Archives

Things I’ve learned in 7 years of marriage

Alhamdulillah. Syukur pada Allah yang memanjangkan jodoh kami hingga ke hari ini. Kelmarin, 14 januari 2013, genap 7 tahun dah bergelar isteri pada suami tercinta. Makanya tambah tolak waktu bercinta sudah lebih 13 tahun kenal dia (bercinta sebelum kahwin je 6 tahun! :p). Sudah kenal sangatkah pada sang suami? Masih lagi dalam proses kenal sebenar-benarnya tapi banyak perangai dah tahu dan dah bole tolerate (atau terpaksa tolerate! hahaha). Tapi tidur sebantal sekatil, duduk serumah sebenar-benarnya baru 2 tahun je. Itupun belum sebenar-benarnya lagi sebab masih duduk dengan parents dan inlaws. Iyelah, baki lagi 5 tahun itu kami in long distance relationship. Tahun pertama perkahwinan, dia di Indonesia, saya di Malaysia. Tahun kedua hingga ke 5 tu saya di Australia. Alhamdulillah juga perkahwinan ini dianugerahkan permata hati yang comel. Pengikat kasih. Tahun ni rekod sebab saya memang terlupa langsung anniversary kami. Suami yang selama ini tak ingat, dia yang wish saya. hehe. Sudah tua nampaknya saya ini yer. :p. Sesekali bila si suami yang kurang romantis buat sebegini, rasa best la jugak yer (oh, masa bercinta extra romantik pulak. hahaha). Rasa terharu dan dihargai pula. Pulak wish kat tgh2 orang ramai pulak kan. 🙂

Saya belajar banyak perkara dari perhubungan dan perkahwinan ini. Antaranya:
1. Menerima pasangan kita seadanya. Memang ada perangai yang berbeza sebelum dan selepas berkahwin. Berubah demi kebaikan perlu tapi teguran juga perlu berhemah. Kita pun banyak kekurangan juga. Perlu sedar diri.
2. Isteri kena pandai ambil hati dan perlu jaga hati suami (walaupun suami tak pandai ambil hati isteri). Kadang-kadang tak perlu nak bebel sangat nanti kita lagi sakit hati. Bila si isteri buat benda yang boleh buat hati suami cair dan lembut, layan baik-baik, time tu kita cakap apa je, dia boleh dengar dengan baik. Guna psikologi sikit. :p
3. Sentiasa berkata benar walaupun pahit. Sekurang-kurangnya pasangan kita tahu apa yang kita rasa.
4. Kalau jenis cerewet, perlu berikan sebab kenapa kita cerewet sebab lelaki ni rimas kalau perempuan cerewet sangat tapi dia tak tahu kenapa.
5. Don’t put high expectations atau put assumptions. Ini sangat2 bahaya jika tersilap atau kecewa. Nanti makan diri. Sebaiknya kalau ada je rasa tak best, terus terang atau tanya sendiri.
6. Perlu banyak sabar, ikhlas dan redha menjalani kehidupan sebagai isteri kalau nak dpt keredhaan suami. Jangan suka merungut. Lagi-lagi kalau isteri bekerjaya. Sememangnya perlu jadi supermommy! Kalau agak-agak tak ikhlas nak buat, jangan buat. Ataupun sedapkan hati dengan kata ‘insyaAllah besar ganjarannya buat ni untuk suami dan keluarga. Saya nak jadi isteri terbaik’.
7. Perlu banyak komunikasi agar tidak jadi misscommunication. Ini pun saya perlu perbaiki juga.
8. Layan keluarga dan ibu bapa suami macam kita layan keluarga dan ibu bapa sendiri. Perlu jaga hubungan baik supaya aman dan sentosa. Suami pun akan happy dan akan buat benda sama dengan keluarga kita. Saya tinggal dengan keluarga mertua sejak lepas kahwin dan sehingga hari ini, setiap hujung minggu memang duduk dengan mertua. Awal perkahwinan, suami tiada di sisi, dan saya tinggal dengan mereka setahun lamanya. Alhamdulillah setakat ini ok dan mesra. Pada saya tidak timbul isu kalau kita pandai bawa diri dan hormat orang. Kena sentiasa mempunyai fikiran dan hati terbuka pada sesuatu yang kita tak biasa.
9. Setiap hari sebelum tidur, mohon maaflah dengan suami jika ada kesilapan yang sengaja/tak disengajakan. Ini saya cuba amalkan. InsyaAllah kita akan rasa tenang.
10. Tak semua impian kita dalam perkahwinan kita akan dapat. Tapi kita jangan jemu doa dan berusaha (berangan tak kena bayar pun kan? :p). InsyaAllah suatu hari nanti Allah akan beri apa yang kita nak samada yg sama atau lebih baik lagi. Allah kan Maha Penyayang, Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. 🙂

Advertisements

June updates!

Lately banyak benda bermain kat kepala otak. Kadang-kadang terasa membuak-buak nak tulis blog tapi masa takde. Bila balik rumah sibuk dengan anak. I always feel guilty when I spent so little time with my son. Kalau balik lambat, dapat main dengan dia dlm 2-3 jam je. Lepas tu dia tido dah. Memang la tido dengan mommy tapi siang yg dia banyak berjaga tu dia dgn org lain.

I love the beauty of breasfeeding. Memang bonding kuat. Malam-malam memang nak mengempeng je. Mungkin sebab itu anak rapat walaupun kita hanya meluangkan sedikit masa dengan mereka. Bukan tak suka Aiman rapat dengan atok dan nenek dia. Tapi risau juga takut dia terlalu clingy dengan mereka dan nanti Aiman tak nak dengan mommy. Tapi Alhamdulillah, Aiman masih menunjukkan ciri mommy no.1. hehe. Kalau balik kerja, kita buka pintu dan dia nampak je muka kita, bersinar-sinar muka tersenyum dan kadang melompat-lompat kegembiraan. Perasaan melihat kegembiraan anak masa tu memang tak tergambarkan. Tak sama reaksi dia kalau tgk daddy dia balik. Janganlah balik tak dukung dia dulu. Menjerit or menangis nanti. Manja mommy! 🙂

A bit stress dgn Paul sebab tak pulang balik draf dah sebulan lebih. Haih. Sempat ke nak hantar before raya ni? Mungkin dia memulang paku buah keras. Yela, dulu pun kalau Paul suruh hantar draf suka tangguh2. huhuhuhu. sendiri mahu ingat la kan.

Aiman dah 10 bulan. dah sedap dan laju je naik walker so dia macam tak nak bertatih. Tapi bila kita suruh dia tolak kerusi nak pulak dia berjalan. Sekarang dah bagi dia makan sendiri. Tapi messy giler la. Habis satu kepala makanan. Tak boleh dibuat untuk makanan yang berkuah sgt. Jenuh nak mengemas. Nak ajar dia makan sendiri. Kalau bagi makanan, dia selalu ambik guna 2 jari dia yg cinonet tu dan akan masukkan dlm mulut sendiri. Tapi satu tabiat dia kalau makan finger food sendiri, suka la nak masuk seme tu dalam mulut sampai penuh. Kita yg takut tercekik. Dan he is so clever. Mana-mana yang dia rasa tak boleh kunyah or telan dia takkan telan. Which is kita tak risau pasal choking. Pernah dia kulum butang la, duit syiling la.hahaha. budak kecik ni suka mengutip. sebab tu tak boleh lepa. Dan serat2 buah yg dia tak boleh kunyah dia luahkan balik.

Mommy dah pening nak bagi Aiman makan apa. Nak buat homemade finger food tak menyempat2. Sometimes bila baca too much info, nnt pening sendiri. Semua pun tak boleh. Too much sugar. Too much salt. Sampai skrg makanan aiman tidak bergaram and I always elakkan yg bergula. Natural sweet takpe. Tapi kdg bila anak tgk kita makan, kita bg rasa juga sesuap dua sebab tak sampai hati. Dan kadang-kadang ‘tertegur’ mak ayah sendiri yg suka nak bg cucu makan sbb kesian. Macam kita lagi pandai dari mereka. Bukanlah macam tu sebenarnya. Cuma saya mahu menjaga kesihatan anak sendiri. Tak salah bukan. Sebenarnya saya ini sgt cerewet tapi bila mengenangkan diri sendiri pun takde masa nak buat, kdg2 kena give and take jugak la. But definitely will not jeopardize his health. Moderate. ye ker? :p. I prefer to prevent than cure. So kena berpenat2 sedikit I guess. Bukan senang jadi ibu ni. Besar tanggungjawap dan amanah untuk berikan terbaik untuk anak.

Kelmarin ada tgk tv rancangan Pesan Atok. Ya Allah, sejuknya hati tgk budak 3 tahun menghafaz surah Al-Mulk. A friend of mine bagi link blok mummy dia. Dia dan kakak dia mengaji dari baby. MasyaAllah. Hebat anak-anak ini. Mommy nak Aiman juga terang hati macam tu. Semoga Aiman dapat mengenal al-quran sejak kecil lagi dan sentiasa menghidup suburkannya dalam hati. Tapi apa yang penting, mommy sendiri kena jadi contoh dan mengamalkannya. Baru anak boleh ikut. InsyaAllah, mommy cuba yang terbaik. Selalu berdoa semoga anak ini menjadi saham di akhirat. Maksud nama Muhammad Haris Aiman adalah ‘penjaga yang bertuah/kanan’. Mommy harap Aiman menjadi orang yang berguna dan bertanggungjawap. Yang menjaga agamanya, yang menjaga kedua ibu bapanya, orang2 yg disayanginya dan menjaga dirinya juga.

Minggu ni dan minggu lepas sibuk marking exam paper. Frust sangat bila ada yang dapat markah 0. Apalah budak-budak ni belajar. Dan perlu tgk balik juga cara pengajaran dan penyampaian. Mungkin sendiri pun ajar diorang tak faham. Tapi dah cakap kalau tak reti nak jawap in English, tulis dalam bahasa melayu pun takpe. Saya juga mengajar mencampur adukkan bahasa supaya mereka lebih faham jika menggunakan bahasa melayu walaupun nota kuliah dalam English. Sebab yang penting saya mahu ilmu itu sampai kepada mereka. Tidak mahulah syok sendiri.

Weekend ni ada 2 undangan. Satu majlis akikah Amelia. Satu lagi majlis pertunangan Zaza. Can’t wait to see both of them.

Oh, nak bercerita pasal pergi Sentosa, Singapore. Konon nak bawak Aiman pergi tgk fish di underwaterworld. Sudahnya dia tido je dlm carrier. Mommy and daddy yg tgk. Dah la cuaca panas dan the worst part is I sudah terjatuh depan orang ramai sampai kaki bengkak! haaa..glamer mak kejap. hehe. Ter miss 1 anak tangga masa nak tgk dolphin show. Semua audience jerit “awww” masa saya sedang menahan diri dan Aiman dari terus tersungkur. Sudahnya tahan guna kedua belah lutut so lutuu bengkak dengan kaki yg dah terpeleot. Tapi bangun cepat2 masa jatuh and buat macam takde apa padahal sakit gilerrrrrrrrrrrr. X-ray takde retak or patah. Just soft tissue injury. Dpt la MC 2 hari. itupun perlu dtg ofis sbb budak2 ada viva (oral exam). Hehe. Macam2 hal.

Hari ni berganti puasa hari ke 7. Lagi 3 mgg je nak puasa. Ada lagi 14 hari nak ganti. Tak tau la sempat ke tak. Macam gaya kena bayar fidyah sikit jugak tahun ni. :p

Tak lama dah nak puasa dan raya kan. Tahun ni sure best sebab ada Aiman nak jalan-jalan raya! hehhehe. Tapi tahun ni raya kat kampung belah suami. huhuhuhu. Mode: pasrah.:-)

Aiman first solid food!

Lamanya tak menulis. Rindu. Sibuk dengan Aiman, dengan kerja. Sekarang pun tak dok ofis sangat. Dengan student start lab dah. Kelas pun mula next week. Satu hapah belum prepare. Dengan tesis yang dah lama terbengkalai.
Stress! Tak larat nak melemparkan senyuman palsu dan menahan perasaan malu ni bila orang dok tanya bila nak submit tesis. Kalaulah kamu boleh tolong buatkan, saya bayar, boleh? :p
Makanya, minggu depan berazam untuk keluar ke ofis sejurus selepas subuh dan pulang hanya selepas jam 6 petang. Balik rumah bila melayan anak memang tak buat kerja. Dan bila tidurkan Aiman dengan mommy dia tido sekali sebab dah kepenatan. Semoga Allah memudahkan urusan aku. Banyak dah dipermudahkan sebenarnya. Dengan mama dan ayah yang sangat2 membantu. Saya seharusnya tidak mensia-siakan nikmat dan peluang yang ada ini.
Harus ada disiplin dan konsisten yer mommy Aiman!
Aiman dah nak masuk 6 bulan lagi 3 hari. Aiman dah start makan 2 hari yang lepas. Mommy discount la seminggu yer. :p. Bising juga Wan Badar dia. Almaklumlah, bekas matron paeds. tapi daddy dia cool saja wapaun dia bekas M.O Paeds. haha. Sian tgk Aiman excited tgk kita makan. First solid food Aiman adalah makanan ruji kita, bubur nasi. hehe. Setakat ni mommy baru try bagi Aiman makan bubur nasi+carrot (first day), puree apple (2nd day), kentang+carrot+kurma (3rd day) dan hari ni makan avocado+kurma. yum2. Aiman nampaknya suka sgt makan avocado. abis semangkuk! sebiji avocado dan sebiji kurma. Mungkin manis dan lemak kurma buat dia selera nak makan. Puree apple dia tak berapa suka sgt.
Kelakar ok tgk Aiman belajar nak makan. Tak reti nak nganga bukak mulut dan telan. Dia gigit sudu la, dia hisap hujung sudu la. Dia marah bila kita tarik sudu dari mulut dia. Mungkin dia ingat macam minum susu, lancar je tanpa stop kan. Alhamdulillah masuk hari ke 3 dia dah enjoy dan pandai nak buka mulut bila kita sua sudu. Semoga Aiman membesar dan sihat yer. Mommy akan try macam2 resepi yang sihat2. Kalau boleh buat sendiri, buat apa nak beli. Masak sendiri lebih berkhasiat. Tapi akan beli jugak kot dan bagi makan farley biscuit+susu ker, kot travel mana nak masak2 kan. Nak menyimpan lagi. Mula-mula ingat nak beli blender Beaba/avent tu, tgk harga mahal sungguh sampai 700 lebih. Yela, boleh steam, blend, reheat, defrost seme (mommy malas dan nak senang je!haha). Aiman makan blend halus ni cuma 3 bulan je, lepas tu boleh makan yang bertekstur. Macam membazir. Boleh beli benda lain. Takpelah. Mommy kena rajin cuci steamer dan blender je. Pinjam kakak Sarah punya blender dulu. Wan pun ada steamer kecik. hehe.
Mommy dok tgk org buat fruit puree banyak2 dan freeze kan. Wan Badar tak bagi mommy buat macam tu. Everytime kena buat fresh. Makan hari itu untuk hari itu saja. Dia kata nanti kurang khasiat la, tak sedap la. hehe. Wan tak bagi mommy Aiman ni malas2 yer. yela, demi mu nak oi. Mommy buat je la.
Aiman dah pandai mengiring, mengesot (ke belakang je lebih), angkat2 punggung dan tujah ke depan. Gigi dah ada 2 batang. Kuat menggigit Ya Allah. Mommy kadang seriau nak bagi susu. hehe. Mommy cubit je kalau Aiman gigit mommy. Biar sama2 sakit! haha.
Banyaknya nak cerita lagi. Nanti la. Aiman dah bangun tidur. Oh, daddy Aiman tak jadi posting ke hospital Jempol, dapat hospital Seremban. Ok la tu. Boleh berulang walaupun jauh. Mommy pasrah je la. Dah kerja kan.

Post pertama di Tahun Baru 2012

Lamanya tak menulis. Banyak nak cerita tapi tiada kesempatan.
Banyak dah berlaku.Antaranya:
1. My hubby patah jari gara-gara futsal. :-). Dia masih MC di minggu yang ke-2. Boleh lagi dapat MC kalau tak sambung tulang yg patah tu.
2. My hubby kena transfer ke Hospital Jempol. :-(. Akan bermulalah kembali long distance relationship. Bukan sahaja antara kami tapi melibatkan si kecil. Sedihnya! Sian Aiman.:-(
3. Saya dapat projek grant RM30k. Alhamdulillah. Walaupun sedikit, tapi sangat membantu untuk permulaan. dan saya ada research assistant cum master student bernama Haslinda.:-). Skrg nak apply lagi grant baru dan nak buat proposal meletup2 dan collaborate dgn SIL. Semangat!
4. Aiman dah pandai pusing. Satu lagi milestone untuk anak mommy. Makin pandai dan keletah. Serta kuat menjerit!
5. My mom dah pencen dan my parents dah tinggal dekat dengan kami dua beradik. Yeay! super duper syukur dan like! 🙂
6. Berkaitan dgn no.5, maka now my mom dah jaga Aiman. Sangat syukur juga.:-)
7. Daddy Aiman dah belikan kami kereta baru. Zoom..zoom! 🙂
8. Saya masih lagi gemuk dan menyusukan Aiman dengan susu ibu. haha. :-). Sekarang lagi banyak minum. Hasil masih begitu. Dah campur FM 3 kali sehari. Increase dah. :-(. Sebolehnya saya tak nak stress sangat pasal ini sebab nanti lagi merudum. So bersyukur dengan rezeki yang ada. Dah order buku penyusuan susu ibu. Tak sabar nak baca. Saya dah try makan pil dr hospital pun tak jalan juga. Tapi masih belum habis ikhtiar lagi. Belum jumpa my milkbooster.
9. Suami belikan saya hp dan handbag baru (setelah 6-7 tahun berkahwin yer). Maka dapat lah yang mahal sikit. sikit aje. hehe. Terima kasih abang. Bye bye samsung perkahwinanku. Masih sayang lagi hp lama. Tapi cik abang nak saya guna smartphone. Dan ia sangat membantu dalam kerjaya saya serta pengurusan masa dan jadual. Dan juga boleh ambil gambar dan video Aiman dengan baik dan banyak! 🙂
10. Saya masih lagi menggantung penulisan tesis. Hopefully bila mama dah jaga Aiman ni, bolehlah menulis dah submit before April. Tak sabarnya nak habis! huhuhuhu.

Luahan hati

Ok. Ini untuk mengurangkan kesedihan. Takde siapa tahu betapa saya sangat sedih bila terpaksa top up anak dgn susu formula. No. Saya takde anti sgt dgn FM cuma saya rasa susu saya paling bagus untuk Aiman. Dan bila susu saya sikit, ramai bagi mcm2 nasihat dan saranan untuk saya. Terima kasih. Saya tahu kamu semua concern. Tapi, saya juga dah berusaha macam-macam untuk bykkan susu. Saya disiplin mengepam 4x sehari waktu pejabat, dan bgn tgh mlm utk pam. Semata-mata untuk bekalan Aiman esok hari. Sekali pam dpt 2oz je. mmg itulah yg sy dpt dr sejak bekerja. masa dlm pantang lagi sikit. saya syukur. Kat rumah mmg direct feed jek sekerap yang Aiman mahu. Yg saya sedih, kdg ada ibu-ibu yg pandang serong atau terus cop ibu yg bg anak FM mcm kurang usaha dan malas. Sbb tu bg anak FM. Tak disiplin la, tak minum air byk la, malas pam la etc. Percayalah, takde ibu nak bg anak yang tak baik. Semua nak bg anak mknan yg terbaik. Macam-macam supplement saya makan. Saya minum air dekat 3L sehari sampai asyik pergi toilet. Angkut botol air 2L pi ofis ari2. Bwk beg pam susu lagi. Bwk beg isi macbook lagi. Bwk handbeg lagi. :-). hehe. mcm nenek siput okeh. rebeh bahu kiri kanan. Macam-macam milk booster saya cuba. Macam-macam supplement saya telan. Banyak saya berhabis duit untuk memberikan anak saya susu ibu. Janganlah kata org bagi susu ibu ni nak jimat dan kedekut nak beli FM yer.
:-).Kalau kuliah, saya anjakkan waktu mengepam awal/lambat. tapi saya pastikan saya pam 4 kali jgk untuk dapat susu byk untuk bekalan Aiman esok hari. Stok susu saya kais pagi, makan pagi. Memang takde frozen EBM.
Saya pun tak dapat support dari family yang sepenuhnya. Ini part ada sedih jugak la. Walaupun suami saya doktor, dia tak menghalang, cuma galakan tu kurang la. Dia tahu saya bangun malam-malam, pam susu, tapi takdelah kata-kata appresiasi. Kalau nak duit beli brg utk susu ibu ni, dia boleh bg je. Nursing wear ke, nursing bra ke, dia belikan jek. Suruh beli milk booster, dia beli je. Tapi masih selamba je suruh bagi FM masa anak kuning dalam hari. Bila mak dia suruh bagi FM, dia takdelah nak back-up beria pun suruh saya bg susu ibu. Susah nak educate keluarga sendiri tau. Cuma bila sekali emaknya suruh bg makan, dia pertahankan jugaklah. Kata yg boleh makan selepas 6 bln. Itu kelebihan dia kerja di wad pediatrik skrg ni. 🙂
Mak saya nurse, ada sijil bidan, pun sama juga. Menggalakkan, tapi masih suruh top up FM bila dia tahu susu saya sikit dan dia kesian cucu dia lapar. Suami ke, mak ke, sama je. Tiada mengesyorkan mcm mana nak bykkan susu, bagi kata-kata semangat ker, solusinya mudah. Bagi je susu formula. Ibu mertua dan ayah mertua juga sama. Suruh bagi FM, senang bila saya bekerja. Komen-komen ‘anak lapar tak kenyang susu’ ‘anak dok mengepam, mengempeng je’ ‘susah org nak jaga bila kerja’ dan lain-lain komen yang kadang kala saya buat-buat tak dengar, masuk telinga kanan, keluar kiri je. Sepanjang saya menyusukan anak saya di rumah, saya hanya mampu tersenyum dan bersabar jika ada komen-komen yang agak ‘negatif’ dan tidak membina. Walaupun saya tahu kadang-kala mereka cakap-cakap gurau, tapi naluri ibu saya tersentuh jugak. Sensitif jg kdg2. Tapi saya diamkan dan hanya mampu senyum je la kerana saya mahu berikan susu ibu pada anak saya walau jumlah sedikit. Biarlah saya nak berkepit je, anak saya. Yang lenguh, tangan saya. Yang tak boleh buat kerja lain, saya juga. hehe. Jadi saya rasa, perjalanan saya untuk breastfeed anak sedikit payah. Kurang sokongan moral. 😦
Usaha, penat lelah saya, saya rasakan berhasil bila ada sekali suami komen tentang fizikal anak saya yang padat dagingnya, tidak lembik. Semua berkat susu ibu mungkin. Dalam hati, saya tak tau nak kata apa, sangat gembira. Saya rasa waktu tidur yang saya discount setiap hari untuk bangun dan pam susu untuk anak saya berbayar dengan Aiman yang sihat dan Alhamdulillah tak pernah sakit demam atau selesema. Aiman bangun menyusu 3-4 kali setiap malam dan mungkin sebab susu saya sikit, dia minum sikit2 dan tidak kenyang lama. Takpelah, janji saya ada susu untuk dia.
Saya tahu kalau saya bagi susu FM bukanlah saya ni ibu yang tak baik. Mak saya bagi je saya minum dari kecik. Jadi je orang. Manja je dengan mak. Cuma sekarang, saya rasa, kita dah di-educate, banyak ilmu yang kita belajar tentang bagusnya susu ibu, ada kemampuan untuk beli alat/pam dan ada cara untuk simpan susu, dan sebagainya, rugilah kalau kita mensia-siakan ilmu yg kita tahu dan peluang yang sekejap cuma ini untuk berikan yang terbaik untuk darah daging sendiri. Anak menyusu pun paling-paling 2 tahun je. Saya yakin saya akan rindukan saat-saat menyusu dengan Aiman bila dia dah tak mau menyusu dengan saya lagi. Sebab saya boleh rasa bonding tu. Setiap kali balik kerja, kepuasan yang dia dapat dari menyusu dengan saya, kami sama-sama dapat merasakannya. Setakat menyusu sambil berdukung dan berjalan di tempat awam, apalah sangat. Biasa bagi saya. Saya tak perlu kerusi untuk duduk dan menyusu, janji Aiman dapat minum susu, kat mana-mana pun boleh. Janji pakai nursing wear dan nursing bra. Memang itulah uniform saya skrg.
Saya bersyukur juga babysitter saya pro kepada penyusuan susu ibu. Bila saya hantar susu sikit, dan bila susu saya habis, dia cakap dia terpaksa bagi FM (saya memang bekalkan buat back-up). Saya faham. Dan bila saya nak pergi kerja atau balik kerja, dia suruh susukan anak saya dulu. Bila saya balik, kadang Aiman kelaparan sebab susu habis dan dia tahan tak nak bagi Aiman formula milk. Dia bagi puting buat Aiman leka. Sebab tu bila saya sampai untuk ambik Aiman, dia suruh susukan time tu jugak. Terima kasih la Cik Nor. Sebab dia kata, susu ibu bagus. Dia pun pandai mengendalikan EBM. Senang kerja saya. Saya syukur sebab bab babysitter, dipermudahkan. Memang kadang saya lama kat rumah babysitter sebab saya menyusukan anak saya di sana. Tapi, ada org tau dan ambik peduli ke? takde kan. Suami saya pun tak tahu sebab saya sorang je yg pergi dan ambik Aman setiap hari. MIL pun tak tau. Mak saya pun tak tau. Takpelah, janji saya tahu dan Aiman kenyang sudah.
Saya akui, kadang-kala saya tewas juga dengan kelemahan diri dan keadaan sekeliling. Bila anak meragam macam tak puas susu saya, saya bancuh je FM sebab Aiman takde masalah langsung minum FM or nipple confuse. Saya tak sampai hati tengok dia lapar. Cuma saya sebagai ibu rasa bersalah, perut anak saya perlu bekerja lebih sedikit untuk digest susu lembu tu. Kesian anak saya. Pastu asyik termuak. Keluar balik hampir separuh kdg2 dari apa yang diminum.
Jadi saya rasa, siapa-siapa yang nak bagi anak susu ibu, memang sangat kuat orangnya. Disiplin. Sabar. Komited. Dan saya rasa ini hak Aiman. Amanah Allah yang perlu saya jaga sebaiknya. Maafkan mommy jika tidak dapat memberikan yang terbaik untukmu nak. Mommy berusaha sedaya mungkin. Percayalah.
Tolonglah berikan sokongan. Memang selama ini, ilmu semua saya cari sendiri berkaitan susu ibu sebab saya yang nak sangat bagi susu ibu ni. Dan saya belum cukup kuat nak educate family sendiri betapa berharganya dan baiknya susu ibu ini bila ada komen-komen yang kurang ‘sihat’ di telinga saya. Semoga Allah tunjukkan jalan.
Inilah luahan saya yang baru menjadi ibu dan menyusukan anak tak sampai 4 bulan lagi. Perjalanan saya masih panjang. Semoga Allah permudahkan segalanya. Amin

Puasa hari ke-8

Hari ni agak sedih sedikit sebab suami on-call. Dah tu takde sapa kat rumah. FIL balik Kuantan. SIL satu family balik Kuala Kangsar sejak sabtu. Tinggalkan saya dan MIL je di rumah. Baru balik dari pasar ramadhan. Makan berdua jelah nampaknya berbuka dan sahur besok. huhu.:-(
Hujung minggu berbuka di rumah sahaja. Masak. Letih juga sebenarnya. Tak larat nak bersesak ke pasar ramadhan tu. Pulak tu semalam hujan lebat mencurah-curah di waktu petang. Masak je lah apa yang ada dalam fridge. Nak ke buffet ramadhan pun terpaksa kensel sebab kesiankan mak ayah suami yang tinggal berdua sahaja. Maka, postpone jek la ke hari lain. Takpelah. Menyenangkan dan menggembirakan ibu bapa dpt pahala apa. 🙂
I’m officially 37 weeks pregnant. Maknanya sudah full term. InsyaAllah kalau lahir, baby sudah cukup semua sifat dan organ semua boleh berfungsi dengan baik. Khamis ni ada check-up lagi. Mommy tak sabar nak tunggu baby keluar. Ingat pesan mommy ok, keluar selepas 13hb ye nak. hehe. Kalau tak mommy susah hati tak dapat nak melayankan tetamu yang datang nak berbuka puasa 13hb tu. Lagipun kita nak rasa macam-macamkan sebelum mommy kena pantang? Barang-barang untuk majlis dah beli sikit-sikit hari tu. Ada la 2-3 benda belum beli lagi. Jumaat ni harus spring clean la rumah ini. Part time cleaner pun dah tempah. Sesungguhnya mommy tak larat nak mengemas rumah yang besar ini. Tambahan pula puasa. Haruslah mendapatkan bantuan ye tak? hehehe.

Are you ready?

Weekend lepas mama dgn ayah datang dapatlah makan yang sedap-sedap. Sedap je request nasi ambang/ambeng. muahaha. Lengkap dengan lauk pauk enak-enak: ayam masak kicap, pajeri terung, sambal goreng, serunding kelapa, ikan masin, mee goreng. siap ada nenas dgn timun potong. siap mama bawakkan daun pisang. haha. The best in the world la. Besoknya breakfast ubi rebus cicah sambal tumis ikan bilis. pergh! dengan nasi goreng mama + keropok ikan lagi. Keje aku memang makan jek la. Tgh hari makan udang masak lemak cili api letak nenas+ikan sepat masin. Aih, tak ke mmg heaven kalau dok dgn mak ayah. Ada lagi menu Ikan siakap 3 rasa. Jemput udang geragau pun sodap. Kalau dok dgn mama ayah, mmg menggebu jek la aku ni. Makan jek kejenya. Semua sedap di tekak ini. hehe. Makan jangan tak makan ye tak? Besok dah pantang tak dapat makan. hehe. :p
Kira punya kira ada la lagi sebulan nak bersalin. Persiapan semua dah ready cuma persiapan mental macam belum. Takut lah. Hari tu masa kena check masa bleeding doktor ‘seluk’ bawah tu pun dah sakit. Tak dapat ku bayangkan cemana la besok. Tapi bila fikir mama dulu sakit bersalin nak lahirkan aku boleh jek, kurang la sikit. Lagi dulu-dulu mana ada epidural2 ni. Pulak tu fikir kalau nyai boleh beranak sampai belas-belas anak, aku ni baru sorang penakut macam hapa, tak ke malu. haha. Manja sangat gini la jadinya. :p. Aku cuma kena kuat semangat dan ingat Tuhan banyak-banyak. Tak nak la meraung tak tentu hala kan. Kalau dah sakit kang, mana nak ingat apa. Aku harap takde la komplikasi dan mudah la bersalin nanti. Perut dah makin besar aku makin susah nak tidur. Memang tak nyenyak. Kalih jek jaga. Kalau tido satu posisi tu pun kejap-kejap je. Duduk lama-lama pun sakit sekarang. Rasa macam otot bahagian bawah menekan. Normal ke tak aku tak tau la. kadang nak jalan pun sakit, dah tu kdg jalan slow-slow dah mcm mengengkang pun ada. haha. Maybe baby dah makin turun tuh aku rasa gitu. Tapi tanya org lain tak gitu pulak. Maybe sebab rahim aku ada lain sket kot. Tapi alhamdulillah dah takde bleeding. Aku pun dah banyak limitkan aktiviti. Tak lasak sangat. Tak berani nak naik turun tangga banyak-banyak. Gyne aku suruh bed rest tapi idak la pulak bagi MC. Takkan aku nak amik cuti sendiri. Aku nak simpan untuk next year. Besok ada anak confirm akan selalu cuti punya. Nak jugak simpan cuti nak gi convocation besok. Appointment lambat plak lagi, 28hb. Tuh la gatal pi tukar. Kalau tak 21 ni dah check. Tapi husband I oncall plak 21 tu, tuh yg mintak tukar.
Semalam masa tgk Stanza Cinta tu, aku sangat terkesan dengan dialog dia yg kata “Kita tidak harus takut dengan kematian. Mati itu adalah permulaan bagi kehidupan”. Dalam kan maksud dia? Tapi untuk kebanyakan manusia kat bumi ni, hidup sekarang macam takkan mati. Seme benda nak dilarung, seme benda ambik mudah. Iman susah nak dijaga. Itu sebab maksiat berleluasa. Aku pun kena banyak muhasabah diri. Semoga Allah kekalkan dan tingkatkan iman yang ada dan tidak ditarik nikmat iman ini dari aku.