move around so much. Kiri,kanan, semuanya kotak. They already start packing last week and want to ship all the boxes next week. We still have about 2 weeks to clear up our stuffs in this house so still have plenty of time. I am so lazy to pack my things. Have no mood at all. My most concern is the kitchen stuffs as I have lots of dry foods and spices and everything la. From the baking stuffs to all different types of sauces. I love to cook and I am the main cook in this house. I am the type of cook that love to have everything in my kitchen so that I can cook anything, anytime without worrying that I am out of ingredients.  So my kitchen cabinets are full of food stuffs.

I might start packing my room first. My wardrobe is full of stuffs too. Hahaha. Me known as a ‘nenek siput’ by my mom cause I love to keep so many things at one time and when I want to move out or go for vacation, I love to take everything with me. hehe. I guess I am not that simple. 🙂