Archives

Cerita di bulan terakhir 2012

Sekejap dah masuk Disember. Dan banyak pula kerja harus diselesaikan sebelum masuk tahun baru terutamanya SPPU! Stress betul nak isi benda2 ni.

Aiman dah semakin keletah dan aktif. Masih belum bercakap. Mengomel bahasa dia yang mommy tak faham. Hehe. Dah ada 11 batang gigi termasuk geraham bahagian bawah. Semakin manja dengan mommy. Susu mommy pun tak banyak mana dah. Pam la jugak 2 kali kat opis. Still nak stimulate. Sebab malam2 dia nak bergayut je. hehe. Now slowly switching to fresh goat’s milk. Aiman suka Alhamdulillah. Susu kambing is better than cow’s milk. Fresh milk is better than FM. So selalu jugak borong Nubians milk berbotol-botol. Memang agak mahal. Tapi sebab anak minum, beli la jugak. Apa saja demi pemakanan yang baik, mommy tak kisah berhabis duit. Lagipun saya mampu setakat ini. InsyaAllah ada rezeki Aiman. Tapi Aiman sekarang makan agak main-main. Kalau dia makan dengan kita, apa yang ada dalam pinggan kita, sama-sama menyuap dan disuap, memang selera dia makan. Tapi tahap sepahnya, toksah cakap la. Dengan kita-kita ni kena tukar baju. Habis terabur semua makanan bawah meja. Sebab yang disuap dimulut, separuh jatuh. hehe. Mommy pun sambil2 menyuap juga dalam mulut dia. Aiman lagi suka makan mee yang berkuah-kuah dari makan nasi. Dulu beli organic lotus root noodle tu. Dia suka. Kuey teow kering tu yg kita rendam sndr tu pun dia suka. Buat kuah ala-ala mee hailam ke, mee ladna ke, or mee sup. Yang kurang garam. Oh, saya mmg dah beri garam sikit dalam makanan dia. Sebab dia dah suka makan apa yang kita makan. Cuma selalunya kalau kuah-kuah lauk kita, saya memang akan tambah air sedikit sebelum bagi pada dia. Sama macam air minuman, kalau sebok nak minum air sirap kita, semua saya dilute. Dan dia masih happy menerima itu semua. Asal dia tengok kita bagi benda sama/warna sama. Rasa dia tak tahu. Saya perasan kalau bagi benda manis-manis, macam dia nak apa kakak-kakak sepupu dia makan, or kuih2 masa pergi kenduri ke apa, kalau manis2 sangat, dia tak nak makan. Saya kadang bagi juga dia rasa kalau dia dah merengek/ beria-ia minta. Either saya dilute kalau yg basah, or bagi sedikit utk rasa. Selalunya kalau manis ditekak dia, jarang dia minta lagi. Good for him. At least saya tak susah hati sangat. Mungkin sebab dah terbiasa makan tak manis dan tak masin dari kecil.

Cuma ada peristiwa tok dgn wan dia bagi kopi buat saya menangis minggu lepas. Patutlah Aiman tak nak tidur. Selama ini, saya memang tak pernah tengok dia terkebil-kebil walaupun mata dan ngantuk amat nampaknya. Dia ala-ala nak lelap, lepas tu dia bukak semula mata. Dekat sejam mcm tu. Sambil menyusu, selalunya kejap je dia dah lena. Tapi memang malam tu agak berlainan sikit. Rupanya, dia dah diberi minum kopi oleh tok dan wan dia. Memang saya angin dalam hati. Besoknya, benda sama jadi, kali ni, saya sendiri nampak daddy dia tengah bagi Aiman minum kopi! Terus saya bawak lari, saya menangis masa susukan dia. Kenapa buat anak saya macam ni? Saya beri banyak makanan yang baik-baik, saya jaga pemakanan dia elok2, dalam banyak2 benda, kopi jugak nak diberi. Dah la manis, ada caffeine. Kenapa tak boleh nak tunggu budak tu besar baru bagi? Apapun alasan, saya tak boleh terima sebab saya rasa umur aiman yang setahun 4 bulan itu masih tidak sesuai diberi kopi. Nak cop saya mak yang kejam sebab tak bagi anak kopi, coplah. Ayah dia kata, nak bagi cerdas otak. Iyelahhhh. Anak saya tak minum kopi pun aktif semacam. Tapi saya tahu nak salahkan tok dgn wan dia dan daddy dia pun tak boleh. Aiman jenis meminta, kalau tak dapat, dia merengek2 nak sampai dapat. Mereka semua sayang Aiman, so tak sampai hati. Maka bagilah. Hanya saya je yang sampai hati dan kejam selalu tak bagi kalau anak merengek nak sesuatu yang saya rasa dia tak patut makan/minum/main. Tapi saya buat ada sebab saya sendiri kenapa saya tak bagi. Kadang-kadang memang saja saya cakap depan2, ‘this is not yours, not good for you’. Saya rasa mereka perlu hormat saya sebagai ibu dia. Tapi saya juga perlu jaga hati mereka. Cuma bab anak kadang saya payah nak kompromi. Sebab saya sayang anak saya. Saya mahu yang terbaik untuk dia. Aiman tanggungjawap saya. Kalau dia sakit, dia susah, dia merengek, dia nangis, dia apa2 sekalipun, yang mengadap dia nanti, yang susah hati adalah saya. Saya rasa kita sebagai orang dewasa, yang tahu baik buruk, ada information/knowledge, perlu buat keputusan utk anak yang tak tahu mana baik dan mana buruk. Explore yes, penting utk exposure dan survival budak2 ni dari kecil, tapi benda yang macam mana yg kita boleh bagi dia rasa/cuba, itu semua kena fikir baik buruk la. Apa kesan dia. I know sometimes I’m worry too much. Saya ibu yang cerewet. Cuma kadang kala saya terpaksa tone down sikit bila melibatkan keluarga, sbb tak nak kecik ati. Tapi nanti saya makan hati. Saya cuma boleh berdoa Allah sentiasa lindungi anak saya dari benda buruk2 dan jahat. Kalau nak menulis luahan hati, memang ada je kan. Saya ambil itu semua sebagai pengalaman. Memang saya ibu muda, tiada pengalaman, tapi saya tak jemu nak belajar berkenaan parenting, pasal pemakanan anak2, pasal apa2 sahaja yg saya rasakan bagus utk membantu saya menjalankan tugas saya sebagai ibu. Pengalaman org lain2, setiap anak lain2, tak semestinya apa yg org apply pd anak dia, boleh apply pada anak kita. Saya terima juga nasihat dari orang tua. Cuma yg saya rasa tak logik, atau tidak bersesuaian saya tak ikutlah. Saya tak terima bulat2.

Pasal belajar yang tak habis2, penat dah kan. Saya menunggu SV hantar slaid lagi utk cantikkan result. Semoga Allah permudahkan. Semoga saya dapat grad tahun 2013. Lepas tu boleh fikir nak tambah adik utk si Aiman. hehe. :-). Aiman dah termanja lebih-lebih. Hari tu saya dukung anak buah yang baru, amboi, jeles kemain. Tak bagi dukung. Bagi can Aiman manja2 sampai 2 tahun dulu lah yer. 🙂

How time flies

Sekejap je Aiman dah setahun. Raya ketiga hari tu genap usianya setahun. Minggu lepas baru ada kesempatan buat majlis sedikit untuk anak kecil itu. Seronok ada rakan sebaya bermain. Aiman potong kek yg mommy tempah khas – red velvet with less sugar. Alah, bukan Aiman yg nak makan pun. Orang lain termasuk mommy ni haa. hehe. Tapi kek mmg super sedap. Aiman mommy bagi juga rasa 2-3 suap. Dia pun tak berapa suka manis-manis. Apa yg membuatkan saya order kek red velvet kak Zarina ni sbb dia jaga kualiti kek dia. Pewarna pun natural, guna beet root. No artificial color ok. Philadelphia cheese yg mantap. Mahal sbb stok terhad. Kena top up extra pun saya sanggup bayar janji puas hati. Mommy pun buat fresh fruit cake for Aiman. Semua buah-buah yg Aiman suka -honeydew, kiwi, watermelon, strawberry, starfruit. Demam-demam pun mommy beria terap buah tu dan hias. Walaupun badan memang tak larat, tapi demi anak, semangat je. Lagipun dah jemput orang. Maka, melayan tetamu yg dtg ala kadar je sebab batuk2 dan tak larat sgt sebenarnya. Banyak duduk melepek je. Majlis belum start mommy dah nak pengsan dah sebenarnya. Wan pun demam. Kesian kami berdua. Dah la jemputan dari pukul 12-6ptg. Memang bertahan je la sepanjang hari tu.
Aiman sekarang sangat suka bermain dan makin kurang nak makan. Wan dia cakap mungkin nak ringankan badan. Ada logikla kot. Tapi dia bukan reti duduk diam, berjalan je sentiasa. Ada je benda dia buat. Maka perlukan tenaga juga untuk semua tu kan. Haruslah makan berganda jugak. Ini tidak, kalau makan sekarang banyak nak makan sendiri. Sudahnya yg tabur bawah pun nak sama banyak dengan yang masuk mulut. Bila tak bagi, nanti makan main-main. Dia pun nak explore sendiri makanan dia dan syok suap diri sendiri juga. Kadang pening mommy nak bagi makan apa pun tak tahu. So sekarang memang banyak menu bubuh cheese dan susu sbb nak bagi dia kenyang dan full. Tapi bukan boleh makan banyak pun. Muak nanti dia. Mommy kena rajin create finger food untuk Aiman. Sampai satu tahap mommy pun dah letih, buat creamy soup makan dengan toasted bread je lah. Tapi creamy soup senang sebenarnya. Seme bubuh, tumis2, then blend je. Segala sayur mayur dan protein dan lemak vitamin seme di situ. Cabaran betul nak sediakan anak makanan sihat ni. Setakat ini pemakanan dia masih terkawal. Walaupun kadang-kadang bila apa yang kita makan, dia pun nak tumpang rasa, bagi jugak rasa. Lagi-lagi kalau ada atok dan wan. Mmmm…payah juga. Dan juga mak-mak sedara atau pak sedara yg kadang suka nak suap benda yg mommy dia tak nak bagi. Nak ditegah lebih2 payah jugak. Selagi belum melampaui batas, mommy pejam sebelah mata je lah. Saya sangat berharap Aiman membesar dengan makanan yang sihat, kurang gula dan garam, tidak terlalu banyak pengawet,pewarna dan bahan translemak, makanan yang asli dan organik, makanan air tangan mommy atau keluarga terdekatnya. Semoga Allah melindungi Aiman dari segala yang tidak elok dan beri mommy kekuatan untuk menjaga dia sebaiknya. Amanah ini amat berat. Itu baru bab pemakanan. Belum lagi sahsiah, rohani, jatidiri.
Aiman belum pandai sebut mommy and daddy. Tapi mulut bising juga dengan bahasa dia. Pandai sebut ‘nak’, ‘duck’=rubber ducky Aiman bila mandi, ‘dah’ dan ‘ba’=utk bas dan lori. Bila kita cakap dia paham kalau sebut ‘nenen’= BF. Tersengih2 kadang ketawa gelihati sendiri tunggu mommy nak bagi nenen. hehe. Bila nak mandi atau sebut wash, dia tahu nak kena bukak baju dan seluar. Kadang terkedek-kedek terus tuju bilik air bila kita sebut mandi or wash. hehe.
Agak letih juga jaga Aiman yang baru dapat kaki ini. Tak reti diam. Masa raya dia sibuk melatih diri berjalan. Officially, Aiman pandai jalan umur 11 bulan. Hari Wan dgn Tok Siti dia ke Mekah buat umrah, hari tu dia jalan. Tapi sebab dia kadang takut, maka pendek2 je menapak, tapi bila hari raya, banyak berjalan, dia pun sibuk nak explore, automatik, skill berjalan dia diasah dengan sendirinya.
Semester baru dah start beberapa minggu. Oleh kerana sangat sibuk dengan workshop la, conference la, maka seme macam tunggang terbalik. Kelas pulak hari Isnin sampai Khamis. Jumaat ada lab. Tahniah untuk diri sendiri untuk jadual sem ni yang sangat best!! (tangan kat bahu, mata ke atas, bluwekkk!). Paul pulak baru pulang draft tesis, banyak plak komennya nak gambar itu ini. Tensen ok. Aih, nak bertungkus lumus utk tesis lagi. Bulan 10 dah la weekend seme full. 19hb Oktober nak bawak budak2 gi field work kat tasik chini lah. Aih, macam2. Projek yg bergeran 2 tgh berjalan. 1 tgh stuck sbb takde sampel.Itu semua mahu progress dan report!!!! Ada hati nak apply lagi geran bulan 12 ni. Ni seme gara2 KPI tak masuk akal. Rasanya ahli akademik muda2 seme boleh kena depression. Ngarut betul sapa yg dok Research University ni. Seme nak tahap world class. Tapi funding dgn facilities idaklah world class pun. Output nak best je. Ok la, penat bebel. Teringin nak tgk drama Adam & Hawa. Memang takde masa nak tgk. Tgk tv pun curi2 kdg, jangankan nak konsentret tgk drama. Banyak lagi benda lain nak dibuatnya. Ni dapat tulis blog time anak tido pun dah kira bagus ni. Patutnya time ni digunakan untuk edit tesis. Sekian. :p

June updates!

Lately banyak benda bermain kat kepala otak. Kadang-kadang terasa membuak-buak nak tulis blog tapi masa takde. Bila balik rumah sibuk dengan anak. I always feel guilty when I spent so little time with my son. Kalau balik lambat, dapat main dengan dia dlm 2-3 jam je. Lepas tu dia tido dah. Memang la tido dengan mommy tapi siang yg dia banyak berjaga tu dia dgn org lain.

I love the beauty of breasfeeding. Memang bonding kuat. Malam-malam memang nak mengempeng je. Mungkin sebab itu anak rapat walaupun kita hanya meluangkan sedikit masa dengan mereka. Bukan tak suka Aiman rapat dengan atok dan nenek dia. Tapi risau juga takut dia terlalu clingy dengan mereka dan nanti Aiman tak nak dengan mommy. Tapi Alhamdulillah, Aiman masih menunjukkan ciri mommy no.1. hehe. Kalau balik kerja, kita buka pintu dan dia nampak je muka kita, bersinar-sinar muka tersenyum dan kadang melompat-lompat kegembiraan. Perasaan melihat kegembiraan anak masa tu memang tak tergambarkan. Tak sama reaksi dia kalau tgk daddy dia balik. Janganlah balik tak dukung dia dulu. Menjerit or menangis nanti. Manja mommy! 🙂

A bit stress dgn Paul sebab tak pulang balik draf dah sebulan lebih. Haih. Sempat ke nak hantar before raya ni? Mungkin dia memulang paku buah keras. Yela, dulu pun kalau Paul suruh hantar draf suka tangguh2. huhuhuhu. sendiri mahu ingat la kan.

Aiman dah 10 bulan. dah sedap dan laju je naik walker so dia macam tak nak bertatih. Tapi bila kita suruh dia tolak kerusi nak pulak dia berjalan. Sekarang dah bagi dia makan sendiri. Tapi messy giler la. Habis satu kepala makanan. Tak boleh dibuat untuk makanan yang berkuah sgt. Jenuh nak mengemas. Nak ajar dia makan sendiri. Kalau bagi makanan, dia selalu ambik guna 2 jari dia yg cinonet tu dan akan masukkan dlm mulut sendiri. Tapi satu tabiat dia kalau makan finger food sendiri, suka la nak masuk seme tu dalam mulut sampai penuh. Kita yg takut tercekik. Dan he is so clever. Mana-mana yang dia rasa tak boleh kunyah or telan dia takkan telan. Which is kita tak risau pasal choking. Pernah dia kulum butang la, duit syiling la.hahaha. budak kecik ni suka mengutip. sebab tu tak boleh lepa. Dan serat2 buah yg dia tak boleh kunyah dia luahkan balik.

Mommy dah pening nak bagi Aiman makan apa. Nak buat homemade finger food tak menyempat2. Sometimes bila baca too much info, nnt pening sendiri. Semua pun tak boleh. Too much sugar. Too much salt. Sampai skrg makanan aiman tidak bergaram and I always elakkan yg bergula. Natural sweet takpe. Tapi kdg bila anak tgk kita makan, kita bg rasa juga sesuap dua sebab tak sampai hati. Dan kadang-kadang ‘tertegur’ mak ayah sendiri yg suka nak bg cucu makan sbb kesian. Macam kita lagi pandai dari mereka. Bukanlah macam tu sebenarnya. Cuma saya mahu menjaga kesihatan anak sendiri. Tak salah bukan. Sebenarnya saya ini sgt cerewet tapi bila mengenangkan diri sendiri pun takde masa nak buat, kdg2 kena give and take jugak la. But definitely will not jeopardize his health. Moderate. ye ker? :p. I prefer to prevent than cure. So kena berpenat2 sedikit I guess. Bukan senang jadi ibu ni. Besar tanggungjawap dan amanah untuk berikan terbaik untuk anak.

Kelmarin ada tgk tv rancangan Pesan Atok. Ya Allah, sejuknya hati tgk budak 3 tahun menghafaz surah Al-Mulk. A friend of mine bagi link blok mummy dia. Dia dan kakak dia mengaji dari baby. MasyaAllah. Hebat anak-anak ini. Mommy nak Aiman juga terang hati macam tu. Semoga Aiman dapat mengenal al-quran sejak kecil lagi dan sentiasa menghidup suburkannya dalam hati. Tapi apa yang penting, mommy sendiri kena jadi contoh dan mengamalkannya. Baru anak boleh ikut. InsyaAllah, mommy cuba yang terbaik. Selalu berdoa semoga anak ini menjadi saham di akhirat. Maksud nama Muhammad Haris Aiman adalah ‘penjaga yang bertuah/kanan’. Mommy harap Aiman menjadi orang yang berguna dan bertanggungjawap. Yang menjaga agamanya, yang menjaga kedua ibu bapanya, orang2 yg disayanginya dan menjaga dirinya juga.

Minggu ni dan minggu lepas sibuk marking exam paper. Frust sangat bila ada yang dapat markah 0. Apalah budak-budak ni belajar. Dan perlu tgk balik juga cara pengajaran dan penyampaian. Mungkin sendiri pun ajar diorang tak faham. Tapi dah cakap kalau tak reti nak jawap in English, tulis dalam bahasa melayu pun takpe. Saya juga mengajar mencampur adukkan bahasa supaya mereka lebih faham jika menggunakan bahasa melayu walaupun nota kuliah dalam English. Sebab yang penting saya mahu ilmu itu sampai kepada mereka. Tidak mahulah syok sendiri.

Weekend ni ada 2 undangan. Satu majlis akikah Amelia. Satu lagi majlis pertunangan Zaza. Can’t wait to see both of them.

Oh, nak bercerita pasal pergi Sentosa, Singapore. Konon nak bawak Aiman pergi tgk fish di underwaterworld. Sudahnya dia tido je dlm carrier. Mommy and daddy yg tgk. Dah la cuaca panas dan the worst part is I sudah terjatuh depan orang ramai sampai kaki bengkak! haaa..glamer mak kejap. hehe. Ter miss 1 anak tangga masa nak tgk dolphin show. Semua audience jerit “awww” masa saya sedang menahan diri dan Aiman dari terus tersungkur. Sudahnya tahan guna kedua belah lutut so lutuu bengkak dengan kaki yg dah terpeleot. Tapi bangun cepat2 masa jatuh and buat macam takde apa padahal sakit gilerrrrrrrrrrrr. X-ray takde retak or patah. Just soft tissue injury. Dpt la MC 2 hari. itupun perlu dtg ofis sbb budak2 ada viva (oral exam). Hehe. Macam2 hal.

Hari ni berganti puasa hari ke 7. Lagi 3 mgg je nak puasa. Ada lagi 14 hari nak ganti. Tak tau la sempat ke tak. Macam gaya kena bayar fidyah sikit jugak tahun ni. :p

Tak lama dah nak puasa dan raya kan. Tahun ni sure best sebab ada Aiman nak jalan-jalan raya! hehhehe. Tapi tahun ni raya kat kampung belah suami. huhuhuhu. Mode: pasrah.:-)

Bersawang

Bersawang sungguh blog ni. Takde masa nak menulis. Nak update cerita Aiman pun tak sempat. Makanya, secara ringkas perkembangan terkini anak kesayanganku itu:

1. He can waves ‘bye-bye’ bila kita suruh.
2. Clap hands dan boleh salam bila kita suruh hulur tangan untuk salam. Juga suka sangat give mommy high five! 🙂
3. Understands when I say ‘No’ – bila mommy angkat tangan dan tunjuk jari telunjuk, he knows mommy tak bagi. tapi kdg buat muka selamba dia sambil tersengih2 dan buat jugak! 🙂
4. Crawls well. Laju. Mommy suka letak Aiman dalam playpen tapi dia selalu jerit nak keluar. hehe.
5. Dances to music (bila tgk cartoon yg ada music atau dgr lagu) – terhenjut2 badan dia excited.
8. Ada stranger anxiety (since 5 months)
9. Can self-feed some finger foods, or if ada mknan terkeluar dr mulut or kat tepi2 mulut dia akan cuba masukkan dlm mulut.
10. Ketawa mengekek2 bila main peek-a-boo
11. Sits unsupported
12. Responds to own name
13. Picks up tiny objects and semua benda dia nak masuk mulut
14. Drops objects and then looks for them – kdg2 dia saja buat, tgk muka kita, then jatuhkan barang, pastu kita ambik balik, dia jatuhkan lagi. hehe
15. Gets upset if toy is removed
16. Pulls to standing – sangat suka nak berdiri dan suka memanjat!! Orang baring sebelah dia pun dia nak panjat.
17. Babbles enthusiastically – ntah apa-apa kadang dia bebel sorang2. ‘babababa…dadadada..’ comel.:-)
18. Akan stop bila buat apa2 kalau ada iklan kat tv. Definitely akan khusyuk tgk iklan dan lepas tu sambung balik apa yg dia buat.

Now Aiman nak makan macam orang besar. Dah ada 8 batang gigi di usia nak menginjak ke 9bulan. Berat dah 8kg kot. I already started to introduce him family food sedikit demi sedikit. Suka macam hapa kalau dapat makanan dari pinggan mommy! Dia nak makan nasi jugak macam kita yg dah besar ni. Nasib baik la beras siam wangi yang lembut tu. Lenyek2 jek. Makan buah pun mcm tu, nak gigit sendiri. Tapi bagi yang lembut2 je mcm pear, mangga, pisang. Tak nak puree sgt.

Mommy Aiman dah submit semua chapters yer. Alhamdulillah. Now agak lega sikit la. Tapi still ada few chapters yg nak kena edit macam hapa. 2 chapters yg dihantar tu pun belum dapat feedback dr Supervisor. Gerun jugak nak menanti feedback.

Ahad ni birthday party Qaisarah. Excited! Tadi dah belikan dia besday present. 🙂

Tadi juga dah beli another babywearing gear! yehaa..nak beringsling pulak la yer. Macam senang nak keluar masukkan Aiman. Guna SSC nak berbuckle2. Lagipun nak berkenduri kahwin lagi 2 mgg ni. Kena vogue sket. SILK Ring sling ok. :-). Pakai SSC tak vogue nanti. hehe. Sukanya babywearing!!!

Ok, sekian update utk kali ini.

Aiman first solid food!

Lamanya tak menulis. Rindu. Sibuk dengan Aiman, dengan kerja. Sekarang pun tak dok ofis sangat. Dengan student start lab dah. Kelas pun mula next week. Satu hapah belum prepare. Dengan tesis yang dah lama terbengkalai.
Stress! Tak larat nak melemparkan senyuman palsu dan menahan perasaan malu ni bila orang dok tanya bila nak submit tesis. Kalaulah kamu boleh tolong buatkan, saya bayar, boleh? :p
Makanya, minggu depan berazam untuk keluar ke ofis sejurus selepas subuh dan pulang hanya selepas jam 6 petang. Balik rumah bila melayan anak memang tak buat kerja. Dan bila tidurkan Aiman dengan mommy dia tido sekali sebab dah kepenatan. Semoga Allah memudahkan urusan aku. Banyak dah dipermudahkan sebenarnya. Dengan mama dan ayah yang sangat2 membantu. Saya seharusnya tidak mensia-siakan nikmat dan peluang yang ada ini.
Harus ada disiplin dan konsisten yer mommy Aiman!
Aiman dah nak masuk 6 bulan lagi 3 hari. Aiman dah start makan 2 hari yang lepas. Mommy discount la seminggu yer. :p. Bising juga Wan Badar dia. Almaklumlah, bekas matron paeds. tapi daddy dia cool saja wapaun dia bekas M.O Paeds. haha. Sian tgk Aiman excited tgk kita makan. First solid food Aiman adalah makanan ruji kita, bubur nasi. hehe. Setakat ni mommy baru try bagi Aiman makan bubur nasi+carrot (first day), puree apple (2nd day), kentang+carrot+kurma (3rd day) dan hari ni makan avocado+kurma. yum2. Aiman nampaknya suka sgt makan avocado. abis semangkuk! sebiji avocado dan sebiji kurma. Mungkin manis dan lemak kurma buat dia selera nak makan. Puree apple dia tak berapa suka sgt.
Kelakar ok tgk Aiman belajar nak makan. Tak reti nak nganga bukak mulut dan telan. Dia gigit sudu la, dia hisap hujung sudu la. Dia marah bila kita tarik sudu dari mulut dia. Mungkin dia ingat macam minum susu, lancar je tanpa stop kan. Alhamdulillah masuk hari ke 3 dia dah enjoy dan pandai nak buka mulut bila kita sua sudu. Semoga Aiman membesar dan sihat yer. Mommy akan try macam2 resepi yang sihat2. Kalau boleh buat sendiri, buat apa nak beli. Masak sendiri lebih berkhasiat. Tapi akan beli jugak kot dan bagi makan farley biscuit+susu ker, kot travel mana nak masak2 kan. Nak menyimpan lagi. Mula-mula ingat nak beli blender Beaba/avent tu, tgk harga mahal sungguh sampai 700 lebih. Yela, boleh steam, blend, reheat, defrost seme (mommy malas dan nak senang je!haha). Aiman makan blend halus ni cuma 3 bulan je, lepas tu boleh makan yang bertekstur. Macam membazir. Boleh beli benda lain. Takpelah. Mommy kena rajin cuci steamer dan blender je. Pinjam kakak Sarah punya blender dulu. Wan pun ada steamer kecik. hehe.
Mommy dok tgk org buat fruit puree banyak2 dan freeze kan. Wan Badar tak bagi mommy buat macam tu. Everytime kena buat fresh. Makan hari itu untuk hari itu saja. Dia kata nanti kurang khasiat la, tak sedap la. hehe. Wan tak bagi mommy Aiman ni malas2 yer. yela, demi mu nak oi. Mommy buat je la.
Aiman dah pandai mengiring, mengesot (ke belakang je lebih), angkat2 punggung dan tujah ke depan. Gigi dah ada 2 batang. Kuat menggigit Ya Allah. Mommy kadang seriau nak bagi susu. hehe. Mommy cubit je kalau Aiman gigit mommy. Biar sama2 sakit! haha.
Banyaknya nak cerita lagi. Nanti la. Aiman dah bangun tidur. Oh, daddy Aiman tak jadi posting ke hospital Jempol, dapat hospital Seremban. Ok la tu. Boleh berulang walaupun jauh. Mommy pasrah je la. Dah kerja kan.

Post pertama di Tahun Baru 2012

Lamanya tak menulis. Banyak nak cerita tapi tiada kesempatan.
Banyak dah berlaku.Antaranya:
1. My hubby patah jari gara-gara futsal. :-). Dia masih MC di minggu yang ke-2. Boleh lagi dapat MC kalau tak sambung tulang yg patah tu.
2. My hubby kena transfer ke Hospital Jempol. :-(. Akan bermulalah kembali long distance relationship. Bukan sahaja antara kami tapi melibatkan si kecil. Sedihnya! Sian Aiman.:-(
3. Saya dapat projek grant RM30k. Alhamdulillah. Walaupun sedikit, tapi sangat membantu untuk permulaan. dan saya ada research assistant cum master student bernama Haslinda.:-). Skrg nak apply lagi grant baru dan nak buat proposal meletup2 dan collaborate dgn SIL. Semangat!
4. Aiman dah pandai pusing. Satu lagi milestone untuk anak mommy. Makin pandai dan keletah. Serta kuat menjerit!
5. My mom dah pencen dan my parents dah tinggal dekat dengan kami dua beradik. Yeay! super duper syukur dan like! 🙂
6. Berkaitan dgn no.5, maka now my mom dah jaga Aiman. Sangat syukur juga.:-)
7. Daddy Aiman dah belikan kami kereta baru. Zoom..zoom! 🙂
8. Saya masih lagi gemuk dan menyusukan Aiman dengan susu ibu. haha. :-). Sekarang lagi banyak minum. Hasil masih begitu. Dah campur FM 3 kali sehari. Increase dah. :-(. Sebolehnya saya tak nak stress sangat pasal ini sebab nanti lagi merudum. So bersyukur dengan rezeki yang ada. Dah order buku penyusuan susu ibu. Tak sabar nak baca. Saya dah try makan pil dr hospital pun tak jalan juga. Tapi masih belum habis ikhtiar lagi. Belum jumpa my milkbooster.
9. Suami belikan saya hp dan handbag baru (setelah 6-7 tahun berkahwin yer). Maka dapat lah yang mahal sikit. sikit aje. hehe. Terima kasih abang. Bye bye samsung perkahwinanku. Masih sayang lagi hp lama. Tapi cik abang nak saya guna smartphone. Dan ia sangat membantu dalam kerjaya saya serta pengurusan masa dan jadual. Dan juga boleh ambil gambar dan video Aiman dengan baik dan banyak! 🙂
10. Saya masih lagi menggantung penulisan tesis. Hopefully bila mama dah jaga Aiman ni, bolehlah menulis dah submit before April. Tak sabarnya nak habis! huhuhuhu.

Luahan hati

Ok. Ini untuk mengurangkan kesedihan. Takde siapa tahu betapa saya sangat sedih bila terpaksa top up anak dgn susu formula. No. Saya takde anti sgt dgn FM cuma saya rasa susu saya paling bagus untuk Aiman. Dan bila susu saya sikit, ramai bagi mcm2 nasihat dan saranan untuk saya. Terima kasih. Saya tahu kamu semua concern. Tapi, saya juga dah berusaha macam-macam untuk bykkan susu. Saya disiplin mengepam 4x sehari waktu pejabat, dan bgn tgh mlm utk pam. Semata-mata untuk bekalan Aiman esok hari. Sekali pam dpt 2oz je. mmg itulah yg sy dpt dr sejak bekerja. masa dlm pantang lagi sikit. saya syukur. Kat rumah mmg direct feed jek sekerap yang Aiman mahu. Yg saya sedih, kdg ada ibu-ibu yg pandang serong atau terus cop ibu yg bg anak FM mcm kurang usaha dan malas. Sbb tu bg anak FM. Tak disiplin la, tak minum air byk la, malas pam la etc. Percayalah, takde ibu nak bg anak yang tak baik. Semua nak bg anak mknan yg terbaik. Macam-macam supplement saya makan. Saya minum air dekat 3L sehari sampai asyik pergi toilet. Angkut botol air 2L pi ofis ari2. Bwk beg pam susu lagi. Bwk beg isi macbook lagi. Bwk handbeg lagi. :-). hehe. mcm nenek siput okeh. rebeh bahu kiri kanan. Macam-macam milk booster saya cuba. Macam-macam supplement saya telan. Banyak saya berhabis duit untuk memberikan anak saya susu ibu. Janganlah kata org bagi susu ibu ni nak jimat dan kedekut nak beli FM yer.
:-).Kalau kuliah, saya anjakkan waktu mengepam awal/lambat. tapi saya pastikan saya pam 4 kali jgk untuk dapat susu byk untuk bekalan Aiman esok hari. Stok susu saya kais pagi, makan pagi. Memang takde frozen EBM.
Saya pun tak dapat support dari family yang sepenuhnya. Ini part ada sedih jugak la. Walaupun suami saya doktor, dia tak menghalang, cuma galakan tu kurang la. Dia tahu saya bangun malam-malam, pam susu, tapi takdelah kata-kata appresiasi. Kalau nak duit beli brg utk susu ibu ni, dia boleh bg je. Nursing wear ke, nursing bra ke, dia belikan jek. Suruh beli milk booster, dia beli je. Tapi masih selamba je suruh bagi FM masa anak kuning dalam hari. Bila mak dia suruh bagi FM, dia takdelah nak back-up beria pun suruh saya bg susu ibu. Susah nak educate keluarga sendiri tau. Cuma bila sekali emaknya suruh bg makan, dia pertahankan jugaklah. Kata yg boleh makan selepas 6 bln. Itu kelebihan dia kerja di wad pediatrik skrg ni. 🙂
Mak saya nurse, ada sijil bidan, pun sama juga. Menggalakkan, tapi masih suruh top up FM bila dia tahu susu saya sikit dan dia kesian cucu dia lapar. Suami ke, mak ke, sama je. Tiada mengesyorkan mcm mana nak bykkan susu, bagi kata-kata semangat ker, solusinya mudah. Bagi je susu formula. Ibu mertua dan ayah mertua juga sama. Suruh bagi FM, senang bila saya bekerja. Komen-komen ‘anak lapar tak kenyang susu’ ‘anak dok mengepam, mengempeng je’ ‘susah org nak jaga bila kerja’ dan lain-lain komen yang kadang kala saya buat-buat tak dengar, masuk telinga kanan, keluar kiri je. Sepanjang saya menyusukan anak saya di rumah, saya hanya mampu tersenyum dan bersabar jika ada komen-komen yang agak ‘negatif’ dan tidak membina. Walaupun saya tahu kadang-kala mereka cakap-cakap gurau, tapi naluri ibu saya tersentuh jugak. Sensitif jg kdg2. Tapi saya diamkan dan hanya mampu senyum je la kerana saya mahu berikan susu ibu pada anak saya walau jumlah sedikit. Biarlah saya nak berkepit je, anak saya. Yang lenguh, tangan saya. Yang tak boleh buat kerja lain, saya juga. hehe. Jadi saya rasa, perjalanan saya untuk breastfeed anak sedikit payah. Kurang sokongan moral. 😦
Usaha, penat lelah saya, saya rasakan berhasil bila ada sekali suami komen tentang fizikal anak saya yang padat dagingnya, tidak lembik. Semua berkat susu ibu mungkin. Dalam hati, saya tak tau nak kata apa, sangat gembira. Saya rasa waktu tidur yang saya discount setiap hari untuk bangun dan pam susu untuk anak saya berbayar dengan Aiman yang sihat dan Alhamdulillah tak pernah sakit demam atau selesema. Aiman bangun menyusu 3-4 kali setiap malam dan mungkin sebab susu saya sikit, dia minum sikit2 dan tidak kenyang lama. Takpelah, janji saya ada susu untuk dia.
Saya tahu kalau saya bagi susu FM bukanlah saya ni ibu yang tak baik. Mak saya bagi je saya minum dari kecik. Jadi je orang. Manja je dengan mak. Cuma sekarang, saya rasa, kita dah di-educate, banyak ilmu yang kita belajar tentang bagusnya susu ibu, ada kemampuan untuk beli alat/pam dan ada cara untuk simpan susu, dan sebagainya, rugilah kalau kita mensia-siakan ilmu yg kita tahu dan peluang yang sekejap cuma ini untuk berikan yang terbaik untuk darah daging sendiri. Anak menyusu pun paling-paling 2 tahun je. Saya yakin saya akan rindukan saat-saat menyusu dengan Aiman bila dia dah tak mau menyusu dengan saya lagi. Sebab saya boleh rasa bonding tu. Setiap kali balik kerja, kepuasan yang dia dapat dari menyusu dengan saya, kami sama-sama dapat merasakannya. Setakat menyusu sambil berdukung dan berjalan di tempat awam, apalah sangat. Biasa bagi saya. Saya tak perlu kerusi untuk duduk dan menyusu, janji Aiman dapat minum susu, kat mana-mana pun boleh. Janji pakai nursing wear dan nursing bra. Memang itulah uniform saya skrg.
Saya bersyukur juga babysitter saya pro kepada penyusuan susu ibu. Bila saya hantar susu sikit, dan bila susu saya habis, dia cakap dia terpaksa bagi FM (saya memang bekalkan buat back-up). Saya faham. Dan bila saya nak pergi kerja atau balik kerja, dia suruh susukan anak saya dulu. Bila saya balik, kadang Aiman kelaparan sebab susu habis dan dia tahan tak nak bagi Aiman formula milk. Dia bagi puting buat Aiman leka. Sebab tu bila saya sampai untuk ambik Aiman, dia suruh susukan time tu jugak. Terima kasih la Cik Nor. Sebab dia kata, susu ibu bagus. Dia pun pandai mengendalikan EBM. Senang kerja saya. Saya syukur sebab bab babysitter, dipermudahkan. Memang kadang saya lama kat rumah babysitter sebab saya menyusukan anak saya di sana. Tapi, ada org tau dan ambik peduli ke? takde kan. Suami saya pun tak tahu sebab saya sorang je yg pergi dan ambik Aman setiap hari. MIL pun tak tau. Mak saya pun tak tau. Takpelah, janji saya tahu dan Aiman kenyang sudah.
Saya akui, kadang-kala saya tewas juga dengan kelemahan diri dan keadaan sekeliling. Bila anak meragam macam tak puas susu saya, saya bancuh je FM sebab Aiman takde masalah langsung minum FM or nipple confuse. Saya tak sampai hati tengok dia lapar. Cuma saya sebagai ibu rasa bersalah, perut anak saya perlu bekerja lebih sedikit untuk digest susu lembu tu. Kesian anak saya. Pastu asyik termuak. Keluar balik hampir separuh kdg2 dari apa yang diminum.
Jadi saya rasa, siapa-siapa yang nak bagi anak susu ibu, memang sangat kuat orangnya. Disiplin. Sabar. Komited. Dan saya rasa ini hak Aiman. Amanah Allah yang perlu saya jaga sebaiknya. Maafkan mommy jika tidak dapat memberikan yang terbaik untukmu nak. Mommy berusaha sedaya mungkin. Percayalah.
Tolonglah berikan sokongan. Memang selama ini, ilmu semua saya cari sendiri berkaitan susu ibu sebab saya yang nak sangat bagi susu ibu ni. Dan saya belum cukup kuat nak educate family sendiri betapa berharganya dan baiknya susu ibu ini bila ada komen-komen yang kurang ‘sihat’ di telinga saya. Semoga Allah tunjukkan jalan.
Inilah luahan saya yang baru menjadi ibu dan menyusukan anak tak sampai 4 bulan lagi. Perjalanan saya masih panjang. Semoga Allah permudahkan segalanya. Amin