Hayatilah Rukun Negara!

Bangun pagi rasa tak best. Moody dah jadinya sebab semalam tidur dalam kesedihan. Gitulah jadinya kalau ada sesuatu terbuku di hati. It will affect my whole day. Haih! Whatever la.
Rasa macam nak sepak orang je sekarang. Rasa meluat dan menyampah. Geram dan marah. Bila baca berita dan dengar news pasal perhimpunan bersih tu lagi la rasa macam eeeeeeeeeeeeeeee…annoyed giler!

Video kat youtube pulak macam-macam propaganda dari kedua pihak. Yang percaya bulat-bulat tu rasa mcm nak ketuk je kepala suruh berfikir. Yang buruk-buruk mmg la digembar-gemburkan mintak simpati. Tapi yang baik-baik tak pulak nak diterimanya. Implikasi dari setiap perbuatan tu tak pulak difikirkankan. Malunya la kat negara luar. Kalau dok aussie confirm dah seme colleague dok tunggu aku sampai ofis nak tanya apa jadi dengan Malaysia. Sebabnya kat sana media mmg bias kat Anwar tu. Tuh lagi satu manusia. Aku doakan semoga Allah tunjukkan benda yang benar dan bukak hati dan mata rakyat Malaysia ni luas-luas. Pengkhianat bangsa betul. Tak habis menyusahkan Malaysia dari 1998. Dulu jual negara, sekarang pun jual negara. Lagi nak menjahanamkan negara adalah. Ko tu memang dah kaya, tak payah la konon nak bela rakyat. Bela dulu diri sendiri kat mahkamah tu. Memang takde kesan pun kalau ekonomi Malaysia ni jatuh kat family ko tu.

Bila baca cerita kononnya this one ‘C’ girl dok join perhimpunan tu then kawan-kawan dia dok sokong dan rasa dia macam hebat dan hero, lagi la aku rasa macam meluat. Dah tu last sekali nak quote plak lagu Negaraku, tapi baris pertama je. Negaraku, tanah tumpahnya darahku. Wei amoi, cuba ko nyanyi sampai habis. Dah tu cuba hayati sikit maknanya. Dan jangan lupa hayati Rukun Negara. Jangan tahu cakap jek. Aku benci dengan orang yang suka nak buat diri rasa pandai dan hebat tapi takdelah hebat sangat sebenarnya. Meh nyanyi sama-sama dengan aku meh:

Negaraku, tanah tumpahnya darahku,
Rakyat hidup bersatu dan maju,
Rahmat bahagia Tuhan kurniakan,
Raja kita selamat bertakhta
Rahmat bahagia Tuhan kurniakan
Raja kita selamat bertakhta.

Rakyat hidup bersatu dan maju tau. Rahmat bahagia Tuhan kurniakan. Bukan nak huru hara. Setakat bersatu yang tak wakil berapa persen jutaan rakyat Malaysia ni, nak huru harakan keadaan, tak payah la nak berbangga kononnya ko dah buat perubahan. Tuhan dah bagi aman damai, ko senang-senang rosakkan eh. Menyusahkan rakyat lain.

Rukun Negara hafal ke? Kat sekolah time perhimpunan baca ikrar bodoh-bodoh je sebab terpaksa? Meh sini aku ingatkan:

Kepercayaan kepada Tuhan
Kesetiaan kepada raja dan negara
Keluhuran perlembagaan
Kedaulatan undang-undang
Kesopanan dan kesusilaan

Nampak sangat ko ni rakyat derhaka. Agong dah tak bagi buat. Sultan Selangor dah warning, nak jugak. Memang patut buang negara je. Dah terjerit pekik menyusahkan orang, memang la tak sopan. Pastu marah pulak polis guna kekerasan. Dah orang tak bagi, nak buat jugak. Degil. Pastu nak marah pihak berkuasa apsal. Aku pun kalau budak degil-degil ni memang geram aku nak kutil-kutil.
Si Ambiga tu dah mengadap Sultan awal-awal, apsal tak serah jek memorandum tu? Nampak sangat la ada agenda lain.

Eeee, aku memang emo tulis post ni. Sebab aku geram tengok bangsa sendiri bergaduh, diperbodohkan, dan rakyat-rakyat Malaysia yang lain tak menghargai keamanan dan kestabilan yang kita ada ni. Buat Malaysia ‘buruk’ di mata dunia. Susahkan rakyat lain nak cari makan. Bagi kesan pada ekonomi individu toksah cakap la, ekonomi negara lagi. Media asing memang cari peluang je nak lapor yang ‘huduh’. Tak semua negara suka malaysia ni aman damai, maju tau tak.

Kenapalah kamu semua ni tak tahu menghargai dan bersyukur? Politik memang kotor. Tapi guna akal fikirlah lah wei. Sama jek puak patriot ke, bersih ke. Tuh lagi satu aku tak faham si KJ ngok tu apsal sebok-sebok nak himpun sama dgn Patriot. Saja nak provoke. Nak tambah lagi huru hara. Cemana la boleh jadi pemimpin pemuda?

Sesungguhnya saya rakyat Malaysia yang sayangkan negara ni. Cintakan keamaan dan kestabilan yang kita dah nikmati. Saya bersyukur dengan kemajuan yang ada. Kita perlu bersatu majukan negara, bukan bersatu menjatuhkan negara. Undi di tangan anda. Gunakanlah sebaiknya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s