Archives

Buka Bareng!

Alhamdulillah. Selamat berpuasa untuk hari yang ke 14 hari ini. Alhamdulillah juga dapat berbuka makanan sedappppppppp. Di bawa jauh dari Johor oleh abangku untuk saya di sini. Terima kasih mama dan ayah. Sungguh nikmat apabila soto dan sambal goreng menjadi juadah berbuka dan moreh saya hari ini. 🙂 Kasih ibu bapa memang terbaiklah! Air tangan mereka sentiasa menjadikan sesuatu masakan itu extra special kerana dimasak dengan penuh kasih sayang. 🙂

Alkisahnya semalam adalah majlis yang dinanti. Buka bareng anak-anak ex-UNHAS. Makanya, harus ngomong Makassar kah? Aku tak reti. hahaha. Di kelilingi oleh doktor-doktor aku semalam. ada la dekat 40 orang doktor. Kalau aku bersalin or sakit semalam, confirm ramai yang boleh tolong. hahaha. Majlis semalam ada dekat 50++ kot termasuk kanak-kanak. Alhamdulillah berjalan lancar walaupun hujan lebat di waktu petang. Makanan masyaAllah terlalu banyak. Murah dan melimpah rezeki. Penuh meja makan, blom kira meja teh, blom kira meja lain-lainnya. Masing-masing bawa makanan yang pelbagai. Tapi yang menjadi pujaan dan serbuan ramai adalah Coto. Resepi khas Makassar yang dimasak oleh orang Makassar. Mesti Ririn dan Syazmin berbangga. :-). Semua pakat makan. Aku tak makan sebab tak berapa suka. Rempah kuat sangat. Sebab dah penat untuk memastikan semua lancar, aku buka lambat sikit. Makan nasi ayam je. Tapi air bandung soda, bergelas-gelas minum. Sedap! Sendiri buat, sendiri puji. hahaha. :p. Sudahnya kenyang air je. Sempat la jamah pizza sekeping, sate secucuk dan lasagna dan juga buah-buahan. Lain-lain segala mala kuih mmg tak makan. Budak-budak lain aku tgk rilek jek makan. haha. Tapi makanan mmg byk. Aku mmg suruh bungkus bawak balik. Ayam bakar byk giler. Dah siap beli beg plastik dan polisterine utk ditapau. Dah hujung-hujung mmg duduk jek la tak bangun-bangun. Jadi mandur tgk org bungkus makanan. Kaki sangat sakit. Seharian ke hulu ke hilir. Urat tarik toksah cakap la. Tapi aku diamkan je. Doa dalam hati jangan la apa-apa. Sebab majlis sedang berlangsung. Mujur budak-budak tu semua rajin dan tak kisah. Tolong clearkan makanan dan cuci pinggan. Jadinya kemas sikit-sikit je la lepas tu. Lega sangat bila dah habis. Pastu sambung kemas, malam tadi mmg tido pengsan sebab kepenatan. Seronok dapat jumpa kawan-kawan. Walaupun bukan teman kuliah saya, tapi mereka dah mesra dan rapat juga sebab selalu jumpa masa melawat suami di Makassar dulu. Jadinya tidaklah kekok pun.

Ok, baby boleh keluar dah bila-bila. Mommy dah ready. Mommy takde apa nak makan lagi dah. Semua dah selamat masuk perut dan semua benda dah lega. Mommy tak takut sebab mommy nak berjuang untuk kamu lahir ke dunia ini. Kalau Tuhan nak ambil nyawa mommy pun, mommy redha sayang kalau itu ketentuanNya. Cuma mommy berdoa juga agar Allah panjangkan umur mommy untuk bertemu kamu, dan semoga mommy dapat didik kamu dan menjaga kamu sebaiknya. Mommy loves you so much and I cannot wait to see you soon my dear son. Semoga Allah permudahkan segalanya untuk kita berdua yer nak.
🙂

nota kaki gemuk: Kesian suamiku yang oncall hari ini tak makan lagi walaupun dah pukul 9 lebih tadi. Sibuk sgt yer bang. Semoga Allah balas jasamu memberi khidmat pada masyarakat. Hati ini sangat sedih bila tahu abang tak jamah makanan lagi, hanya sempat berbuka dengan minum air. Sedangkan sayang makan sedap-sedap di rumah. 😦

Advertisements

Pre puasa dan kuih Raya oh! :p

Puasa pun belum dah sibuk makan kuih raya. hehe. Saya kena la makan dari sekarang ye dak. Besok confirm raya tengah pantang. Terliur je la tengok nanti.
Alhamdulillah dapat makan kuih yang diidamkan. Salah satunya kuih frozen kenari. Di bawa dari jauh dari JB oleh cik Nurul. Sempat ayah kirimkan. Rezeki saya. :-). Kelmarin makan kuih apa ntah beli kat Alamanda. Tengok sedap je. Rasa pun sedap. Ada salut coklat+nestum. Biskut dia lemak ada rasa macam ada badam. Minggu lepas dah makan tart nenas sedap jugak kat rumah kakak. Walaupun bukan tart bunga yang aku suka tu, tapi sedap je kuih tart tu. Tinggal nak telan kuih sarang semut jek ni. Tunggu kawan baik buatkan. Dari dulu memang suka kuih sarang semut dia ni. Sodap! 🙂
13hb ni ada majlis berbuka puasa rakan-rakan suami yang belajar di Makassar dulu. Venue di rumah kami. Pot luck. Saya sebagai tuan rumah amat berbesar hati cuma dengan keadaan badan macam ni, tak banyak yang boleh disumbangkan. Mereka memerlukan venue besar dan selesa. Lagi-lagi ramai ada anak kecil. Harapnya belum bersalin lagi la time tu. Kelmarin masa check-up doktor cakap kemungkinan nak bersalin sebeleum 21hb tu tinggi. Mm, harapnya 2nd week puasa dah bersalin la kot. Tak yah la nak tunggu sampai 40 weeks, 27hb tu. Nak dekat raya sangat. Ni pun dah tak larat bawak perut. huhuhu! :p. Tapi dengan tak larat ni jugak berangan nak pegi parenthood expo kat midvalley. Nak meredah orang ramai tu. hehe. Ala, kena la banyak jalan. Lagi la baby cepat dan senang keluar ye dak? :p
Lusa dah puasa. Boleh ke ni? Larat ke? InsyaAllah la. Cuba jek la. Kalau tak larat, bukak la puasa. Sekarang dengan kondisi yang cepat penat, dengan tak tahan lapar dan acid reflux, potensi nak bertahan tu agak tipis. Tapi mana la tahu, Allah bagi kudrat. Kena la usaha sikit ye dak. Selamat berpuasa pada semua! Maafkan salah silap saya. Semoga ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya yer! 🙂

Syukur

Alhamdulillah, selamat sudah majlis pernikahan dan perkahwinan kawan baik aku, Ame. Lama sungguh kami bersahabat, sejak dari zaman sekolah menengah. Lepas tu masuk matrikulasi sama, Uni sama, now tempat kerja pun sama. Saya sangat gembira dan bersyukur kerana akhirnya dia menemui teman hidupnya. Di usia menjelang angka 3 di depan ni, ramai juga rakan seangkatan yang masih belum berkahwin lagi-lagi yang perempuan. Semoga mereka juga bertemu jodoh dengan insan yang sesuai dalam masa terdekat. Jodoh, ajal maut semuanya di tangan Tuhan. Kita memang hanya mampu merancang dan berusaha. Ini buatkan aku kena bersyukur sangat-sangat sebab sampai jodoh awal dan punya pasangan hidup.
Penatnya la weekend lepas ni. Awal-awal pagi aku dah keluar rumah sebab nak ke rumah Ame di Sungai Buloh sebab majlis nikah pagi pukul 9. Alhamdulillah la tak sesat. Memang tak familiar langsung area sana tu. Last datang rumah dia time mak pak dia nak pi haji kot. Dah lama sangat2. Suamiku on call jadinya perjalanan secara solo je la. Ramai yang tanya, suami mana? Den senyum jek la cakap suami keje. Kagum dengan aku drive sensorang dengan keadaan begitu. Alah, biasa la tu. Selagi boleh drive, sampai perut cecah stereng pun, aku bawak. Bukannya ada driver kan. Tapi risau jgk yer kot tgh drive tetiba sakit nak bersalin ke kan. Memang drive terus pi spital la jawapnya. Aku patutnya dah sediakan beg nak ke hospital dan letak siap2 dalam kereta tapi tak kemas-kemas lagi. Sebabnya masih ada yang belum lengkap jadi malas nak mengemas. Melalut dah, ok sambung citer kawin.
Alhamdulillah dengan sekali lafaz je Ame jadi isteri Radzi. Berseri-seri aku tengok wajah Ame. Kena plak make-up yang nampak natural, nampak terserlah kepengantinannya. hahaha, boleh gitu? Aku ni jadik photographer tak rasmi la sempena majlis kawin kawan baik aku. Tekan ajelah mana yang patut. Takdenya aku beria setting sebab tak reti. haha. Tgk gambar agak-agak cantik je, boleh je lah. Satu jek lah yang aku rasa macam kelakar sebab dari dulu dok usik dia nak makan nasik minyak, sudahnya aku sendiri tak merasa nasik minyak kawan baik sendiri! Sebabnya, aku dah kekenyangan makan time pagi tu. Breakfast makan mihun dgn kuih-muih. Pastu lepas nikah, aku makan lagi nasi lemak. Bila pi dewan, tengok nasi minyak aku tak lalu sebab kekenyangan lagi. Lagipun sebelum tuh singgah kedai beli aiskrim sebab kehausan dan kepanasan. Bila kat dewan, aku makan cendol jek la. Sibuk dok borak dengan kengkawan dan menahan kepanasan, sampai balik aku tak jamah nasi minyak. Sudahnya, balik dari kenduri aku makan McDonalds sebab baby dah tendang-tendang dalam perut mintak makan! haha. Kalau dewan tu tak panas sangat, maybe aku tunggu lama sikit sebelum balik. tapi sebab pengudaraan kurang baik, aku dah peluh-peluh, bahang semacam, aku balik sejurus lepas pengantin turun dari pelamin nak makan beradab. Balik rumah mmg sangat penat sebab cuaca pulak sangat panas hari tu.
Besoknya aku dating dengan en.suami. Beli barang baby sikit. Menghabiskan coupon discount Mom’s care. Banyak jugak la jimatnya. Makan-makan di Bubba’s Gump Shrimp and co. Tersinggah plak kedai cermin mata. Dapatlah i hadiah besday yang belated. Syukur alhamdulillah. Walaupun lambat, ada la jugak yer. hehe. Hubby belikan I cermin mata baru. Yang lama ni dekat 2 tahun dah. Memang wajib tukar. hehe. Terima kasih abang! 🙂 Lepas tu dia pi urut kaki plak. Aku lepak starbucks je. Katanya orang mengandung tak elok urut kaki yer. Walaupun kaki ni sangat lenguh ya amat.
Lagi satu bila sentuh bab syukur ni, aku memang bersyukur lahir kat Malaysia yang aman damai dan berbilang bangsa, agama dan budaya. Malas cakap pasal politik sebenarnya sebab aku bukan amik pot sangat dan malas baca berita pasal politik. Amik la tahu jugak. Cumanya akhir-akhir ni bila baca berita pasal BERSIH, sedih la sikit bila ada yang sangat menyokong perhimpunan aman tu. Konon la aman. Suruh buat kat stadium tak nak. Aku sangat tak setuju dengan cara mereka walaupun usul mereka tu aku sokong. Bagus. Cuma matlamat tuh tak menghalalkan cara. Bila org buat status-status kat FB pasal Bersih ni, nak jek aku menjawap. Tapi malas aa, sebab aku nak berhujah pun, dengan orang-orang fanatik ni, payah. Aku pun cetek ilmu politik. Cuma aku harap generasi baru ni jangan mudah terpedaya dan buat benda-benda yang sia-sia. Jangan bagi orang ambik kesempatan atas kealpaan dan kenaifan kita. Memang politik tuh kotor, mana-mana pun la. Tapi kita kena sedar, keamanan dan pembangunan yang kita dapat ni sekarang ni, janganlah dicemari, kena bersyukur. Jangan lupa jasa orang dan pemimpin terdahulu. Tok moyang yang susah payah bermandi darah untuk memerdekakan kita. Banyak lagi cara yang ‘beradab’ dan bertamadun kalau nak menyuarakan hasrat dan pendapat. Jangan samakan negara kita dengan yang lain. Malaysia memang takkan sama dengan mana-mana negara. Kita ni memang sangat unik. Sebab tu untuk semua benda kita kena bertindak dengan ‘bijak’ agar tak tercemar dengan sentimen sensitif. Jangan biar orang ambil kesempatan dan bertepuk tangan je tengok kebodohan kita. Jangan biarkan emosi mengatasi akal yang rasional. Jangan idealis sangat. Kadang-kadang apa yang kita fikir elok, tak semestinya boleh dilaksanakan dengan elok. Perancangan memang perlu dan penting tapi perlaksanaan tu. Memang payah dan memang perlu dilakukan dengan telus dan teliti. Kalau dah dok berhimpun kat jalanraya, janganlah kata yang susah pemandu teksi je. Ramai lagi orang terkesan. Cuba fikir apa dunia luar kata dan tengok, cuba fikir pasal pelancong yang datang, fikir pasal ekonomi, fikir pasal orang awam lain yang kerja disekitar, dan banyak lagi la faktor lain. Jalan raya untuk kereta, bukan untuk manusia berhimpun. Yang sibuk pasal ni kononnya mewakili bangsa Malaysia, merangkumi semua bangsa, tapi tengok jek lah besok yang ramai dan memenuhkan jalan dengan benda yang tak berfaedah ni orang Melayu. Bangsa Cina India boleh kira dengan jari je la. Kita ni sampai bila nak bertelagah. Memang betul cakap pepatah, gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati di tengah-tengah.

p/s: berusaha jadi pelanduk yang cerdik mata dan akal.

Gathering

Kelmarin sangat penat. Seharian keluar dari pagi sampai ke malam. Mula-mula lepas subuh tu pi Putrajaya sebab mama dgn ayah nak balik Johor lepas breakfast. Lepas tu, pergi Rembau untuk wedding kawan hubby. Balik dari Rembau tu singgah rumah Jaie, then terus pi makan-makan dengan kawan-kawan sekolah. Balik rumah macam nak pengsan. Mula-mula nak balik rumah dulu tapi sebab hubby dok syok main xbox kinect dgn kawan-kawan dia, aku pun rilek jek la. Bagi can la dia nak bersuka-suki. Bukan selalu dapat kumpul dengan geng-geng lama. Walaupun badan dah berlengas sebab seharian keluar. Dah la kat tempat kenduri panas yang amat, peluh toksah cakap la. Meleleh-leleh haa. Memang kurang selesa bila pi dinner malam tu. Tapi sebab aku yang organized, so kena la pi jgk kan walaupun penat. Kehadiran agak mengecewakan sebab yang confirm datang pun tak datang. Bukan apa, aku dah booked tempat dan dah deal dengan org tu. Sebabnya restoran tu selalunya fully booked. Takpela, dah selesai dah pun. Ok jek la. Aku happy je dapat jumpa kawan-kawan lama walaupun time sekolah tak pernah cakap banyak. Masing-masing ada life sendiri kan. Cuma yang lawaknya ada sorang ni time sekolah skema, sampai la ni pun skema. Siap pakai baju batik lengan panjang tu. hehe. Sangat la formal. :p. Ok la steamboat dia, dengan tempat pun ok, tepi tasik. Selesa. Harga pun ok. Layanan pun friendly.
Balik pada cerita pi kenduri kat Rembau tu, best jugak la kembali berkumpul dengan rakan-rakan lama. Aku memang kenal kawan-kawan hubby sebab dulu masa dia belajar kat sinun aku selalu datang melawat. Bila datang tu memang jadi tukang masak dema la. Seronok. Aku masak apa jek diorang belasah. Time tu semua bujang lagi. Sekarang semua dah dukung anak. Walaupun aku dengan hubby antara yang terawal kawin, tapi orang lain yang kawin lambat semua anak berderet dah. Nak buat macam mana, belum rezeki kami. Lagipun sebab kami in long distance relationship, susah nak start family.
Mm, cerita lain takde la best sangat pun selain yang aku masih lagi batuk-batuk kesan demam tempohari. Tak larat jugak dengar mommy bebel suruh makan ubat itu ini. hehe. tapi aku diamkan je. Memang sakit ni lambat nak pergi. Orang cakap sakit ni datang cepat, pergi lambat. Lagi-lagi orang mengandung memang sistem imune sangat rendah. Tapi ni pun dah beransur pulih. Kurang banyak dah. Mama pun dah beransur sihat. Kesian mama jangkit sakit dari aku dengan hubby. Alhamdulillah ayah ada untuk jaga mama. Alhamdulillah aku punya ayah yang pandai uruskan rumah tangga. Boleh masak, boleh kemas, seme boleh la. Untung mama. Alhamdulillah juga ayah sihat walafiat. Cuma aku terkilan tak dapat nak jaga mama macam mana jaga aku time aku sakit sebab jauh. Dah tu aku sakit jugak pada masa yang sama, dengan suami pun baru nak beransur baik dan kena kembali bekerja. Tanggungjawap aku di sini. Aku memang tunggu je mama pindah dekat-dekat so that bole jumpa selalu. Walaupun hari-hari aku mesti call tanya keadaan mereka, tapi aku tetap rasa tak puas selagi tak depan mata. Sebabnya diorang ni suka sembunyi benda-benda yang boleh buat aku risau. Kalau sakit pun kdg2 tak nak bagitau. Nanti bila dah sihat baru cerita yang ari tu tak boleh bangun la, apa la. Walaupun aku tak suka mereka berahsia, tapi aku tahu niat mereka baik. Tak nak aku susah hati sebab aku ni jenis perisau yang amat. Semoga Allah sentiasa lindungi mereka walau di mana mereka berada.
Cerita lain, si Qaisarah yang kiut miut tu dah mula cakap banyak. Pandai jalan jugak. Adoi la. Penat nak tengok dia yang tak nak duduk diam. Berjalan keliling rumah. Mulut pulak asyik mengikut orang cakap. Bijak betul la si kenit sorang tu. Cepat je dia belajar. Geram kadang rasa macam nak gigit-gigit. Suka jugak menyakat dia sampai dia jerit-jerit sebab dia suka jerit kalau tak dapat apa yang dia nak. Bunyi je macam nak nangis tapi takde air mata pun. Auta betul!

Pusing sana, pusing sini

Sekarang ni rasanya baby sangat aktif. Pusing-pusing, tendang-tendang, guling-guling. Kadang-kadang naik risau sebab kerap sangat boleh rasa baby bergerak dalam satu-satu masa. Especially waktu tengah malam. Siang pun banyak gerak. Aktif sangat baby dalam perut ni. hehe. Risau pulak. Normal ke? Tapi hubby cakap biar banyak gerak dari kurang gerak. Itu yang perlu dirisaukan sebenarnya. Kadang-kadang saya ni suka risau benda yang bukan-bukan. Hubby pun cakap sekarang masih banyak air, sebab tu dia boleh ‘berenang’ dengan bebas dan aktifnya. Tuh kot agaknya senang rasa kalau dia bergerak. Tapi kuat tau. Kadang-kadang saya tengok jek perut tanpa pegang. Boleh nampak ada bonjol-bonjol dia bergerak atas bawah kiri kanan. Miracle. Kuasa Tuhan kan. SubhanAllah. Sampai hari ni, saya sangat bersyukur sebab diberi peluang untuk merasai pengalaman nak menjadi ibu ni. Kadang-kadang memang jadi emo terlebih. hehe. Hati senang tersentuh bila bab-bab anak ni. Semoga Allah makbulkan doa saya untuk menjadi ibu dan punya anak. Semoga perjalanan ini selamat dan lancar dan boleh bertambah zuriat kami nanti.
Hari ni rasa mandom jek kat ofis. Macam dilanda garuda. Mana ntah semua orang. Jadi tak semangat nak buat kerja dengan internet office yang kejap ok, kejap tak ok.
Reunion/gathering sekolah saya tukar tempat, masa dan harga. Tengok macam takde sambutan je. Sedikit kecewa. Maybe sebab harga kot. Pastu, tempat tuh leceh nak kena ada syarat minimum la, apa la. Tuh yang tukar tu. Tapi mungkin sebab cuti sekolah. Banyak kenduri kawin. Saya pun faham sebab hubby pun ada jemputan kenduri 28hb tu kat Rembau. Of courselah kena temankan. Saya kan isteri mithali. hehe. Malam tu boleh la dinner bersama rakan-rakan sekolah. Sebenarnya suka je nak jumpa kawan-kawan lama ni, cerita perkembangan dan pengalaman masing-masing. Walaupun kat sekolah haram tak pernah cakap, tapi bila semua dah semakin dewasa, semua macam ok jek untuk berbual sesama sendiri kan.
Weekend ni nak balik Johor lagi. Yeay! Saya menggunakan kesempatan cuti hubby untuk mengambil cuti jugak. Maklumlah, bukan senang dia nak cuti. Dia dah nak masuk last department ni. Paedetriks. Sebelum masuk dept baru ada la cuti 5 hari. Boleh la berhoray2 balik kampung. yeay! 🙂

Reminiscence of old memories

I spent the whole day at Midvalley today. From 12pm to 8.30pm and paid RM9 for the parking fees. huhu! I took a day off from my thesis (ok, feel a bit guilty but hey, I did some journal readings while waiting for my friends ok! :p). As usual, when hubby is on call, I will adjust my own schedule. Do whatever I want. At first I thought I want to go and surprise my dear Qaisarah in Port Dickson, but then feel so lazy to drive that far. My brother got some course/meeting in PD and they spend the night there. I miss Qaisarah! :-(. Nevermind, can meet her next week when my parents come for Hari Raya Haji. Tapi kadang-kadang rindu macam tak tertahan bila teringatkan si kecik yang comel itu! Macam orang bercinta! haha.
While driving to Midvalley, suddenly feels so boring to go there alone so I decided to ring one of my best friend (Macam tak biasa jalan sorang2 pulakkan):p. Entah, feels like I need some company. Alhamdulillah she is free and she can meet me there with another best friend! yeay! But they arrived a lil’ bit late. Around 4pm. I already had my lunch, went groceries shopping, window shopping, went to the exhibition hall and read 1 journal baru diorang sampai. hahaha. Takpela. janji dapat jumpa. Terima kasih Zana dan A-ar sebab menemani ku hari ini. Sangat gumbira hari ini. Oh, how I miss them and kembali mengingatkan kepada zaman muda remaja sewaktu kami ‘mabuk’ ke midvalley. Sikit2 outing pergi midvalley. Me, Nurul, Aida, Niza and Zana. 5 sekawan naik kancil merah yang kecik. hehe. Sebelum tu naik komuter, menapak dari stesen Seputeh nak ke Midvalley. Zaman bercinta dulu pun suka ke midvalley jugak. Sekarang Midvalley Megamall dah maju. Dah makin besar. Banyak kedai baru. Barang makin mahal. huhuhu. :p. I had lunch at Delicious restaurant. Then dinner at Chillis. Perut macam nak meletup makan. Dah la memang dah put on weight, makan macam tak ingat dunia. hahaha. Sesekali jumpa kawan. Takpe :p. Oh, Delicious restaurant tu memang sedap food dia. I had Seafood Linguini which is the most expensive pasta in the menu. hahaha. Kalau tak sedap, memang la. RM28.90. Portion quite large, memang tak habis. Tapi yang tak tahan menu dessert dia. Semua macam sedap2 belaka. Banyak pulak tu. Next time must try. Tadi dah kekenyangan. End up paid nearly RM50 for pasta and drinks (plus 10% service charge and 5% Gov. tax yer). Standard macam makan jat aussie je (kalau convert la. :p). Ok la tu. Still affordable. Sesekali takpe.
Takde shopping apa sangat. Hanya membeli produk untuk penjagaan muka sahaja which costs me a lot! huhu. Demi muka yang licin dan gebu, penjagaan haruslah dari muda. cewah! hehe. I become so lazy to take care of my skin after get married. Don’t know why. Pakai bedak baby je. Moisturiser kadang pakai ikut mood. Boleh gitu? Mentang-mentang kulit takde masalah sangat. tapi sekarang bila dah naik pigmentation, gelabah la sikit. Demi suamiku, harus menjaga kecantikan kulit. Tak gitu? 🙂 Jadi takpe jika berbelanja lebih untuk kecantikan. Yang penting, mampu! Kalau tak mampu, kena redha ajelah. hehe. 🙂

Adik dan rakan

Semalam jumpa seorang pegawai di ANU yang menguruskan kemasukan pelajar, yuran dsb. Melegakan sedikit kepala otak bila dia cakap tak payah bayar yuran lepas submit thesis bagi yang duduk offshore. Cuma kemusykilan aku sekarang bila dia cakap kalau re-submit kena enroll balik as student. Kalau enroll tak payah bayar yuran ke? Dia cakap flat rate fee AUD4k utk 6 bulan. mm, nak kena confirmkan balik ni.

Malam tadi keluar minum-minum kat Gus cafe. Sedapnya caramel cinnamon latte di waktu sejuk begini!! Sempena meraikan budak-budak ni habis last paper semalam. Merdeka la. Boleh bersuka ria. Kalau tak serius je semua study. Tegur pun tak nampak. hehe. Macam-macam ragam kan. Seronok bercerita dengan Sarah yang blur-blur plus giler. Lama giler tak jumpa minah ni, dok diam-diam kat Academy house tu. Zaza super crazy, Inaz yang tengok mood, Shaz yang lambat digest. hahaha. Aku tau mesti aku rindu budak-budak ni nanti bila balik Malaysia. Sibuk dengan kerja dan keluarga. Apa-apa pun, I know the friendship will remains forever. :-). Susah nak kata friendship ni. Sbb aku anggap diorang semua adik-adik yang rapat dengan aku, tapi masa yang sama geng yang fun. hehe. Kakak-adik, bestfriend? Kat Malaysia pun banyak adik lain yang agak rapat juga. hahaha. Kawan dengan budak-budak muda ni, aku pun jadi muda. hehe. I mean, banyak benda yang aku tak up to date semua diorang bagi tau. Nanti selalu kena gelak dengan Zaza kalau aku macam ketinggalan keretapi. :p. Apa-apa lah kan. Jarak umur yang jauh ni memang buat dunia aku lain sikit la dari diorang.

Berkawan dengan diorang banyak ingatkan aku pada zaman undergrad yang takde masalah selain belajar je. Study then main. Takde apa nak risau-risau sangat. Rindu zaman sekolah dulu-dulu. Rindu geng-geng UKM dulu. Sekarang dah tua dah pun masih belajar cuma komitmen lain banyak la. Tuh yang mencabar.

Mm, lagi 12 hari nak presentation. Aku harus siapkan power point dan berlatih sebanyak mungkin!!!