Archives

How time flies

Sekejap je Aiman dah setahun. Raya ketiga hari tu genap usianya setahun. Minggu lepas baru ada kesempatan buat majlis sedikit untuk anak kecil itu. Seronok ada rakan sebaya bermain. Aiman potong kek yg mommy tempah khas – red velvet with less sugar. Alah, bukan Aiman yg nak makan pun. Orang lain termasuk mommy ni haa. hehe. Tapi kek mmg super sedap. Aiman mommy bagi juga rasa 2-3 suap. Dia pun tak berapa suka manis-manis. Apa yg membuatkan saya order kek red velvet kak Zarina ni sbb dia jaga kualiti kek dia. Pewarna pun natural, guna beet root. No artificial color ok. Philadelphia cheese yg mantap. Mahal sbb stok terhad. Kena top up extra pun saya sanggup bayar janji puas hati. Mommy pun buat fresh fruit cake for Aiman. Semua buah-buah yg Aiman suka -honeydew, kiwi, watermelon, strawberry, starfruit. Demam-demam pun mommy beria terap buah tu dan hias. Walaupun badan memang tak larat, tapi demi anak, semangat je. Lagipun dah jemput orang. Maka, melayan tetamu yg dtg ala kadar je sebab batuk2 dan tak larat sgt sebenarnya. Banyak duduk melepek je. Majlis belum start mommy dah nak pengsan dah sebenarnya. Wan pun demam. Kesian kami berdua. Dah la jemputan dari pukul 12-6ptg. Memang bertahan je la sepanjang hari tu.
Aiman sekarang sangat suka bermain dan makin kurang nak makan. Wan dia cakap mungkin nak ringankan badan. Ada logikla kot. Tapi dia bukan reti duduk diam, berjalan je sentiasa. Ada je benda dia buat. Maka perlukan tenaga juga untuk semua tu kan. Haruslah makan berganda jugak. Ini tidak, kalau makan sekarang banyak nak makan sendiri. Sudahnya yg tabur bawah pun nak sama banyak dengan yang masuk mulut. Bila tak bagi, nanti makan main-main. Dia pun nak explore sendiri makanan dia dan syok suap diri sendiri juga. Kadang pening mommy nak bagi makan apa pun tak tahu. So sekarang memang banyak menu bubuh cheese dan susu sbb nak bagi dia kenyang dan full. Tapi bukan boleh makan banyak pun. Muak nanti dia. Mommy kena rajin create finger food untuk Aiman. Sampai satu tahap mommy pun dah letih, buat creamy soup makan dengan toasted bread je lah. Tapi creamy soup senang sebenarnya. Seme bubuh, tumis2, then blend je. Segala sayur mayur dan protein dan lemak vitamin seme di situ. Cabaran betul nak sediakan anak makanan sihat ni. Setakat ini pemakanan dia masih terkawal. Walaupun kadang-kadang bila apa yang kita makan, dia pun nak tumpang rasa, bagi jugak rasa. Lagi-lagi kalau ada atok dan wan. Mmmm…payah juga. Dan juga mak-mak sedara atau pak sedara yg kadang suka nak suap benda yg mommy dia tak nak bagi. Nak ditegah lebih2 payah jugak. Selagi belum melampaui batas, mommy pejam sebelah mata je lah. Saya sangat berharap Aiman membesar dengan makanan yang sihat, kurang gula dan garam, tidak terlalu banyak pengawet,pewarna dan bahan translemak, makanan yang asli dan organik, makanan air tangan mommy atau keluarga terdekatnya. Semoga Allah melindungi Aiman dari segala yang tidak elok dan beri mommy kekuatan untuk menjaga dia sebaiknya. Amanah ini amat berat. Itu baru bab pemakanan. Belum lagi sahsiah, rohani, jatidiri.
Aiman belum pandai sebut mommy and daddy. Tapi mulut bising juga dengan bahasa dia. Pandai sebut ‘nak’, ‘duck’=rubber ducky Aiman bila mandi, ‘dah’ dan ‘ba’=utk bas dan lori. Bila kita cakap dia paham kalau sebut ‘nenen’= BF. Tersengih2 kadang ketawa gelihati sendiri tunggu mommy nak bagi nenen. hehe. Bila nak mandi atau sebut wash, dia tahu nak kena bukak baju dan seluar. Kadang terkedek-kedek terus tuju bilik air bila kita sebut mandi or wash. hehe.
Agak letih juga jaga Aiman yang baru dapat kaki ini. Tak reti diam. Masa raya dia sibuk melatih diri berjalan. Officially, Aiman pandai jalan umur 11 bulan. Hari Wan dgn Tok Siti dia ke Mekah buat umrah, hari tu dia jalan. Tapi sebab dia kadang takut, maka pendek2 je menapak, tapi bila hari raya, banyak berjalan, dia pun sibuk nak explore, automatik, skill berjalan dia diasah dengan sendirinya.
Semester baru dah start beberapa minggu. Oleh kerana sangat sibuk dengan workshop la, conference la, maka seme macam tunggang terbalik. Kelas pulak hari Isnin sampai Khamis. Jumaat ada lab. Tahniah untuk diri sendiri untuk jadual sem ni yang sangat best!! (tangan kat bahu, mata ke atas, bluwekkk!). Paul pulak baru pulang draft tesis, banyak plak komennya nak gambar itu ini. Tensen ok. Aih, nak bertungkus lumus utk tesis lagi. Bulan 10 dah la weekend seme full. 19hb Oktober nak bawak budak2 gi field work kat tasik chini lah. Aih, macam2. Projek yg bergeran 2 tgh berjalan. 1 tgh stuck sbb takde sampel.Itu semua mahu progress dan report!!!! Ada hati nak apply lagi geran bulan 12 ni. Ni seme gara2 KPI tak masuk akal. Rasanya ahli akademik muda2 seme boleh kena depression. Ngarut betul sapa yg dok Research University ni. Seme nak tahap world class. Tapi funding dgn facilities idaklah world class pun. Output nak best je. Ok la, penat bebel. Teringin nak tgk drama Adam & Hawa. Memang takde masa nak tgk. Tgk tv pun curi2 kdg, jangankan nak konsentret tgk drama. Banyak lagi benda lain nak dibuatnya. Ni dapat tulis blog time anak tido pun dah kira bagus ni. Patutnya time ni digunakan untuk edit tesis. Sekian. :p

Advertisements

Post pertama di Tahun Baru 2012

Lamanya tak menulis. Banyak nak cerita tapi tiada kesempatan.
Banyak dah berlaku.Antaranya:
1. My hubby patah jari gara-gara futsal. :-). Dia masih MC di minggu yang ke-2. Boleh lagi dapat MC kalau tak sambung tulang yg patah tu.
2. My hubby kena transfer ke Hospital Jempol. :-(. Akan bermulalah kembali long distance relationship. Bukan sahaja antara kami tapi melibatkan si kecil. Sedihnya! Sian Aiman.:-(
3. Saya dapat projek grant RM30k. Alhamdulillah. Walaupun sedikit, tapi sangat membantu untuk permulaan. dan saya ada research assistant cum master student bernama Haslinda.:-). Skrg nak apply lagi grant baru dan nak buat proposal meletup2 dan collaborate dgn SIL. Semangat!
4. Aiman dah pandai pusing. Satu lagi milestone untuk anak mommy. Makin pandai dan keletah. Serta kuat menjerit!
5. My mom dah pencen dan my parents dah tinggal dekat dengan kami dua beradik. Yeay! super duper syukur dan like! 🙂
6. Berkaitan dgn no.5, maka now my mom dah jaga Aiman. Sangat syukur juga.:-)
7. Daddy Aiman dah belikan kami kereta baru. Zoom..zoom! 🙂
8. Saya masih lagi gemuk dan menyusukan Aiman dengan susu ibu. haha. :-). Sekarang lagi banyak minum. Hasil masih begitu. Dah campur FM 3 kali sehari. Increase dah. :-(. Sebolehnya saya tak nak stress sangat pasal ini sebab nanti lagi merudum. So bersyukur dengan rezeki yang ada. Dah order buku penyusuan susu ibu. Tak sabar nak baca. Saya dah try makan pil dr hospital pun tak jalan juga. Tapi masih belum habis ikhtiar lagi. Belum jumpa my milkbooster.
9. Suami belikan saya hp dan handbag baru (setelah 6-7 tahun berkahwin yer). Maka dapat lah yang mahal sikit. sikit aje. hehe. Terima kasih abang. Bye bye samsung perkahwinanku. Masih sayang lagi hp lama. Tapi cik abang nak saya guna smartphone. Dan ia sangat membantu dalam kerjaya saya serta pengurusan masa dan jadual. Dan juga boleh ambil gambar dan video Aiman dengan baik dan banyak! 🙂
10. Saya masih lagi menggantung penulisan tesis. Hopefully bila mama dah jaga Aiman ni, bolehlah menulis dah submit before April. Tak sabarnya nak habis! huhuhuhu.

Pantasnya masa berlalu

Sekejap je dah 3 bulan. Cuti bersalin pun dah habis dan baru hari kedua kembali bertugas. Semalam penuh jadual dengan presentation student. Masuk kerja semangat habis nak siapkan kerja tertangguh. Sebabnya dekat rumah tak boleh nak buat kerja. Baru lah faham kenapa kakak ipar ku struggle bila di ofis. Kdg makan pun skip sebab nak siapkan kerja jugak. Sebabnya kat rumah mmg tak boleh bawak balik kerja bila dah ada anak ni. Nak melayan anak, nak buat kerja rumah. Bila kita buat kerja, hati pun tak senang. Kesian anak yang nak perhatian kita. Anak dah tidur baru boleh buat kerja.
Kelmarin Aiman masuk 3 bulan, bawak dia pi cucuk lagi. Berat dia naik sikit je. Oklah. Masih dalam healthy range. 5.4kg. Sedikit chubby. hehe. Budak domok mommy. :-). Alhamdulillah Aiman tak demam bila pi cucuk kali ni. Setakat ni Aiman sihat-sihat sahaja. Semoga Allah sentiasa sihatkan Aiman dan tidak menduga Mommy dengan dugaan yang berat.
2 minggu sebelum masuk kerja dah start hantar ke rumah baby sitter setengah hari untuk latih dia berjauhan dengan mommy. Runtun jiwa ni. Sayu bila nak tinggalkan dia dengan orang lain. Yelah, hari-hari berkepit dengan Aiman sepanjang 2 bulan lebih. Tapi kena la kuatkan hati. Kalau tak macam mana nak kerja. Ada hari Aiman ok, ada hari Aiman menangis sampai sedu-sedu. Dia masih nak biasakan diri. Dah biasa kat rumah beraircond, duduk rumah babysitter peluh-peluh sampai naik ruam. Panas agaknya. Tak selesa pun mungkin sebab dia nangis. Kena gigit nyamuk (ni mommy sedih jgk tgk bekas2 gigitan di tangan, kepala Aiman. huhu). Banyak benda out of control. Mommy tak boleh terlalu fikirkan. Kalau nak semuanya ok dan baik, kenalah jaga sendiri. Tak boleh nak complaint sangat. Dah ada orang yang sanggup jagakan, syukur. Dia pun jaga elok. Cuma persekitaran sedikit kurang selesa mungkin bagi Aiman. Takpelah, untuk 2 bulan ini je. Mommy tahu Aiman boleh survive. Nanti bulan 1, tok dgn wan jaga, mommy tak la susah hati sangat.

Mommy punya susu alhamdulillah sentiasa ada juga walaupun sikit. Walaupun perah dapat 1-2oz, tapi kumpul sikit-sikit, jadi banyak jugak. Kasi pagi makan pagi je la. Stok hari ini untuk esok. Janji Aiman dapat minum susu mommy. :-). Kadang bangun lagi kul 3-4 pagi pam susu setelah Aiman tidur kekenyangan susu. Pengorbanan seorang ibu itu kadang kala tak rasa susah pun kalau demi anak. Dah biasa tak cukup tidur. Siang memang tak tidur. Malam yang asyik berjaga setiap 2 jam. Nikmat tidur itu semakin kurang bila dah ada anak. Namun bila tengok Aiman happy, sihat dan membesar, semua penat lelah hilang. Dan bagi saya untuk memberi susu ibu ada susah dalam senangnya. Senang bila anak nak minum, memang boleh terus bagi. Cuma nak buat EBM, nak pam, nak simpan stok, semua itu memerlukan kerajinan dan komitmen. Alhamdulillah jadual semester ni tak lah packed sgt wpun kuliah ada setiap hari kecuali jumaat. Saya pun ada bilik sendiri jadi senang nak pam susu. Kesian untuk ibu-ibu yang kerja sibuk dan takde bilik sendiri. Macam kerja kat pasar raya ker, kerja doktor ker. Sebab tu saya tak boleh nak bagi alasan untuk tak beri susu ibu ni. Cuma kena cari masa dan kerajinan mengepam la. Milk booster masih belum jumpa walaupun dah makan macam-macam. Takpelah, usaha lagi. 🙂

Sabtu lepas bawak Aiman balik singapore jumpa Buyut (moyang) dia.Ada kenduri kahwin. Sepupu saya kawin. 1st time Aiman naik kapal terbang. 1st time juga ke luar negara. hehe. Mommy umur 23tahun baru merasa naik kapal terbang. Aiman kecik-kecik dah fly. Dia ok. Tak menangis. Aiman kalau bab berjalan memang sentiasa excited dan happy je. Kaki berjalan macam mommy dia kot. :p

Sebenarnya banyak benda dan kerja nak buat. Otak ni fikir macam-macam. Penat dah. Risaunya bila fikirkan tuntutan kerja. Mampukah saya ni jadi supermak? ibu bekerjaya? Sekarang pun kelam kabut je. Uruskan rumah, uruskan anak. mana nak uruskan suami lagi. Mencabar. Saya rasa sangat mencabar menjadi ibu berkerjaya ni. Mungkin kerana saya ni perfectionist. Kalau tak dapat buat sesuatu tu rasa sedih/down. Lagi-lagi kalau selama ni dah biasa buat.

Apa-apa pun, saya yakin, Tuhan beri kudrat untuk saya jadi ‘supermak’. Dia Maha Mengetahui. Dan saya gembira dengan kehadiran Aiman (walaupun penat dan kelam kabut sekarang ni, hehe), tapi saya sangat menghargai rezeki kurniaan Ilahi ini. Menjadikan saya lebih matang, hidup lebih bermakna dan lebih gembira! Mommy sayang Aiman! Tak sabar nak balik jumpa Aiman!

Sarat dan padat

Usia kandungan dah masuk 35 weeks. Weekend ni masuk 36 weeks. Sudah tak sabar mahu berjumpa si comel di alam nyata. Bermain dan menyentuh fizikalnya. Lagi-lagi bila semakin tak larat membawa perut yang makin memboyot. Duduk juga serba tak kena. Baring pun serba tak selesa. Ini kemanisan dan dugaan untuk menjadi ibu. Segalanya ditempuhi demi anak. Selalu pesan pada si kecil agar menjadi anak yang baik. Dan juga pesan agar keluar cepat sikit sebab mommy tak nak tunggu sampai nak raya baru nak bersalin! hehe.:-). 38 weeks keluar la yer baby? Boleh? 🙂
Ahad lepas merantau jauh ke Melaka (jauh ke? bila dah tak larat mcm ni semua rasa penat. hehe). Discharge pun banyak sepjg di Melaka mungkin sebab penat dan banyak jalan kot. Tapi confirm bukan infection la sbb tak sakit pun. Semalam balik dari Melaka memang flat abis. Macam bateri kong. haha. Ada bengkel penulisan manuskrip. Bagus bengkel ni. Banyak input dan output. Otak pun tepu la kata orang. Fasilitator semua berpangkat Professor. Banyak pengalaman dan ilmu yang nak dikongsi dan dicurahkan. Memetik kata-kata Prof. Bohari, to be a good researcher and to publish a good paper, you must have 3 G: Gila kerja, Gila menulis dan Gila membaca. Something like that. Memang la boleh jadi gila. Haha. Sekarang ni competition sangatlah tinggi dan pressure sangatlah banyak. Semua nak suruh publish dan publish. Setahun at least publish 2 paper for KPI tak termasuk mengajar dan hal lain. Kalau nak naik Prof. Madya, at least kena publish 15 paper, blom kira indeks lagi pemenda seme ntah yang memeningkan kepala aku ni. Kalau ada 5 paper dah boleh naik pensyarah kanan. Gaji Professor pun starting RM16K++ je which is kecik jugak la sebenarnya compared to other professional job. Gaji lecturer kat overseas toksah compare la. Nak sama mcm gaji professor kat sini kot. Prof. Sahriah kata, by 8-10 years, dah boleh jadi Professor dah kalau you publish at least 10 paper setahun, dengan syarat you ada research group (sorang publish 3 paper setahun dah cukup, kalau ada 3-4 org satu group?). Dia nak 20 papers jek pun utk jadi professor but nak jadi 1st author dan paper kita kena cited dgn org lain tu yg payah. Itu yg dikiranya. No point you publish 100 papers tapi mostly local dan orang cited cuma 1-2 paper je dari 100 tu. Confirm la lambat naik jugak! The key is to choose the best journal to publish your paper and also pergi conference yang publish proceedings online. That’s a bonus. Kena pandai memilih dalam hal ini. Research pun kena la menarik so that orang akan rujuk kerja kita.

Mostly org yang dah berjaya ni, tips dia senang je. DISIPLIN! Most of them love to work early in the morning. Menulis paper setiap hari. At least 500 words a day pun dah cukup puas ati bila spend 2-3 jam setiap hari. Janji menulis. Nak juggle dengan teaching and research, plus admin work lagi, blom nak supervise student, menjadikan semakin susah nak menulis kdg2. Susah nak allocate masa. Plus untuk wanita, balik rumah dengan family lagi kan. Prof. Sahriah siap buat joke lagi, “Husband I tau kalau time budak-budak exam sebab kain baju selonggok tak berlipat”. haha. Yela, takde maid. Balik kerja pukul 5 memang tutup buku, tak tengok kerja dah. Fokus pd keluarga pulak. But then she managed to be a good researcher by having a discipline, follow her schedule. Siap ada satu hari khas “my Day” yang dia khaskan untuk dia menulis sahaja. Tidak mahu berjumpa student dan duduk diam2 dalam bilik. Biar orang ketuk pun, tak yah la bukak pintu bilik tu. Sebabnya, once you dah distract dengan benda lain, susah nak get the idea balik dan curahkan diatas screen/paper.

Haih, by hearing their experiences I have a mixed feelings. Semangat berkobar jugak nak menjadikan contoh tauladan. At the same time, I am a bit afraid that I could not achieve the target and expectations they have towards us, young lecturer. Pastu sistem yang ada tak support young researchers like us. Nak suruh publish, tapi facilities and funding macam hampeh. Macam mana nak buat research. Nak advanced research lagi la. Tapi itu tak boleh dijadikan alasan sebenarnya. Kena pandai cari peluang untuk jalankan jugak research tu. Salah satu caranya adalah dengan collaborate dengan researcher luar yang kaya dan punya banyak facilities. Sebab itu networking sangat la penting. Macam mana nak cari networking, kena rajin pi simposium, conference, congress etc.

Minggu lepas dikejutkan dengan kematian ibu kepada one of my best friend, Zana. Al-fatihah. Takziah utk Zana. Mengingatkan yang semua yang ada hanya pinjaman. Di langit dan di bumi semua milik Allah. Semoga aku juga akan tabah dan redha bila tiba masa Allah menguji dengan mengambil apa yang aku sayang. Bercakap pasal Tuhan, si Sorfina pernah tiba-tiba bertanya, “Mak Lang, Tuhan tu apa?” Tersentap nak menjawap. Apa jawapan yang betul yang boleh aku berikan pada si kecil ini untuk dia faham. Dengan bahasa yang mudah aku menjawap, ” Tuhan tu yang menjadikan semua yang ada. Yang kakak nampak ni semua DIA yang jadikan. DIA jadikan kita.”. Dan dia diam, pastu bertanya lagi, “DIA dekat mana?” Aku jawap,” Dia ada kat mana-mana”. Lepas tu dengan selamba dia cakap, “Tuhan tu hantu lah” dengan muka berkerut. Aku dengan pantas jawap ” Tak. Hantu tu pun Tuhan yang jadikan. Hantu pun takut dengan Tuhan. Allah tu Tuhan kita. Tangan kakak, baby dalam perut Mak Lang ni semua dia yang jadikan. DIA tuan kita. Ni, telur yang kakak makan ni pun dia yang jadikan”. Dia macam susah nak digest. Lepas tu tak nak percaya aku cakap telur yang dia tgh makan tu Tuhan jadikan. Last-last aku suruh dia tanya kat Papa dia betul tak apa aku cakap. Lepas dia tanya, Papa dia pun mengiyakan, barulah dia macam puas ati. Susah yer sebenarnya nak mengajar si kecil ni mentauhidkan Allah. Penting untuk akidah budak-budak ni nanti. Besok kalau anak sendiri, macam mana nak jawap. Sebagai ibu bapa kenalah bersedia untuk menjawap persoalan2 si kecil agar dia pun tak silap faham. Aku rasa sedikit down sbb mcm terkelu nak menjawap jawapan yang ampuh. Harapnya dia faham la. Maksudnya kita sebenarnya perlu mendalami ilmu lagi. Untuk mengajar pada yang muda.

Cerita pasal Sorfina, ada la jugak cerita pasal anak buah yang satu lagi si Qaisarah Batrisyia. Ni pun lagu Lady Goo Goo dok terngiang2 dalam kepala sbb lagu favourite dia skrg. Dulu gummy bear, upin ipin la. Macam2. Baru setahun 4 bulan bijaknya mengalahkan budak lain. Kagum jugak sebab dia sangat senang belajar dan tau banyak words sekarang. Boleh kira one to ten dan kira satu sampai sepuluh. Aku yg dengar pun kagum. Banyak benda dia boleh kenal dan sebut. Boleh baca bismillah smp habis siap dengan aksi tangan berdoa. Yang kelakar, macam orang tua mengaplikasikan ‘allahuakbar’. Dia menyebutnya sambil cuba untuk berdiri dari duduk. Sebijik macam orang tua! Menyanyi twinkle2 la, baba blacksheep la. Ada jek keletah dia. Dah la tak reti duduk diam. Perkembangan budak perempuan sangat cepat. Aku tak nak letak expectations untuk anak sendiri sebab takut kecewa nanti. Sebab orang selalu cakap, budak lelaki lambat sikit perkembangannya. Tapi aku akan make sure aku buat yang terdaya, untuk mengajar dia, cuma tak nak dia stress la. Kdg2 jadi parents yg beria sgt, sampai kesian anak kena cepat belajar lebih awal dari perkembangan dia. Biarlah masa yang menentukan. Aku perhatikan, kalau kita rajin melayan budak cakap, dia memang cepat belajar cakap. Kalau biar dia main sendiri, takde yang melayan mmg lambat la. Memang la bagus dia main sendiri, kita yang senang, tapi rugi pada perkembangan anak. Pendek kata, semua ibu bapa mahukan yang terbaik utk anak dia kan. 🙂

Pelupa

Semalam berkobar-kobar nak menulis sesuatu tapi lupa la pulak bila dah log in ni. Aih, orang mengandung ini semakin pelupa. :p.
Ni dok busy menyiapkan manuskrip untuk bengkel kat Everly Resort Melaka. Ahad sampai selasa ni. Bukan bengkel kereta yer tapi bengkel penulisan. ngee. :D. Untuk publication dalam high impact journal. Manuskrip oh manuskrip. Itulah dia kerja makan gaji. Kena la buat seperti ‘yang menurut perintah’.
Nasib baik 3 hari saja. Kalau banyak hari, tak nak jugak pergi. Dah la jauh. Kebetulan kakak pun kena pergi, boleh la tumpang. Kalau suruh aku drive sendiri memang tak pegi la jawapnya dengan sarat macam ni. Patah pinggang woo nak drive lelama. muahahaha. Tapi bagus sebenarnya bengkel ni. Boleh la i published journal dengan jayanya nanti dan cepat-cepat naik gred dan pangkat. :-). Go go chayuk!

Perkembangan hidup (dan perut!) huhuhu!

ok..let see…today is 4th of April..I woke up early in the morning to get ready to work…because I need to send my research grant before 8.30am this morning!!! weekend pun mengadap benda tuh jek…naik muak dah. Kerana nak duit geran ratus-ratus ribu, saya gagahkan juga keluar awal (selalunya lambat sokmo!), stuck in in traffic jam because of an accident. 5 kereta. bumper to bumper..kereta yg tengah agak teruk jugak la depan belakang….hujan lebat pagi tadi, mungkin jalan licin. Tak jauh dari situ pun ada accident lagi. But between 2 cars only. Dalam hati sentiasa berdoa semoga perjalanan selamat. Saya suka memandu laju yer. Tapi pemanduan laju saya hanyalah 100km/j jek sebab bawak MyVi jek pun. hehe. Lain la bawak BMW ker, Mercedes ker. Saya pernah tekan minyak sampai 140km/j tuh pun rasa macam bawak 70-80km/j je. Serius tak tipu. Mungkin kestabilan dan kemantapan kereta tu buat kita rasa confident dan selamat nak bawak laju. Itu pun kalau ada kereta lagi laju, saya dah ketepi. Sebab highway straight dari Puchong ke Bangi, boleh la bawak laju. Lagipun rasa rimas lama-lama dalam kereta. Setiap kali memulakan perjalanan saya memang akan baca ‘bismillahillazi….3x’. Pastu ayat kursi. Saya memang sangat yakin dengan ayat kursi dari kecik lagi. Utk melindungi kita dari segala benda yang tak elok. Agaknya kerana keyakinan saya, Allah sentiasa lindungi saya dari keburukan. Alhamdulillah. Bukan nak cakap besar, tapi setakat ni tak pernah saya drive, saya accident. Orang lain bawak kereta saya yang accident. Kereta saya pernah accident 3 kali dah. Sekali tuh memang teruk sampai masuk workshop sebulan la. Dan alhamdulillah saya selamat walaupun kereta teruk (saya penumpang). Cumanya saya trauma la. InsyaAllah, saya percaya kalau kita berdoa dengan yakin Allah akan lindungi kita. Namun jika jadi musibah, mungkin ada hikmah yang perlu kita cari disebalik semua tu.
Last week ada meeting jabatan. Saya pun diberi tugas untuk mengajar 2 subjek pelajar prasiswazah sesi depan yang bermula September. Saya pun dah diberi 3 nama pelajar untuk diselia bagi tesis tahun akhir mereka. Tugas mengajar budak master belum la pulak keluar. Semakin banyak bebanan tugas yer. Lagi-lagi saya yang dah nak menjadi ibu ni, rasa takut tak terbawak pun yer. Itu baru projek undergrad, belum lagi projek postgrad yang saya hantar utk grant, perlu berjalan juga. Dan juga application utk 2-3 grant lagi yg akan menyusul yang memerlukan saya menyelia 2-3 org pelajar postgrad lagi. Hopefully saya dapat mengimbangkan masa bersama keluarga dan kerja. Tugas saya bukan sahaja memerlukan kerja makmal, mengajar, malahan kerja lapangan di luar juga. Mungkin out-station 2-3 hari bersama student. Harus aku angkut anak aku. Tapi kalau masuk hutan, takkan nak angkut jugak? huhu. Saya rasa ini adalah cabaran bagi saya, untuk berkerjaya dan berkeluarga. Kalaulah suami saya mampu menyara saya dan kata ‘sayang duduk lah rumah, jaga anak, abang boleh tanggung semua!’, lama dah saya berhenti kerja. Jadi surirumah. Saya suka jek. Tapi zaman sekarang ni, kalau single income, makan gaji, susah la. Lain la buat bisnes dan dah maju. Terjamin masa depan. Tapi sebenarnya saya rasa bertanggungjawap ke atas kedua ibu bapa yang telah membesarkan saya, beri saya ilmu dan kehidupan yang selesa dari kecil, menjaga saya sampai kini walaupun telah bersuami, sentiasa menyokong saya. Itu yang buat saya mahu ada duit sendiri, kerjaya sendiri, untuk membalas segala jasa mereka, membuatkan mereka sentiasa bangga dengan saya dan pencapaian saya. Kasih sayang mereka memang saya tak mampu balas dengan wang ringgit. Doa saya selalu semoga Allah sentiasa melindungi dan merahmati mereka. Doa mereka jugalah yang buat saya sampai ke tahap ini. Saya cuma berharap saya dapat menjadi seperti mereka dalam mendidik anak-anak. Mereka sentiasa menjadi idola saya.
Semakin hari juga perasaan keibuan saya semakin menebal. Semakin hari semakin banyak saya bercakap dengan baby dalam perut saya ni. Alhamdulillah, hari tu scan nampak macam ‘boy’. Seperti sama dalam mimpi saya tempohari sewaktu diawal kehamilan. InsyaAllah juga saya akan berikan nama yang saya mimpikan itu. Saya dah check nama tu, maksud dia amat baik. Perut saya dah makin membesar. Dah nak masuk bulan ke-5 dah. Makin hari pun makin banyak pergerakan saya boleh rasa. Saya sangat sayangkan baby saya. Kalau saya terpaksa berkorban nyawa untuk dia hidup pun saya sanggup. Saya rasa anugerah Allah yang satu ini amat bernilai untuk saya. Saya sentiasa berdoa agar anak saya menjadi anak yang soleh dan solehah, yang membahagiakan hati ibu bapa, dikurniakan akhlak dan sifat yang sempurna. Semoga Allah mendengar doa saya. Semoga saya dikurniakan anak yang mampu menjaga agamanya, menjadi lebih baik dari saya, yang mampu mendoakan saya kelak. Khamis ni ada appointment dengan gynae saya di UKMSC. Harap-harapnya semua ok. last week saya dapat kencing kotor, pergi check dan scan tuh yg dapat tahu jantina bayi. Orang mengandung memang senang dapat kencing kotor sebab rahim menekan salur pundi kencing. Salur pundi kencing perempuan mmg pendek, bila jadi gitu, lagilah pendek.
Ahad ni akan ada majlis sambutan hari jadi untuk anak buah saya yg comel tu, Qaisarah batrisyia! Dah setahun dah. Mama dan ayah akan datang sini, cuti 4 hari dan masak-masak untuk cucu kesayangan mereka itu. Tak sabar rasanya! Saya dah tempah cupcakes dan birthday cake utk si comel itu. :-). Tapi sebelum tu Rabu & jumaat ni ada kursus confocal microscopy yg perlu dihadapi! chaiyok!

Doktor tak doktor!

Semalam ada 2 orang pelajar datang jumpa aku nak tanya pasal tajuk tesis yang aku tawarkan untuk semester sesi akan datang. Hari ni pun ada lagi 3 orang tanya pasal tajuk tesis. Tujuan utama mereka adalah untuk tanya ‘Doktor, tajuk ni ada banyak pergi field work tak? Ni banyak duduk kat lab jek kan?’. ‘Tajuk doktor bagi ni macam mana yer kerjanya?’ mm, memilih budak-budak ni yer. Bidang sains especially serangga ni memang la kena banyak buat kerja luar kalau tak cemana nak dapat sample kan. Lain la buat virus ke, mikrob ker. Itu bukan topik aku nak cerita ni. Aku sebenarnya tensen kalau orang panggil aku doktor. Sebab aku blom dapat title tu pun. Rasa beban sangat. Berat tu tanggungjawap yang dipikul beserta pangkat yang diberi. Ingat senang-senang boleh dipanggil doktor ke? Aku dah cakap, panggil saya Puan W*****. Tapi budak2 ni dah terbiasa seme pengajar dipanggilnya doktor, prof kat sini. Kadang-kadang tak boleh menyalahkan diorang jugak, budaya kat sini terlalu mengagungkan pangkat. Kalau tak panggil guna gelaran, ada yang marah pulak. To be frank, aku tak kisah pun. Mungkin sebab telah ‘dibudayakan’ di aussie dulu panggil guna nama jek kan, gelaran itu seperti membataskan perhubungan dan pergaulan. Dulu bos aku sebelum aku jadik tutor (masa jadi R.A) orang panggil nama dia jek. Takde pangkat2 ni. Dia pun study UK dulu, mungkin dah dibudayakan begitu. Sempoi jek dgn semua org. Mcm tuh la senang nak keje. Aku kalau gi lab jumpa student ntah mana2, kdg2 aku biar jek diorang panggil aku akak. (terasa muda gitu, diorang ingat aku student postgrad, haha). takdenya aku nak marah kalau tak panggil aku Puan or sebab tak tau aku ni lecturer tau, bukan student mcm ko.
Lagipun aku dah la tensen2 menulis tesis, selalu risau aku ni sempat ke abiskan ke tak, rasa macam tak tertanggung bebannya ni. Kalau mengajar, kadang2 diorang nak tanya soalan, pantas jek tanya’ er, doktor bla bla bla’..takkan setiap kali aku nak betulkan ‘saya belum doktor lagi’. Macam tu jugak kalau salesman datang jual barang2 lab or microscopy, manjang panggil doktor sebab nak bodek aku beli barang. hahaha. Yela, panggil la aku doktor, itu suatu doa tu. InsyaAllah, suatu hari nanti aku jadi doktor yer. Doktor serangga yer, bukan manusia! ahaks. 🙂
aih, entahlah. Tension aku orang panggil aku doktor ni. Malu tau sebenarnya. sebabnya belum ada title lagi. kot orang lain yang dengar, mesti dia kata aku ni ngada2 or giler nak orang panggil aku gitu kan. Padahal aku tak suruh pun. Sebabnya kat sini, ada jek lecturer yang pentingkan pangkat dan gelaran. Sebabnya, dia tak iktiraf pun aku sedang wat PhD. Pada dia, selagi ko blom habis, jangan ngengada nak bubuh dalam CV ko belajar kat mana. Eh, sukati aku la. memang aku belajar situ apa. Ko ada belajar situ? kat australia? Jeles pulakk. menyampah aku dengan orang2 jaki macam ni. Sebab CV dia takde universiti obersea, tuh dia jeles tuh kot. eee, jahat plak aku kan. Tapi bukan aku tulis dalam CV tu aku dah ada PhD, aku tulis dalam kurungan (on going). Sebab aku nak bagitau bidang apa aku specilized kan. Confirm la bidang tu kan yang aku belajar dekat 4 thn tu. Bila start mengajar ni memang terasa competitionnya. Lagi2 kalau buat research, sentiasa nak buat yang terbaik dari orang lain, publish paper bagus2, senang nak naik pangkat kan. Siap ko, nanti aku apply grant hebat2, buat research banyak2, ambik student banyak2, publish journal banyak2, ko pun tertinggal kat belakang. Aku lagi awal jadik Professor daripada engkau.
p/s: tak suka orang busuk ati.