Archives

Things I’ve learned in 7 years of marriage

Alhamdulillah. Syukur pada Allah yang memanjangkan jodoh kami hingga ke hari ini. Kelmarin, 14 januari 2013, genap 7 tahun dah bergelar isteri pada suami tercinta. Makanya tambah tolak waktu bercinta sudah lebih 13 tahun kenal dia (bercinta sebelum kahwin je 6 tahun! :p). Sudah kenal sangatkah pada sang suami? Masih lagi dalam proses kenal sebenar-benarnya tapi banyak perangai dah tahu dan dah bole tolerate (atau terpaksa tolerate! hahaha). Tapi tidur sebantal sekatil, duduk serumah sebenar-benarnya baru 2 tahun je. Itupun belum sebenar-benarnya lagi sebab masih duduk dengan parents dan inlaws. Iyelah, baki lagi 5 tahun itu kami in long distance relationship. Tahun pertama perkahwinan, dia di Indonesia, saya di Malaysia. Tahun kedua hingga ke 5 tu saya di Australia. Alhamdulillah juga perkahwinan ini dianugerahkan permata hati yang comel. Pengikat kasih. Tahun ni rekod sebab saya memang terlupa langsung anniversary kami. Suami yang selama ini tak ingat, dia yang wish saya. hehe. Sudah tua nampaknya saya ini yer. :p. Sesekali bila si suami yang kurang romantis buat sebegini, rasa best la jugak yer (oh, masa bercinta extra romantik pulak. hahaha). Rasa terharu dan dihargai pula. Pulak wish kat tgh2 orang ramai pulak kan. 🙂

Saya belajar banyak perkara dari perhubungan dan perkahwinan ini. Antaranya:
1. Menerima pasangan kita seadanya. Memang ada perangai yang berbeza sebelum dan selepas berkahwin. Berubah demi kebaikan perlu tapi teguran juga perlu berhemah. Kita pun banyak kekurangan juga. Perlu sedar diri.
2. Isteri kena pandai ambil hati dan perlu jaga hati suami (walaupun suami tak pandai ambil hati isteri). Kadang-kadang tak perlu nak bebel sangat nanti kita lagi sakit hati. Bila si isteri buat benda yang boleh buat hati suami cair dan lembut, layan baik-baik, time tu kita cakap apa je, dia boleh dengar dengan baik. Guna psikologi sikit. :p
3. Sentiasa berkata benar walaupun pahit. Sekurang-kurangnya pasangan kita tahu apa yang kita rasa.
4. Kalau jenis cerewet, perlu berikan sebab kenapa kita cerewet sebab lelaki ni rimas kalau perempuan cerewet sangat tapi dia tak tahu kenapa.
5. Don’t put high expectations atau put assumptions. Ini sangat2 bahaya jika tersilap atau kecewa. Nanti makan diri. Sebaiknya kalau ada je rasa tak best, terus terang atau tanya sendiri.
6. Perlu banyak sabar, ikhlas dan redha menjalani kehidupan sebagai isteri kalau nak dpt keredhaan suami. Jangan suka merungut. Lagi-lagi kalau isteri bekerjaya. Sememangnya perlu jadi supermommy! Kalau agak-agak tak ikhlas nak buat, jangan buat. Ataupun sedapkan hati dengan kata ‘insyaAllah besar ganjarannya buat ni untuk suami dan keluarga. Saya nak jadi isteri terbaik’.
7. Perlu banyak komunikasi agar tidak jadi misscommunication. Ini pun saya perlu perbaiki juga.
8. Layan keluarga dan ibu bapa suami macam kita layan keluarga dan ibu bapa sendiri. Perlu jaga hubungan baik supaya aman dan sentosa. Suami pun akan happy dan akan buat benda sama dengan keluarga kita. Saya tinggal dengan keluarga mertua sejak lepas kahwin dan sehingga hari ini, setiap hujung minggu memang duduk dengan mertua. Awal perkahwinan, suami tiada di sisi, dan saya tinggal dengan mereka setahun lamanya. Alhamdulillah setakat ini ok dan mesra. Pada saya tidak timbul isu kalau kita pandai bawa diri dan hormat orang. Kena sentiasa mempunyai fikiran dan hati terbuka pada sesuatu yang kita tak biasa.
9. Setiap hari sebelum tidur, mohon maaflah dengan suami jika ada kesilapan yang sengaja/tak disengajakan. Ini saya cuba amalkan. InsyaAllah kita akan rasa tenang.
10. Tak semua impian kita dalam perkahwinan kita akan dapat. Tapi kita jangan jemu doa dan berusaha (berangan tak kena bayar pun kan? :p). InsyaAllah suatu hari nanti Allah akan beri apa yang kita nak samada yg sama atau lebih baik lagi. Allah kan Maha Penyayang, Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. 🙂

Advertisements

shopping raya!:-)

woot! woot! ari ni saya dgn gumbira bershopping dengan encik suami. tujuan utama nak cari baju melayu raya untuk dia, sudahnya, saya pun tumpang sekaki. hehe. pi sunway pyramid je. shopping kat jusco. malas nak pi tmpt panas2 mcm jalan TAR or PKNS shah alam. confirm ramai org. Ok je. ada jek diskaun baju melayu samapi 50%. suami saya tak cerewet bab baju melayu sebab dia kata bukan selalu pakai. lain la baju kerja dia. hari-hari mau tukar, hari-hari mau pakai. keje spital kan. blom kira on call weekend2 tu. lebih dari 8 psg la seluar dan kemeja. itu yg dah sarat2 ni paling tak larat nak menggosok baju kerja dia. hehe. Kalau dulu boleh menggosok untuk pakai seminggu. sekarang hari2 gosok sepasang je. hehe. Yang dia selesa pakai brand G2000 je. sekali membeli, mmg la terbakar poket! haha. kalah harga baju saya yang selalu beli. Baju pompuan ni banyak choice, murah. Lelaki ni mahal sebab kurang choice.
En. suami dengan baik hati belikan saya blouse kebaya. 3 helai! hehe. saya mmg cari semua yg berbutang di depan. Konon senang nak breast feeding besok. Dia pun saya pujuk2 beli kemeja dgn tshirt berkolar. Bukan senang dia ni nak beli baju. Ada sale, boleh la beli 2-3 helai. Lagipun baju-baju tu nanti boleh pakai time on call.
Kaki ada lenguh sikit hari ni sebab banyak berjalan tapi itulah tujuannya saya ajak keluar. Nak bagi excercise biar senang sikit nak bersalin. hehe. baby ni syok je duduk dlm perut mommy macam tak nak keluar. mommy dok tunggu bila nak ada tanda-tanda bersalin. wpun semalam asyik ada braxton hicks je. Kawan-kawan dr FB dok tanya jugak dah bersalin ke belum. hehe. sabar lah yer. sesungguhnya saya pun tak sabar. :p
Semalam dapat jugak merasa sate babat yg best yg direkemen oleh cik CM. Makanya tak kempunan la nnt.
Sebelum pi sunway tadi hubby ajak tgk motor. Singgah la kedai moto. Berangan je nak beli moto besar. huhuhu. Berkenan benar nak suzuki gladius. masih menimbang2 jgk samada nak ambik yamaha xj6 ke atau kawasaki ER6f. yela, itu lebih murah dr suzuki tu. lagipun tujuan utama konon2 takut kena posting jauh, so naik moto senang sket. sukati abang la. muda2 ni nak naik moto ke apa. besok dah tua, dah gigil nak bawak moto besar2 ni. Dah dia minat, ikutkan jek la. Saya malas nak komen banyak2. Saya kan isteri mithali. 🙂

This is a serious post

Hari ni aku bekerja ‘dekat’ dengan suami. Dekat dengan erti kata jarak tidak seberapa ini. Aku duduk di starbucks yang sekangkang kera je dari hospital kajang. Hari ni entah kenapa aku rasa rimas untuk duduk kat ofis. Alhamdulillah kerja aku ni takde strict working hours dan tak perlu berada di pejabat setiap masa. Asalkan kerja berjalan. Lagi-lagi student tengah bercuti, takde kelas, lab etc. Lagi-lagi aku pensyarah junior, takde yang mencari. Tujuan utama nak edit draft thesis. Tapi seriously takde mood dan semangat. Kenapa ntah? Bangun pagi tadi sakit leher. Memang dah ganggu mood hari ni sebab bila drive sakit kepala nak toleh kanan, terpaksa pusing badan jugak kalau nak tengok kereta dari sebelah kanan.
2-3 hari ni aku emo sangat pasal status kat FB. Kenapalah wahai manusia kamu mempermainkan keamanan dan keharmonian Malaysia ni? Buat status konon lawak tak kena tempat. Besok kalau dah Malaysia ni huru hara, kuasa asing masuk campur, kita tak aman dan bebas macam dulu, janganlah nak menyesal. Pihak berkuasa perlu untuk menjaga keamanan. Tapi aku tau, untuk mereka, apa-apa yang terjadi besok, walaupun mereka yang membuka ruang dan peluang untuk orang ‘pijak’ kepala depa, semuanya akan dituding jari pada pihak berkuasa. Tak telus la. Konspirasi la. Rasuah la. Macam2. Semuanya salah la. Perhimpunan aman yang mereka agung-agungkan untuk serah memorandum. Perlukah? Amankah kalau ada pihak yang menentang sama join sekali perhimpunan tu? Amankah kalau ada pihak yang tak setuju dan mahu membantah? Jangan besok berlaku pergaduhan dan rusuhan yang tidak diingini. Seriously, anything can happen. Walaupun perhimpunan tu katalah berakhir dengan aman, tapi aku rasa ia akan tetap akan memberi kesan kepada ekonomi negara. Pelabur asing akan lihat Malaysia ni negara yang sudah tidak aman lagi. Mungkin berlaku pergolakan. Belum lagi mendengar keluhan peniaga-peniaga melayu di situ, pekerja-pekerja, pemandu etc. Kenapa tak buat kat kawasan cina? Petaling street ker, atau kawasan india di brickfields ker? Boleh tak fikir? Nak samakan malaysia dengan negara maju lain kononnya. Negara maju buat perhimpunan, depa dah maju. Kita ni dah ke? Rakyat masih mengeluh bab subsidi tak cukup la, gaji tak setimpal la, apa la. Dah tu buat benda-benda yang boleh menjatuhkan ekonomi negara, tak ke kerja sia-sia tu? Sebenarnya letih dengan Melayu yang tak bersatu, pihak lain yang cuba mengganggu gugat keamanan dan kontrak sosial yang ada. Apa nak jadi dengan Malaysia ni. Yang aku tau rakyat sekarang ni kebanyakannya emosi dan taksub dengan pemimpin. Kalau salah pun, dikata betul. Tuding sana, tuding sini. Semua yang elok dia jek lah. Dah tak mau dengar kalaupun ada bukti dan sumber dari lain.
Akhir ni terlalu banyak perkara yang buat aku berfikir. Lagi-lagi pasal persediaan bersalin. Mungkinkah umurku panjang? Otak ni tak boleh nak kontrol dari fikir jauh. Persediaan untuk mengadapNya cukupkah andai aku syahid sewaktu melahirkan? Apa akan jadi nanti? Bersediakah aku untuk menghadapi segala kemungkinan? bila fikir pasal tu, rasa macam waktu dengan keluarga dan suami semakin singkat. Aku seharusnya menghargai saat-saat yang tinggal ini. Wasiat sudah ku tulis dan kuserahkan. Aku harap dia mengerti perasaan ini di kala ini.
Dalam masa yang sama aku tak sabar menanti kelahiran anakku ini. Tak sabar mahu mencium, membelai dan mencurahkan kasih padanya. Mampukah aku menjadi ibu yang baik dan sempurna? Bolehkah aku memikul amanah dan tanggungjawap ini? Betulkah segala tindakan aku nanti? Seribu satu perasaan yang aku sendiri tak mampu nak ungkapkan. Setiap hari sewaktu ‘berbual’ dengannya, sering aku ingatkan dia yang aku amat sayangkannya. Memberi nasihat agar dia menjadi anak yang baik dan berguna. Anak yang mendengar kata dan membahagiakan hati orang tua. Anak yang soleh dan yang menjaga agamanya. Setiap kali saat aku alunkan ayat suci al-quran, aku mahu dia mendengar setiap bait dan menghayatinya, supaya nanti dia sudah terbiasa dan juga mengamalkannya. Mampu mengalunkannya dengan fasih umpama seorang tahfiz kelak. Tahu asal usul dan agamanya. Aku mahu dia jadi insan yang berguna. Setiap ibu pasti mahukan yang terbaik untuk anak mereka bukan? Ini rezeki dan amanah Allah dan aku seharusnya menjaganya dengan baik. Anak bukan sekadar pelengkap dan penyeri rumahtangga. Anak itu juga adalah ‘ujian’ Allah kepada kita sebagai pemimpin dan penjaga amanahNya. Ia tidak harus disia-siakan dan dipandang mudah. Biarlah anak seorang atau sedikit tetapi pabila besar menjadi orang yang berguna dan mampu menyumbang kepada masyarakat. Dengan keadaan dunia yang penuh kepincangan dan pancaroba ni, dugaan membesarkan anak agar jadi insan yang berguna, berakhlak mulia dan beriman itu amat besar. Di waktu akhir zaman ini, terlalu banyak ujian. Semoga Allah permudahkan segalanya. Semoga dilindungi kami sekeluarga dari segala kejahatan dan kelalaian. Semoga kami ditempatkan di dalam golongan yang soleh dan solehah serta diberi hidayahNya. Amin.

Syukur

Alhamdulillah, selamat sudah majlis pernikahan dan perkahwinan kawan baik aku, Ame. Lama sungguh kami bersahabat, sejak dari zaman sekolah menengah. Lepas tu masuk matrikulasi sama, Uni sama, now tempat kerja pun sama. Saya sangat gembira dan bersyukur kerana akhirnya dia menemui teman hidupnya. Di usia menjelang angka 3 di depan ni, ramai juga rakan seangkatan yang masih belum berkahwin lagi-lagi yang perempuan. Semoga mereka juga bertemu jodoh dengan insan yang sesuai dalam masa terdekat. Jodoh, ajal maut semuanya di tangan Tuhan. Kita memang hanya mampu merancang dan berusaha. Ini buatkan aku kena bersyukur sangat-sangat sebab sampai jodoh awal dan punya pasangan hidup.
Penatnya la weekend lepas ni. Awal-awal pagi aku dah keluar rumah sebab nak ke rumah Ame di Sungai Buloh sebab majlis nikah pagi pukul 9. Alhamdulillah la tak sesat. Memang tak familiar langsung area sana tu. Last datang rumah dia time mak pak dia nak pi haji kot. Dah lama sangat2. Suamiku on call jadinya perjalanan secara solo je la. Ramai yang tanya, suami mana? Den senyum jek la cakap suami keje. Kagum dengan aku drive sensorang dengan keadaan begitu. Alah, biasa la tu. Selagi boleh drive, sampai perut cecah stereng pun, aku bawak. Bukannya ada driver kan. Tapi risau jgk yer kot tgh drive tetiba sakit nak bersalin ke kan. Memang drive terus pi spital la jawapnya. Aku patutnya dah sediakan beg nak ke hospital dan letak siap2 dalam kereta tapi tak kemas-kemas lagi. Sebabnya masih ada yang belum lengkap jadi malas nak mengemas. Melalut dah, ok sambung citer kawin.
Alhamdulillah dengan sekali lafaz je Ame jadi isteri Radzi. Berseri-seri aku tengok wajah Ame. Kena plak make-up yang nampak natural, nampak terserlah kepengantinannya. hahaha, boleh gitu? Aku ni jadik photographer tak rasmi la sempena majlis kawin kawan baik aku. Tekan ajelah mana yang patut. Takdenya aku beria setting sebab tak reti. haha. Tgk gambar agak-agak cantik je, boleh je lah. Satu jek lah yang aku rasa macam kelakar sebab dari dulu dok usik dia nak makan nasik minyak, sudahnya aku sendiri tak merasa nasik minyak kawan baik sendiri! Sebabnya, aku dah kekenyangan makan time pagi tu. Breakfast makan mihun dgn kuih-muih. Pastu lepas nikah, aku makan lagi nasi lemak. Bila pi dewan, tengok nasi minyak aku tak lalu sebab kekenyangan lagi. Lagipun sebelum tuh singgah kedai beli aiskrim sebab kehausan dan kepanasan. Bila kat dewan, aku makan cendol jek la. Sibuk dok borak dengan kengkawan dan menahan kepanasan, sampai balik aku tak jamah nasi minyak. Sudahnya, balik dari kenduri aku makan McDonalds sebab baby dah tendang-tendang dalam perut mintak makan! haha. Kalau dewan tu tak panas sangat, maybe aku tunggu lama sikit sebelum balik. tapi sebab pengudaraan kurang baik, aku dah peluh-peluh, bahang semacam, aku balik sejurus lepas pengantin turun dari pelamin nak makan beradab. Balik rumah mmg sangat penat sebab cuaca pulak sangat panas hari tu.
Besoknya aku dating dengan en.suami. Beli barang baby sikit. Menghabiskan coupon discount Mom’s care. Banyak jugak la jimatnya. Makan-makan di Bubba’s Gump Shrimp and co. Tersinggah plak kedai cermin mata. Dapatlah i hadiah besday yang belated. Syukur alhamdulillah. Walaupun lambat, ada la jugak yer. hehe. Hubby belikan I cermin mata baru. Yang lama ni dekat 2 tahun dah. Memang wajib tukar. hehe. Terima kasih abang! 🙂 Lepas tu dia pi urut kaki plak. Aku lepak starbucks je. Katanya orang mengandung tak elok urut kaki yer. Walaupun kaki ni sangat lenguh ya amat.
Lagi satu bila sentuh bab syukur ni, aku memang bersyukur lahir kat Malaysia yang aman damai dan berbilang bangsa, agama dan budaya. Malas cakap pasal politik sebenarnya sebab aku bukan amik pot sangat dan malas baca berita pasal politik. Amik la tahu jugak. Cumanya akhir-akhir ni bila baca berita pasal BERSIH, sedih la sikit bila ada yang sangat menyokong perhimpunan aman tu. Konon la aman. Suruh buat kat stadium tak nak. Aku sangat tak setuju dengan cara mereka walaupun usul mereka tu aku sokong. Bagus. Cuma matlamat tuh tak menghalalkan cara. Bila org buat status-status kat FB pasal Bersih ni, nak jek aku menjawap. Tapi malas aa, sebab aku nak berhujah pun, dengan orang-orang fanatik ni, payah. Aku pun cetek ilmu politik. Cuma aku harap generasi baru ni jangan mudah terpedaya dan buat benda-benda yang sia-sia. Jangan bagi orang ambik kesempatan atas kealpaan dan kenaifan kita. Memang politik tuh kotor, mana-mana pun la. Tapi kita kena sedar, keamanan dan pembangunan yang kita dapat ni sekarang ni, janganlah dicemari, kena bersyukur. Jangan lupa jasa orang dan pemimpin terdahulu. Tok moyang yang susah payah bermandi darah untuk memerdekakan kita. Banyak lagi cara yang ‘beradab’ dan bertamadun kalau nak menyuarakan hasrat dan pendapat. Jangan samakan negara kita dengan yang lain. Malaysia memang takkan sama dengan mana-mana negara. Kita ni memang sangat unik. Sebab tu untuk semua benda kita kena bertindak dengan ‘bijak’ agar tak tercemar dengan sentimen sensitif. Jangan biar orang ambil kesempatan dan bertepuk tangan je tengok kebodohan kita. Jangan biarkan emosi mengatasi akal yang rasional. Jangan idealis sangat. Kadang-kadang apa yang kita fikir elok, tak semestinya boleh dilaksanakan dengan elok. Perancangan memang perlu dan penting tapi perlaksanaan tu. Memang payah dan memang perlu dilakukan dengan telus dan teliti. Kalau dah dok berhimpun kat jalanraya, janganlah kata yang susah pemandu teksi je. Ramai lagi orang terkesan. Cuba fikir apa dunia luar kata dan tengok, cuba fikir pasal pelancong yang datang, fikir pasal ekonomi, fikir pasal orang awam lain yang kerja disekitar, dan banyak lagi la faktor lain. Jalan raya untuk kereta, bukan untuk manusia berhimpun. Yang sibuk pasal ni kononnya mewakili bangsa Malaysia, merangkumi semua bangsa, tapi tengok jek lah besok yang ramai dan memenuhkan jalan dengan benda yang tak berfaedah ni orang Melayu. Bangsa Cina India boleh kira dengan jari je la. Kita ni sampai bila nak bertelagah. Memang betul cakap pepatah, gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati di tengah-tengah.

p/s: berusaha jadi pelanduk yang cerdik mata dan akal.

We cannot wait to see you dear! :-)

Almost 80% preparations for the baby already settled. Just few things to buy and I will wait for next month salary because this month nearly broke already. haha.
Yesterday, hubby and I went to IKEA to buy drawer for our lil’ ones because I dah pening tengok barang/baju baby berlonggok dalam plastik beg sana sini. I think my hubby is over excited because he is so rajin yesterday helping me tidy up the room for the baby. Balik from IKEA, bersungguh memasang drawer. I pun beria la sapu (lama tak menyapu oi!haha), sort all the clothes in our cupboard because we need space for baby’s stuffs. Nanti nak masuk crib lagi kan. 3 beg plastik hitam baju tak pakai untuk diberi pada charity/recycle. Haa, amik! Lama sangat tak mengemas. Memang sayang tapi dari terperuk dalam almari, bukan pakai. Plus, it will give us excuses to buy new clothes kan? :p. So the result from yesterday’s chores adalah kesakitan kaki kanan yang melampau! nak bengkok pun payah. Actually dah sakit lama since batuk2 hari tu. Maybe sebab tahan perut dgn kaki bila batuk kuat2, macam ada urat yang tak betul. So semalam bukan main berjalan (went to IKEA and Sunway Pyramid), balik tu mengemas sampai ke maghrib, mmg la carik nahas. Malam ni dah bagitau mommy suruh panggil tukang urut. Ada yang jalan senget jek kang nanti. hahaha.
23 hb Jun ada check-up lagi. 3rd July already booked for antenatal class. Hopefully hubby dapat cuti on both dates.

As a reminder, barang yang perlu disiapkan adalah:
1. Baby’s crib (ambik from Klang)
2. Bedsheet and bantal peluk kecil (sebab dah salah beli sarung bantal hari tu. :p)
3. Mummy’s essentials: sanitary pad, nursing clothes, set bersalin (perlu ke?)
4. Diapers. Mm, I really want to support the environment but I don’t think I will use the clothes diaper sekarang. Tak cukup kudrat nak membasuh. If I am not working, mmg confirm pakai. Maybe nanti baby dah besar sikit. Dah boleh adapt with new life. For now, buy disposable diapers jek la.
5. Electric thermos.
6. Feeding bottle set.
7. Baby’s bag pack for jalan-jalan and baby sitter.
8. Beg untuk pergi hospital for mummy and baby.

Itu jek lah kot yang teringat skrg. Yang lain-lain semua macam dah ada. Bila dah kemas barang-barang baby, tak sabar rasanya tunggu dia keluar. :-). I’m 29 weeks now. Plus minus 10 weeks hopefully dia keluar la. We cannot wait to see you dear! 🙂

Mata melihat…telinga mendengar

Semalam entah kenapa aku rasa serabut sangat kepala. Rasa sunyi sangat. Nak balik rumah pun takde mood. Tiba-tiba teringatkan mak long yang di Cheras. Umpama ibu kepada aku. Balik keje aku drive ke Cheras. Aku suka bercerita dengan mak long. Dia pendengar yang baik. Penasihat yang baik dan juga pengkritik yang pedas juga. hehe. Cool mak long ni. Kadang-kadang bercerita dengan dia macam kawan-kawan je. Dulu masa study kat UKM aku selalu jugak lepak kat kantin mak long kalau bosan. Dapat makan free jugak. hehe. Mak long ni pandai masak. Dulu dia isteri pegawai atasan tentera laut (arwah pak long). Jadi selalu travel, duduk oversea, banyak berjalan. Lepas Pak Long pencen, diorang bukak tempat makan. Sikapnya agak terbuka tapi bab-bab agama ni pun dia agak strict jugak. Kalau datang rumah dia, mmg tak sah la kalau tak duduk berjam2. Selalunya dia ajak tido je. hehe.
Balik dari rumah mak long, aku singgah Hospital Kajang. Sebab dah malam, tak larat nak drive jauh-jauh. Penat. Hubby pun abis keje pukul 10mlm, alang-alang aku tunggu je la dia kat hospital tu balik sekali sebab dah pukul 9mlm masa tu. Kereta aku tinggal jek kat hospital. Pepaginya ikut la dia pi keje kan sebab kebetulan dia on-call hari ni masuk la pukul 8 pagi. First time aku pergi Emergency Dept (ED) Kajang tu. Orang punya la ramai menunggu. Sampai ke luar-luar pintu. Aku call hubby cakap aku ada kat situ, dia tanya buat apa? Aku cakap aku nak balik dengan dia. So, dia pun bagi aku masuk dan suruh tunggu kat green zone. Aku duduk jek la kat kerusi panjang tepi tu tengok gelagat orang. Yang sakit, yang budak-budaknya nangis, doktor ke hulu ke hilir, nurse pun sama keluar masuk. Memang sibuk sangat. Buat aku bersyukur yang kerja aku tak teruk macam tu. Semua aku tengok muka keletihan tapi sangat komited dengan kerja. Lepas sorang patient, layan lagi, layan lagi. Macam-macam karenah pesakit ni. Yang tak sabar tunggu, dok ketuk jek pintu nak masuk cepat. Padahal nombor giliran panjang lagi. Sebab tu orang komplen hospital kerajaan tunggu lama. Sebab memang ramai pesakit. Apa taknya, bayar seringgit je. Dapat ubat, dapat rawatan. Patutnya jangan komplen kan. Doktor dengan nurse seme tu pun penat. Gaji pun tak setimpal dengan beban kerja. Suami aku cakap, selalunya stafnurse sorang je yg jaga satu zone. Memang tak cukup staf. Kesian. Yang paling terkesan kat hati aku bila tengok baby demam kena amik darah. Alahai, kesian sangat. Aku yang nak nangis tengok. Lagi-lagi bila baby tuh melalak dengan kuat. Macam sayu gitu. Memang hanya orang-orang terpilih jek la boleh kerja sebagai doktor dan nurse. Sebab nak layan orang. Pastu dengan macam-macam penyakit, macam-macam perangai. Kena banyak sabar. Sempat juga la suamiku curi masa scan baby kami. :-).
Walaupun tak sampai sejam aku duduk situ, sebenarnya banyak benda yang buat aku terkesan di hati. Teringat mama yang selalu balik kepenatan. Memang kerja kat hospital penat. Alhamdulillah mama dah naik pangkat jadi Matron dan tak perlu nak lalui kerja-kerja macam tu lagi. Tapi kerja-kerja admin pun buat mama tak menang tangan. Mana nak round satu hospital, nak jaga kebajikan staff, layan komplen, mcm2. Memang dok ngadap laptop jek banyak. Weekend pun kdg on call, buat keje-keje menaip dia tu. Penat otak jugak. Semoga mama tabah menghabiskan sisa-sisa pekerjaannya sampai Disember ni. Lepas tu pencen bole rehat sikit yer Ma. :-). Oh ya, Selamat hari jururawat Mama! Dan selamat hari ibu! Jasamu memang tak ternilai. Susah payah mama kerja siang malam juga tak menentu nak besarkan aku sampai aku jadi orang sekarang.
Selain mama, aku sebenarnya tak tahu nak gambarkan perasaan aku terhadap pekerjaan suamiku itu. Yela, kadang-kadang aku merungut jugak bila dia selalu on call, tak layan aku, tak bawak aku jalan-jalan hujung minggu macam suami orang lain. Seminggu 2-3 malam tak tido kat rumah sebab on-call. Asyik kerja je. Aku kerja dia balik, aku balik keje, dia keluar pulak pi keje. Bila balik, penat dah. Banyak rehat dan tido kat rumah je kalau ada masa terluang sedikit. Nak cuti payah. Aku selalu buat sendiri semua benda. Kadang-kadang bila tengah sedih, rasa macam takde laki. Tapi hakikatnya, pekerjaan dia sememangnya menuntut segalanya. Emosi dan fizikal. Kesian dia perlu melayan emosi aku yang kadang-kala mungkin berlebih-lebih. Aku manusia. Kadang-kadang memang cuba memahami, tapi nak juga difahami.
Di hati aku juga sebenarnya terselit perasaan bangga semalam bila sesekali aku lihat kelibat dia melayan pesakitnya. Bangga kerana punya suami sebagai doktor. Yang berbakti pada masyarakatnya. Tak kenal erti penat, jemu. Sentiasa sabar. Walaupun kepenatan, tetapi bila masuk time kerja, bersiap juga nak pergi. Aku tahu aku tak mampu jadi seperti dia. Dan juga seperti pekerja hospital yang lainnya. Aku tak punya kekuatan itu. Dah la aku ni penggeli. Dengan orang sakit-sakit, darah-darah. Haih. Kadang-kadang aku selalu tanya juga pada dia, abang tak geli/takut ke tengok darah-darah banyak-banyak tu? Dia kata tak, dah biasa. Lagipun kerja dia.
Kadang-kadang bila dia tertidur keletihan, aku selalu merenung wajahnya. Betapa dia kepenatan. Letak kepala terus tido. Tak sempat nak bersembang-sembang sangat kdg2. Confirm penat sangatkan. Lagi-lagi kalau on call sebelah malam. Kadang-kadang cuma dapat tidur satu jam. Itu kehidupan aku sebagai isteri doktor yang menuntut banyak pengorbanan dan pemahaman lebih-lebih dari segi emosi. Kehidupan kami tak seperti pasangan normal yang lain. Boleh pergi kerja sama-sama. Yang kerja waktu pejabat, waktu malam dan hujung minggu berada bersama di rumah. Sesekali je outstation. Sebenarnya kalau nak dibanding-bandingkan kehidupan kita dengan orang lain, kita akan selalu merasa tak cukup, tak puas dan tak best. Tapi kalau kita cuba menerima dengan ikhlas, bersyukur, insyaAllah kita dapat merasai kenikmatannya. Aku perlu bersyukur kerana masih punya suami. Walaupun tak selalu di sisi, namun aku masih ada tempat meluahkan rasa dan kecintaan ini walaupun masa kami bersama tak sekerap orang lain.
Aku menyesal sebenarnya sebelum-sebelum ini aku banyak mengeluh tentang pekerjaan dia. Kadang-kala berselisih faham kerana aku ‘kurang’ memahami. Aku tahu sampai bila-bila pun aku takkan faham sepenuhnya kerana aku tidak berada di tempat dia. Namun pengalaman semalam cukup untuk aku bawa sebagai pegangan untuk aku agar menjadi isteri yang lebih baik. Lagi-lagi aku mengandung anak sulung kami. Semoga aku dan dia dapat membimbing anak ini bersama-sama. Walaupun aku tahu, perhatian mungkin akan lebih daripada aku kerana aku yang akan selalu bersama anak ini. Tapi aku tahu, dia ayah yang penyayang. Kerana sepanjang aku mengandung ini, perhatiannya agak lebih sedikit. Sebelum pergi kerja dia akan mencium dan mengusap perutku. Aku tahu dia pun tak sabar menunggu kelahiran anak ini. Penyeri rumah tangga kami. Semoga Allah panjangkan jodoh kami hingga ke akhir hayat.

‘Abang, sayang minta maaf jika selama ini sayang mengguris perasaanmu dengan tingkah laku atau perbuatan yang tidak disengajakan. Semoga sayang menjadi isterimu hingga ke syurga.’

Shopping!!

I’m 24 weeks pregnant now. :-). Last weekend ada moms and baby expo at midvalley exhibition hall. Jadinya saya merebut peluang yang ada untuk beli barang baby sikit sebab banyak offer and good deal. 2 hari pergi. Sabtu tu pergi dengan en.suami. Tapi sekejap jek sebab pergi dah lewat petang setelah balik dari kenduri rumah sepupu kat Puncak Alam. Sampai pun dah dekat pukul 6ptg, pastu jumpa A-ar kejap. Kebetulan dia ada kat midvalley tu. Kawan rapat masa kat U dulu. Degree dengan masters sama2.
Hasil membeli-belah telah melenyapkan RM3k sekelip mata. haha. First baby memang banyak nak guna duit ek. Tapi nak membeli sekaligus memang tak larat. Ada benda dalam list dah boleh tick la. Bestnya shopping barang baby. Kalau ikutkan hati, semua nak beli yang bagus2. Tapi kena tengok kemampuan jugak. Banyak jimat jugak sebenarnya sebab memang ada discount banyak. Antaranya macam:
1. Breast pump. Saya beli Medela Swing. Sebab semalam offer, dia bagi Medela Citystyle breast pump tote bag, medela cooler bag (4 bottles+ice packs), 2 extra storage bottles, organic leggings. RM818. Normal price untuk Medela Swing sahaja RM799. Blom masuk yang lain2. Saya tengok retail price untuk bag and seme2 tu lebih dari 1K. Jimat dalam RM300++ mcm tu. Sebab nak electric pump, harga dia agak pricey sikit plus model bagus. Tapi tak semahal Medela freestyle yg nak dekat RM2k tu. Swing ni review semua cakap bagus. Tak bising, kecik jek pam dia.
2. Stroller. Yang kami berkenan sebenarnya adalah Peg Perego stroller. Lepas offer harga dia RM2k. Stroller+new born baby carrier. Tapi mahal sangat and a bit bulky wpun nampak smart. Plus, baby carrier tu my brother nak bagi pinjam Sarah punya, so kami fikir baik cari stroller jek yang elok sikit dan nanti bila baby dah tak muat baru invest untuk beli toddler car seat. So, kami beli Combi stroller. New model. From RM2k, dapat RM 1.6k. Sangat ringan, 6kg jek compared to other brand mcm Graco (8kg+), Peg Perego (8kg+). Combi stroller boleh lipat kecik mcm payung jugak. Sangat senang nak bukak dan lipat. Keempat2 tayar boleh pusing, senang nak move around dan keempat2 tayar ada lock dia sendiri. Seat dia tak keras, kusyen sedap2. Yang buat mahal span untuk kepala tu, sesuai untuk dari new born sampai 3 years old dan boleh ubah2 tempat dia. Boleh tampung sampai 30kg. Tak bulky sangat. Kami sangat suka. Kaler dark purple+black. :-). Ini paling mahal barang baby kami beli setakat ni.
3. Latex mattress and pillow. Saya beli yang mahal dan elok sikit sebab tilam ni tahan lama (5 years warranty). Plus, dia anti dust mite segala benda alah, ada lubang2 udara so that baby takkan suffocate kalau meniarap ke apa, bole lipat, senang nak bawakkan. Retail price untuk mattress yg size paling kecik kami beli tu RM279. Tapi semalam offer dapat RM190. Beli bantal jugak for RM32 dari RM40.
4. Lain-lain yang takde dalam list. Beli Baby large play mat. RM65 jek ok dari RM129. Sapa tak nak kan. hehe. Colourful. Siap ada teether, mirror, kartun2 seme tu. Saya dok sorong kat expo tu, seme yang lalu banyak tanya beli kat mana sebab menarik sangat. haha. Jadi tukang promote. Beli jugak buku kain dgn bath book untuk Qaisarah. Toys ada 40-50% off. :-). Saya pun beli tablet susu kambing. Al-maklumlah tak minum susu. Tablet ni ada rasa blueberry, jadi bolehlah makan. Macam gula-gula susu jek rasa dia.
5. Baju. Ok, ni agak kena control sikit sebab semuanya comel2 belaka dan semuanya harga agak berpatutan. En. suami pulak yang asyik nak membeli kan. Tapi saya suruh dia beli saiz 3-6 months sebab baju new born ni kakak nak bagi. Sebab Sarah baju new born byk yg kaler natural. Lagipun dia pakai kejap then dah besar. Jadi kami byk membeli saiz yg besar2 sikit. Ada la beli dalam 7-8 pasang kot semalam. Rompers, tshirts. Pants jek mcm susah nak pilih. Baju comel2 byk la.
6. Lain-lain yang boleh tick dari list: Baby powder puff (bulu arnab! sangat soft! ada 20% off). Nail clipper yg comel (20% off). Minyak telon, 2 botol besar for RM15. Siap ada sesi gambar free, free talk on how to massage the baby, lucky draw. Saya rasa ilmu yang sangat berguna dari expo adalah cara-cara massage baby. Dia tunjuk one to one. Dan tunjuk cara yang betul, kelebihannya. Bagus la. Tak sabar nak massage baby. Bagus tau untuk kurangkan stress dan bagi baby relax dan tidur lebih lama. Juga boleh membantu coordination dia nnt. Organic cotton blanket and hat (15% off). Mahal jugak, tapi sebab lembut sangat and dia organic cotton, bagus utk baby. Takde chemical. Walaupun dua barang tu jek hampir RM100. Yang ni daddy dia yang beria suka ok. Layankan jek la. haha. Beli jugak la baby wipes. Murah jek, 6 packets for RM10. Ni offer giler. Brand baru. Sebab tu dia offer. Beli jugak vicks for baby dan ubat nyamuk jenis vaporizer yg dari serai wangi tu. hehe. Ntah apa2 kan, seme org ckp bagus dan murah, seme nak beli. haha. 🙂
Dapat jugak la free gift mcm pampers. Nak beli pampers masih dok survey brand apa bagus kan. Ada banyak lagi nak beli ni tapi sebab kesuntukan masa dan wang (muahaha!) jadinya tunggu la megasale bulan 6 nanti. Ada yang tak payah beli boleh jimat la sbb org nak bagi kan. Macam baby cot, new born carrier, bath tub, baju2 new born. Bestnya shopping! Tak sabar nak pegi lagi! 🙂