Archive | February 2010

housewarming 346!

Hari ni aku buat makan2 sket. Sempena nak rapat-rapatkan kembali hubungan dengan budak2 junior dan kenal junior yang baru. ala, ada la dalam 9 org je aku jemput. Bilik kecik je. tak boleh nak jemput ramai-ramai. sesak nanti. Aku masak nasi minyak je. Ada papadom, ayam masak merah, bencok dan agar-agar laici. Minum pun air laici. Masak lepas balik dr city dlm kul 2 td. kul 4 dah siap dah kemas seme. kebanyakan bahan dah ada. tak byk preparation sgt, simple-simple je. Mula-mula nak masak nasi ayam. Tapi mcm teringin nak makan ayam masak merah. tu yg masak nasi minyak tu. hehe.

Seronok dapat kumpul dengan adik-adik ni. borak-borak, gelak-gelak, kutuk-kutuk. hehe. At least I know that I am not alone here. Ada juga kawan tempat mengadu nanti. Cuma mungkin perbezaan usia buat aku lambat sikit nak panas dengan lawak-lawak diorang. hehe. Bila kumpul mcm ni, terasa diri dah tua sikit. hehehe. Tapi aku ok jek. tak kisah pun. Bole jek masuk. Tak tau la kalau diorang segan dengan aku. Sebab tu aku buat makan-makan ni. Aku tak nak diorang rasa segan dengan aku. Bila aku dah jemput mcm ni, at least diorang penah dtg bilik aku. If anything kalau nak cari aku pun tau aku kat mana. Kalau jumpa kat mana-mana pun tak segan nak tegur. Sebab kadang-kadang ada yang aku jumpa buat-buat tak nampak. Bukan tak kenal. Tapi sebab tak pernah borak-borak setakat kenal muka. Tapi aku selalu senyum jek kalau jumpa sesiapa. Kadang2 lambai je tangan dari jauh. Tak nak senyum balik pun takpe, tak rugi! aku tak nak sombong2 tak tentu pasal.

Besok tak tau nak buat apa lagi. Rasa macam nak jalan-jalan kat lake. tgk pada tahap kerajinan yer!hehe. Selesema aku pun dah makin kurang. Jangan bersin je dah la. Kalau dah start, memang hingus takkan berenti. Minggu ni tak produktif langsung. Banyak microscopy aku cancel. Sebab aku tak nak spread the virus. Aku tau kalau aku dok bersin2 dekat orang, orang tak suka. Hari tu pun masa buat demonstrating, bila nak bersin je aku pi jauh ke belakang. Jauh dari orang. Tapi demam-demam dengan tekak tak sedap ni nak makan sedap aje. hahaha. Semalam buat asma rojak. Konon nak buat cucur udang je, tapi bila dah buat cucur udang, rasa mcm sedap plak kalau dpt mkn dengan kuah asma rojak, ada timun, salad, sengkuang, telur rebus, fishball dan lain-lain2 yang sewaktu dengannya. Sini susah cari peparu. Kalau ada peparu goreng dengan sotong kembang lagi best. perghhhh! Besok makan aje la nasi minyak. Ada lauk lebih. Nasi pun banyak lagi. Tapi jemu sebenarnya nak makan balik. Maybe masak lauk lain plak.hehehe. tgk tahap kerajinan sekali lagi.:-p

Me and my niece

Hari ni sakit tekak semakin menjadi-jadi. Semalam tak bole nak tidur sangat sebab asyik jaga tgh malam sebab batuk dan tekak rasa sangat gatal. 2 hari dah melepek kat rumah. Tapi selesema dah kurang hari ni. Semalam dapat berbual dalam telefon dengan anak sedara aku yg bijak itu. Sorfina namanya. Baru 2 tahun setengah tapi dah macam orang besar dengan pelbagai ragam. Yang paling kelakar budak umur gini dah pandai mintak urut macam orang tua! hahaha. Memang gelak tengok gaya dia yg meniarap dengan muka yang puas bila orang urut belakang dia siap letak minyak. Dah tu kalau orang berenti urut demand lagi. “Urut la!”. hahaha. Sibuk aku nak bercakap dengan husband aku sibuk la jugak dia nak main dengan Pak Lang dia. Last-last aku borak jugak dengan dia. Perbualan kami ringkas, tapi kesannya cukup buat aku geram dan gelak terbahak2,

Sorfina: Mak Lang demam? (ni gara-gara terdengar perbualan aku dengan pak lang dia la ni).

Me: A ah, Mak Lang demam.

Sorfina: Mak Lang dah makan ubat? (Tau pulak demam kena makan ubat sebab budak ni sangat takut ubat! tapi suruh orang pandai.)

Me: Dah. Sorfina doakan la Mak Lang cepat sembuh yer.

Sorfina: Tak nak! (Pastu terus pas telefon kat Pak Lang dia)

hahaha. Aih, budak bertuah! hehe. Betul la budak-budak ni jujur. Dia kata apa yang dia tau je. Mana la dia paham nak doa cemana kan. So yg dia tak tau tu dia jawap je la tak nak. Macam kalau aku tanya rindu tak kat mak lang? dia akan jawap tak. haha. belum paham lagi. Tapi kadang2 cari juga.  Rindu dekat anak buah aku ni. Adik dia Sahira belum pandai cakap. Tapi sangat lasak dan aktif. Tak sabar nak balik dan main dengan budak berdua ni. Masa baru-baru balik sini hari tu aku rindu sangat sampai tulis entry untuk diorang. Sebab dok teringat je. hehe. Ni notes aku bubuh dlm facebook. Layannnnnnn!

I have 2 nieces. Yang kakak nama Nurin Sorfina dan adik nama Nurin Sahira. I love both of them so much. Rindunya kat 2 beradik tu. Maybe sebab lama cuti and spend time dengan diorang. Ada jek gelagat dan keletah diorang setiap hari. Sorfina sekarang dah 2 tahun 5 bulan. Adik dia umur 11 bulan. Hari tu bawak 2 beradik tu berjalan tanpa mama dan papa dia. Tapi nak melayan, agak penat la. hehehe. Ke sana sini. Dengan mcm ragam. Tapi apa-apa pun seronok jek. Good experience.

Sahira dah berjalan dah. Cepat betul. Belum setahun pun. Sgt cuddly sebab dia kecik sgt. Mata sangat bulat. Tak pernah duduk diam. Satu rumah dia pusing, panjat. Kalau berjalan nak ajak orang jalan sekali. Berapa kali tawaf nanti dia. Syok dapat kaki kot.hehe. Belum bercakap tapi dok bercakap bahasa dia la. Apa yang kakak dia buat, semua dia nak ikut jugak. Tapi Sahira ni pandai bawak diri. Pandai main sendiri. Cuma kadang2 kalau ada orang, bila orang jalan jauh sikit dari dia, dia mula nak nangis sebab ingat orang nak tinggalkan dia sorang2. haha. Sesungguhnya aku geram sangat dengan si kecik ni. Comel sgt. Kdg2 mcm nak gigit2! Best dukung dia sebab dia kecik and macam bear yang boleh peluk dengan sedap. hehe. Kalau dia ngantuk atau nak tido, dah start la masukkan 2 jari dalam mulut. Comel!. Hisap jari kuat. Dah tuh nanti kalau baring kat bantal dia akan pusing, tonggeng, tergolek untuk cari posisi yang sedap untuk tido. hehe.

Si kakaknya dah banyak sgt mulut sekarang. 2 tahun dah cakap mcm orang besar. Mungkin sebab semua orang rajin layan dia cakap. Cakap tak pelat pulak tuh. Bijak sangat budak ni. Setiap kali aku balik bercuti mesti aku belikan mcm2 untuk dia. Tapi buku wajib la. Dia suka baca buku. Kalau malam2 selalunya mesti ajak aku baca book. “Mak lang, nak baca book”. Tgk tv tak suka. Penah dulu dia pesan dalam telefon “Mak Lang, nak book, nak toy, nak baju!”.hahaha.Semua gambar2 binatang dalam buku dia kenal. Dari kanggaroo, ke wombat, ke zirafah semua la. Tunjuk aje, mesti dia akan sebut. Kira semua buku dia dah khatam berpuluh kali. Di hujung jari dia je. hehe.Semua benda2 dalam buku dia kenal. Dari stokin, buah-buahan, benda2 basic sampai la ke tractor kapal semua la.Mengira dah pandai 1 sampai 10. Warna jek ada yang dia kenal, ada yang tak. Penah sekali aku baca buku dengan dia, ada gambar kasut boot dengan sneakers. Aku tanya dia apa dua-dua tuh, dia jawap kasut. Aku pun cakap, betul. Pandai dia. Ni memang kasut. Yang ini kasut boot. Yang itu kasut apa pulak. Dia diam. Dok pikir. Pastu dia jawap “Kasut pergi keje!”. hahaha. Ada je akal dia. Satu yang aku perasan, kalau ada perkataan baru or dia nak belajar sebut, dia akan tgk mulut kita bila kita menyebut. Dan kalau dia kurang yakin nak sebut, dia akan tanya “Apa?”. Pastu nanti dia akan ikut kita sebut.
Kadang2 bole buat kawan lawan cakap budak kecik ni. Sebab ada benda yang dia nak ikut kata dia je. Penah sekali aku layan dia main masak2. Sekali karipap plastik tu tercampak jauh dari dia. Dia suruh aku ambik dengan suara mengarah. 2 kali dia cakap kat aku ” Mak lang amik”. Sambil dok tunjuk ke arah karipap. Aku malas nak gerak sebab jauh. Dia pun malas nak gerak sebab tgh main masak2. Dah tuh mula nak jerit and nak nangis sebab aku tak layan dia. Aku guna psikologi. Sebelum dia bukak mulut utk kali ketiga, aku tanya “Sorfina, sorfina ada kaki tak?” Dia jawap “Ada”. Pastu aku cakap ” Kaki gunanya untuk jalan”. Pastu dia tgk muka aku kejap. Tak lama tuh dia terus bangun tanpa cakap sepatah sambil amik karipap. hahaha. Mesti dalam hati dia kata “Ceh mak lang ni, kenakan aku”. hahaha. Vocab dia sangat power. Aku berapa kali terkesima dek kerana perkataan yang keluar dari mulut si kecik ni. Ada sekali tuh adik dia dok punggah barang mainan dia, dia bole amik dan kemaskan, pastu warning adik dia “Adik, jangan munggah-munggah”. hahaha. Dia ni jenis makan segala benda. Dari petai ke rebung dan segala buah dan sayur. Timun paling dia suka. Penah sekali dia makan rebung, dia gigit2, agaknya tak lut gigi dia, dia bole keluarkan dari mulut dan bagi kat tok dia sambil cakap “Liat!”. hahaha. Aku rindu nak borak2 dengan si kecik ni. Aih, ni baru 5 hari balik. Dia ni banyak sgt persoalan dalam otak dia. Kalau dia tak faham or nak tahu mesti dia akan tanya kita ” Nak buat mcm mana ni? Nak makan mcm mana ni? Apa?” Cakap bahasa baku. Maklumlah. Ada unsur2 kedah sikit. hehe.Tok dia cakap kedah kat rumah. Tapi yang paling gelihati bila dia selalu panggil2 adik dia ” Adik yang gemokkk”.” Adik yang tembammmm”. Sambil buat lagu. Padahal dia yang tembam. hahaha. Pandai jugak memujuk Sorfina ni. Aku ni yang kadang2 geram bila dia buat perangai pun cair jugak. Tak sampai hati. Siap buat suara memujuk dengan penuh kelembutan siap berlagu bila panggil “Mak Langggg”. Time buat main, best la. Tapi kalau dia dah start mengamuk, uih. Buruk. Jerit dia sangat nyaring. Susah nak berhenti menangis.
Mmm, menumpang kasih anak sedara jek la sekarang. Besok ada anak sendiri, lain la pulak ragamnya kan. Rasanya topik perbualan kami suami isteri semua byk psl si kecik berdua. Suami aku dah la suka budak2. Rajin melayan jgk. Kdg2 bila dia sibuk, aku update dia. Kalau aku kat sini, dia update aku. Apa yang pasti, aku rindu sangattttttttttttttt dengan diorang dan sayang sangatttttttt dekat Sorfina dan Sahira. Besok aku balik mesti Sahira dah pandai cakap. Sorfina apatah lagi. Mesti semakin bijak! Mak Lang sayang korang! 🙂

Catching up with the flu!

Not feeling well today. My head feels so heavy. Sneezing and sneezing from the time I opened up my eyes and have sore throat too. I am supposed to continue my microscopy at 2pm today but I cancelled it. I do not want to sneeze in front of the microscope and the monitor all the time plus the microscopy room is a bit cold. I guess I have to take a break for today. But still, I am planning to go to some cafe, get a good coffee and have a go with my writing. Besarnya cita-cita!:-)

Microscopy marathon

This week my schedule will be filled with microscopy. Just name it, apotome, confocal and cytoviva. I have booked for all that throughout the week. Just now I had confocal microscopy. Quite new to it and made few mistakes. Daryl (the research officer) must be a very patience man. haha. Dealing with my ‘dumbness’ with the machine. It is a million dollars machine and I don’t want to broke it. Even to start up the system took me nearly half an hour. haha. Have to read the manual again and again. Well that is what we called the process of learning right? hehe. I am planning to finish up all the microscopy thingy by March and I hope I can finish my quantification analysis of HPLC by that time. After that I want to really focus on my writing. I know it will take a while since I am sucks at scientific writing. Hopefully I can hand in everything by July as I cannot wait to go back home to my beloved husband and family. Microscopy is a painful job. As I have to be in front of the microscope and the computer monitor for few hours non-stop. I am sure this will give me a headache.Plus the waiting for the biological specimen to be sectioning will make me very sleepy. And the image processing afterwards, it is going to take me ages! Whatever it is, I have to deal with all this. Cannot escape the process.huhuhu.

Last night had a great time with my lover a.k.a my husband. You are just great and I love you to death! Cannot wait for our date tonight. My webcam is all on. Miss you heaps! muahhhhhh!:-)

My Sunday

I’m in the lab right now. Incubation time. So have 30mins to do other stuffs. Feeling weird being in the lab during weekend. But somehow I think I like this kind of environment where I can do whatever I want without being disturb. Bukak radio sekuat hati.hehe. Quiet and calm surrounding which is good for studying and I ruin it with loud radio. Who cares? I am the only one here. hehe. I think I cannot do my work if it is too silent. Will get me so sleepy then. I found that working in the busy and vibrant environment keeps my energy level high. That kind of environment just work for me. Like ‘isolated’ yourself in a noisy cafe such as starbucks. You just do your own bussiness without minding about others. I like. But the cafe is too far in the city and the mall close at 6pm. I just so lazy to walk right now. haha. maybe should try some other time.Plus I have some experiments to finish up.

I think I will work like there is no holidays during weekend. I can take day off whenever I want as my supervisor is not that strict with my timetable. Yeah, if weekend is the best day for me to work, I’ll just do my work. If I get tired, then I stop. Since I do not have much time left. Besides, my husband schedule is not like others. Weekend also work and work..and sometimes on call and I don’t want to sulk in my emotions waiting for weekend to spend time with him like we used to be. We’ll find our ways to communicate better (I hope this will work). I just don’t want the precious time just pass by everyday without us doing anything to cherish our relationship since we are not normal like others. You cannot turn back time. So, make use of what we have now. It is important to communicate. It is important to spend quality time together no matter how busy you are. Because that is what we called commitment and you are obliged to it. We just never know how much time is left for us and for our loved ones in this world. So, cherish it as much as you can. By writing this, now I am really missing my husband and my family at home! sob! sob! 😦

Talking about family, Mama and ayah at Singapore right now visiting my grandparents and other relatives. Almost everyday I Skype with them. Watching Papadom movie last night made me realized that nothing cant beat parents’ love. Even husband’s/wife’s love for you. It is totally in a different league and you cannot compare them. I think they have raised me well with all the needs, attentions and loves that I want (more than I could ask for). Always give support whenever I need it. Always be there for me through thick and thin. I would do everything in this world to make them happy and will never want to hurt their feelings. They are so precious to me. Very precious that I would never want to lose them. I just do not know what will happened to me if I am losing them….just cannot imagine and I am not ready for that. Semoga Allah panjangkan usia mama dan ayah so that we can always be together and I can make both of you happy. Amin!

Out of the box

Have not been blogging for few days due to emotional breakdown. I am quite emotional person. Used to be very emotional. Through the years, I try to be more rational and get over my sad feelings quickly. Sometimes it works, sometimes don’t. Well, I am just a human.

Last few days I watched Oprah on tv during my lunch break. I love Oprah. She always give me motivation and inspiration to be a better person in this world. Independent, strong, confident, wise and  etc. I guess the talk show really gives impact on me and my life. It is important to have the confident within yourself in order for you to move on, compete with others in this challenging world.

I am not a risk taker and I know my self-confidence is quite low. I know in future I have to be more confident in order for me to teach students in the uni. I am quite scared to think of the huge responsibilities later on. Tutoring is different. Demonstrating is not as serious as teaching. Giving real knowledge to others. A noble thing. I do not want to give my student a wrong information. Apart from that, I am not that strict person.  am quite soft hearted person. I hope my students dont give me a hard time. hehe. I dont like to scold people or be tough. I am quite lenient actually. I might use a lot of psychology to tackle my students. I guess. hehe.

Back to the confidence subject, whenever you feel demotivated or frustated with life, it is good to do something ‘out of the box’ to boost or gain back your confidence. Besides that, you will look at the matter from different perspectives and will be more appreciative and grateful with what you have. For instance, sky diving. It is a risky and scariest thing for most people. You have to trust other people to guide you in order for you to survive the task. And it took a big courage to jump from a plane at 15,000 feet in the air! Most people dont dare to try it. But once you try it, your perspectives will change. You will feel like nothing in this world that you cannot do! Most of the volunteers feel the same way. They feel much more confident with themselves. Feel like a new person just emerged from themselves. Like they have been hiding before this. I think I want to try sky diving one day. Lets just try paragliding first. See whether I can up to the challenge or not. hehe. :p

The truth is sometimes you just get tired with your life. And certain things are so annoying. Most of the things is uncertain. Everything is just not right for you right now. I just feel like I am at the lowest part of my life. You know you have to move on but you just dont know how. The harder you try, the worst it becomes. You don’t want to quit but the pressure is too much to handle. And the decision is not yours to decide. As you are dealing with so many people in your life, things are just too complicated. Let’s pray for a better tomorrow. I just hope that my spirit will keep me going on for a little while. Hang on there dear!

p/s: I might find new activities to challenge myself. Maybe Kickboxing will do.:-)