Archive | September 2012

How time flies

Sekejap je Aiman dah setahun. Raya ketiga hari tu genap usianya setahun. Minggu lepas baru ada kesempatan buat majlis sedikit untuk anak kecil itu. Seronok ada rakan sebaya bermain. Aiman potong kek yg mommy tempah khas – red velvet with less sugar. Alah, bukan Aiman yg nak makan pun. Orang lain termasuk mommy ni haa. hehe. Tapi kek mmg super sedap. Aiman mommy bagi juga rasa 2-3 suap. Dia pun tak berapa suka manis-manis. Apa yg membuatkan saya order kek red velvet kak Zarina ni sbb dia jaga kualiti kek dia. Pewarna pun natural, guna beet root. No artificial color ok. Philadelphia cheese yg mantap. Mahal sbb stok terhad. Kena top up extra pun saya sanggup bayar janji puas hati. Mommy pun buat fresh fruit cake for Aiman. Semua buah-buah yg Aiman suka -honeydew, kiwi, watermelon, strawberry, starfruit. Demam-demam pun mommy beria terap buah tu dan hias. Walaupun badan memang tak larat, tapi demi anak, semangat je. Lagipun dah jemput orang. Maka, melayan tetamu yg dtg ala kadar je sebab batuk2 dan tak larat sgt sebenarnya. Banyak duduk melepek je. Majlis belum start mommy dah nak pengsan dah sebenarnya. Wan pun demam. Kesian kami berdua. Dah la jemputan dari pukul 12-6ptg. Memang bertahan je la sepanjang hari tu.
Aiman sekarang sangat suka bermain dan makin kurang nak makan. Wan dia cakap mungkin nak ringankan badan. Ada logikla kot. Tapi dia bukan reti duduk diam, berjalan je sentiasa. Ada je benda dia buat. Maka perlukan tenaga juga untuk semua tu kan. Haruslah makan berganda jugak. Ini tidak, kalau makan sekarang banyak nak makan sendiri. Sudahnya yg tabur bawah pun nak sama banyak dengan yang masuk mulut. Bila tak bagi, nanti makan main-main. Dia pun nak explore sendiri makanan dia dan syok suap diri sendiri juga. Kadang pening mommy nak bagi makan apa pun tak tahu. So sekarang memang banyak menu bubuh cheese dan susu sbb nak bagi dia kenyang dan full. Tapi bukan boleh makan banyak pun. Muak nanti dia. Mommy kena rajin create finger food untuk Aiman. Sampai satu tahap mommy pun dah letih, buat creamy soup makan dengan toasted bread je lah. Tapi creamy soup senang sebenarnya. Seme bubuh, tumis2, then blend je. Segala sayur mayur dan protein dan lemak vitamin seme di situ. Cabaran betul nak sediakan anak makanan sihat ni. Setakat ini pemakanan dia masih terkawal. Walaupun kadang-kadang bila apa yang kita makan, dia pun nak tumpang rasa, bagi jugak rasa. Lagi-lagi kalau ada atok dan wan. Mmmm…payah juga. Dan juga mak-mak sedara atau pak sedara yg kadang suka nak suap benda yg mommy dia tak nak bagi. Nak ditegah lebih2 payah jugak. Selagi belum melampaui batas, mommy pejam sebelah mata je lah. Saya sangat berharap Aiman membesar dengan makanan yang sihat, kurang gula dan garam, tidak terlalu banyak pengawet,pewarna dan bahan translemak, makanan yang asli dan organik, makanan air tangan mommy atau keluarga terdekatnya. Semoga Allah melindungi Aiman dari segala yang tidak elok dan beri mommy kekuatan untuk menjaga dia sebaiknya. Amanah ini amat berat. Itu baru bab pemakanan. Belum lagi sahsiah, rohani, jatidiri.
Aiman belum pandai sebut mommy and daddy. Tapi mulut bising juga dengan bahasa dia. Pandai sebut ‘nak’, ‘duck’=rubber ducky Aiman bila mandi, ‘dah’ dan ‘ba’=utk bas dan lori. Bila kita cakap dia paham kalau sebut ‘nenen’= BF. Tersengih2 kadang ketawa gelihati sendiri tunggu mommy nak bagi nenen. hehe. Bila nak mandi atau sebut wash, dia tahu nak kena bukak baju dan seluar. Kadang terkedek-kedek terus tuju bilik air bila kita sebut mandi or wash. hehe.
Agak letih juga jaga Aiman yang baru dapat kaki ini. Tak reti diam. Masa raya dia sibuk melatih diri berjalan. Officially, Aiman pandai jalan umur 11 bulan. Hari Wan dgn Tok Siti dia ke Mekah buat umrah, hari tu dia jalan. Tapi sebab dia kadang takut, maka pendek2 je menapak, tapi bila hari raya, banyak berjalan, dia pun sibuk nak explore, automatik, skill berjalan dia diasah dengan sendirinya.
Semester baru dah start beberapa minggu. Oleh kerana sangat sibuk dengan workshop la, conference la, maka seme macam tunggang terbalik. Kelas pulak hari Isnin sampai Khamis. Jumaat ada lab. Tahniah untuk diri sendiri untuk jadual sem ni yang sangat best!! (tangan kat bahu, mata ke atas, bluwekkk!). Paul pulak baru pulang draft tesis, banyak plak komennya nak gambar itu ini. Tensen ok. Aih, nak bertungkus lumus utk tesis lagi. Bulan 10 dah la weekend seme full. 19hb Oktober nak bawak budak2 gi field work kat tasik chini lah. Aih, macam2. Projek yg bergeran 2 tgh berjalan. 1 tgh stuck sbb takde sampel.Itu semua mahu progress dan report!!!! Ada hati nak apply lagi geran bulan 12 ni. Ni seme gara2 KPI tak masuk akal. Rasanya ahli akademik muda2 seme boleh kena depression. Ngarut betul sapa yg dok Research University ni. Seme nak tahap world class. Tapi funding dgn facilities idaklah world class pun. Output nak best je. Ok la, penat bebel. Teringin nak tgk drama Adam & Hawa. Memang takde masa nak tgk. Tgk tv pun curi2 kdg, jangankan nak konsentret tgk drama. Banyak lagi benda lain nak dibuatnya. Ni dapat tulis blog time anak tido pun dah kira bagus ni. Patutnya time ni digunakan untuk edit tesis. Sekian. :p