Archive | January 2011

The baby is kicking!

Tengah hari tadi buat check-up for the 1st time untuk scan ultrasound. Pi dekat An-Nur je sebab appointment kat HUKM Specialist bulan 3. Lama sangat nak tunggu. Excited nak tengok perkembangan baby. Lama jugak la kami tunggu. Sempat pi minum kat Bangi Kopitiam. Dari pukul 11pg, kul 1.30 mcm tu baru dapat jumpa doktor. Memang kawan-kawan dah pesan, lepas amik no. jangan tunggu kat situ, memang berjanggut. Pergi check-up kat situ sebagai back-up je. Mana la tau kot2 tak sempat pi HUKM untuk bersalin, boleh la pi An-Nur jer. Sebab syaratnya kena dua kali check-up kat situ baru boleh bersalin kat situ.

Excitednya tengok baby dalam perut ni. Finally, mommy can see you baby! Aktif sungguh la masa doktor scan tu. Pusing sana, pusing sini, tangan kaki tendang-tendang. Suami dok gelak sambil komen ‘aktifnya dia pusing2. Mesti baby boy ni.’ hehe. Pandai la tu kan. Kot baby girl aktif jugak ker, mana tau. :p. Tak kisah la boy or girl, janji sihat dan sempurna sifat dan akhlaknya. :-). Aku pulak rasa macam nak menangis bila tengok baby yang kecik tu. Tengok jantung dia degup laju, alahai. Betapa Allah Maha Kaya. Aku memang tak rasa apa sekarang ni sebab kecik sangat2. Baru 10 weeks. Tapi bila tengok image scan tu, dengan degupan jantung dan pergerakan baby semua, rasa sangat kagum dengan kekuasaan Allah yang menjadikan ‘satu lagi kehidupan’ dalam diri aku ni. SubhanAllah. Doktor cakap nanti dah 5 months baru boleh rasa baby menendang dan degupan jantung seme. Tak sabarnya nak menantikan detik itu.

Hari tu aku mimpi dapat baby ‘tut’. hehe. Siap dah namanya ku panggil dalam mimpi tu. Nama penuh ok! haha. So, kalau keluar la seperti dalam mimpi, insyaAllah aku akan beri nama tu. Dah google tgk maksud, baik maksudnya. Kena cari nama untuk jantina satu lagi. Walaupun dah ada, tapi belum tentu daddy dia nak dengan nama tu. hehe. Tapi mommy akan guna kuasa veto jugak nnt sebab mommy yang mengandung penat2. Bole gitu? :p.

Alahan makin teruk jugak akhir-akhir ini cuma badan ni macam dah lali sikit dengan keletihan melampau. Masa baru-baru dulu memang lembik habis. Penat yang tak tau la nak describe. Kalau bole, nak tido je sepanjang hari. Akhir-akhir ni pun kerap muntah juga. Orang cakap lepas 3 bulan ok sket tapi ni macam terbalik. Dah la aku jenis yang ada evening sickness. Memang time petang ke malam tu memang mualnya terlebih-lebih. Especially kalau kena drive balik keje. Rasa nak nangis bila tengah pening-pening mual dengan badan tak larat tu.

Doktor estimate aku bersalin 5 haribulan 9. Maknanya sama birthday dengan abang aku dan anak sedara aku Sorfina! hahaha. Kebetulan kan? Tapi doktor cakap kalau ikut saiz, besar so macam awal sket kot bersalin. Tapi tak beza banyak. Samada akhir august atau awal september. Moga2 semuanya selamat dan lancar.

Pasal kerja, memang la banyak bila dah start mengajar. Walaupun 1 kelas jek sem ni sebab semua tak nak kacau aku menulis thesis, tapi nak prepare bahan, nak buat exam questions, nak bagi assignments, dengan labwork lagi, dengan keadaan badan yang sentiasa tak larat ni, semua buatkan aku rasa macam banyaknya benda nak buat! Sekarang kerja rumah pun buat mana terdaya. Masak memang out dah. Sebab alahan dengan bau-bau dapur ni. Kemas pun ikut tenaga dan mood yang ada. Sampai kena mintak maaf dengan suami la sebab tak sempat nak kemas beg kat bilik tu yang dah berkurun kat situ. Since balik dari johor hari tu. Walaupun sakit mata aku tengok, tapi macam tak daya sangat. Padahal en. suami cakap tak kisah pun, dia tak sakit mata pun. Aku yang lelebih. haha. Ni dah 2 minggu tak cuci toilet. Sakit mata jugak. Aku risau jugak nak ‘bermain’ dengan detergent kat bilik air. Kot la ada side effects. Chemical kan. Dah la bau kuat. Tadi baru mintak ehsan sang suami tolong cucikan toilet sebab tak tahan dah tgk. Harap2nya dia tolong buatkan. Sian dia minggu ni hari2 balik kul 10 mlm sebab tagging masuk department baru. Aku pun kesian jugak la kan tak banyak masa nak manja-manja dengan dia walaupun time-time sekarang ni mengadanya lebih. hahaha. Kain baju pun menggosok mana yang larat. Kalau dulu boleh menggosok untuk pakai seminggu, sekarang, yang nak pakai besok, mlm ni baru aku gosok. hahaha. Sudahnya nnt aku rasa aku hantar dobi jek. Bayar la RM1.20 sehelai pun takpe. Memang tak larat la buat.

Harap-harapnya semuanya berjalan lancar. Baby sihat. Aku pun sihat. Kerja pun jalan. Thesis pun jalan! :p

Advertisements

Is this real?

It has been few weeks now and I am still adjusting with this new phase of my life. I am going to be a mother soon! yeay! Alhamdulillah. :-). At last, our prayers been answered and granted. This would be the most valuable gift for our anniversary this year which is just around the corner. This coming 14th of January will be our 5th anniversary. How time flies and you can tell how desperate we are to expand our family. I hope this baby will make our relationship grow more stronger and could cherish our marriage and love life. I really hope that all the bad habits will turn into good habits (apply to both of us!:p).
I am so excited with all of this. Since I am planning for this baby, I read a lot of info about pregnancy. In fact I already subscribed to babycentre website long ago just to get an update about moms and pregnancy. For few weeks since I know that I am pregnant, everyday I would spent some time to surf the internet just to read about pregnancy and all the stuffs that related to it. I just want to be prepared. This is so new to me.
I get all day sickness (not just morning sickness)!. The not-so-exciting part is when I feel nausea all day and being so choosy when it comes to food. I am a foodie. But now, everything doesn’t taste as good as before. I also become more sensitive that I once cried just because I couldn’t eat O.R Fillet burger! Crazy! I feel hungry all the time. I want to eat but my throat just cannot take any food. SO sad lah! I hope this nausea will go away soon. I also become super sensitive to smells. Let it be cooking or perfume or smoke or whatever. Semuanya akan buat saya mabuk dan terasa nak muntah!
I am bit worried about my first class. I am about to teach masters students for 3 hours straight. Haiyoh, hopefully I won’t vomit in front of the student. haha. I easily tired nowadays and dizzy all the time. Cannot stand up for a long time. Always have to sit. Cannot concentrate too long if not I will get more dizzy. How to teach then? i just hope that Allah give me the strength when the time come. I hope baby will also be strong for mommy ok? 🙂
So lazy to update, so lazy to fb, so lazy to do house chores. And oh, so lazy to drive. Sangat ‘bercinta’ untuk pergi kerja hari2. Rasa macam tak alert sepanjang pemanduan. Sangat bahaya ok! All I want to do is lying on the bed/sofa all day! Terukkan? Hopefully my baby will not be as lazy as me. :D.