Archives

Sedapnya cakap orang bodoh

Ini post emo lagi. sedap je kata orang bodoh sebab tak join perhimpunan bersih eh. cakap kita ni bodoh sebab senang dimanipulasi oleh media. dan dibutakan oleh BN. kang cakap benda sama kat ko marah plak. PKR bagus sgt ke? Lagi tak boleh pakai. PAS? DAP? semua parti politik kat Malaysia ni tak boleh percaya. sama jek. masing-masing ada agenda sendiri. post sebelum ni aku takde cakap aku tak suka usul bersih tu. bagus per aku kata. aku sokong apa 8 perkara tu. cuma cara tu. matlamat tak menghalalkan cara kan? aku tak suka cara ia dilaksanakan. dengan nak berhimpun-himpun tu. buat apa? nak buat dekat jalan raya pulak tu. tgh2 KL lak tu. Tempat kawasan yg majoritinya peniaga Melayu pulak tu. Tempat pelancong datang, tempat org cari makan. bukan tempat sesuai brader. lu pikir la impaknya. kalau dah berhimpun-himpun gitu, walaupun aman. dengan orang ramai, ingat senang ke nak control? kalau yang cuba ambik kesempatan untuk lagi gempak, bom ke apa ke, jadi rusuhan? 13 Mei dulu asalnya aman jugak. Tiba-tiba jadi darurat sebab ada provokasi. tak la kata orang yang join demo bersih tu buat, ni pihak yang suka ambil kesempatan nak menghuru-harakan keadaan. Kita ni negara Islam. Jangan lupa yang bukan Islam tak suka negara Islam ni maju. Haih, apa nak jadi dengan Malaysia. Kita kan ada undang-undang. Ada ketua negara. ada raja. Kalau undang-undang kita tak hormat, macam mana nak maju? Kita rasa kita perlu buat benda betul je tanpa fikir implikasi pada orang lain. Mana boleh. Kita hidup bermasyarakat. Kalau ramai menentang dari menyokong, kalau lagi banyak buruk dari baik, kenapa masih berdegil? Ada lagi banyak cara yang bertamadun dan baik boleh dilakukan. Bukan buat demonstrasi jalanan macam tu. Janganlah cakap orang bodoh sebab emo sangat tengok video kat youtube yang dah disunting tu. You don’t know the real story. Are you really sure they don’t provoke? Semua polis jahat dah skrg yer just because a few yg mmg giler kuasa dan suka pukul org. I don’t blame pihak berkuasa kalau tujuannya nak menjaga keamanan because that is their job. Mmg kejam polis yg guna kuasa sebegitu. Tapi adakah semua org yg join perhimpunan tu perangainya dan mulutnya elok? Hati manusia kita tak tau. Perhimpunan mmg tak dibenarkan. Mmg harus bersurai. Kan sendiri cari penyakit. Knp degil? What are you trying to show? Yg jelas, if you want to give the memorandum to agong, knp tak bg masa ambiga jumpa awal2 tu. And why can’t you negotiate with SPR first cari kata sepakat? Mcm pilihanraya dah dkt sgt tak boleh sabar dah. Bila tak dapat jumpa ikut masa sendiri, merajuk dah. Macam budak-budak la. Sedangkan kalau nak urus program peringkat sekolah pun meeting byk kali, inikan pulak masalah negara dan rakyat. Semua ni buang masa, buang tenaga, bazir duit nak bayar O.T polis2 yg kena standby, nak sedia makan minum org kena tangkap, nak sedia tempat tahanan lg. Baik polis buat kerja lain dari jaga demo tu. Banyak lagi jenayah lain tak diselesaikan. Dengan kita yg bertekak sesama sendiri lagi nak cakap mana betul mana salah. Last-last, lagi pecah belah. Kalau nak kata media arus perdana citer yang tak betul, tak semestinya video-video kat youtube tu betul. Benda yang ditulis kat blog-blog tu betul. Nowadays, technology can fool us. Orang pun boleh dibayar tulis cerita. Kita sendiri kena cari maklumat tu dan berfikir mana betul mana salah. Kalau dah boikot sumber-sumber tertentu, ambik sumber yang kita suka je, macam mana nak fikir mana betul mana salah. Just my 2 cents. Sudahlah. Penat la cakap pasal ni. Ko ni buat aku emo jek malam-malam ni.
Hari ni dah tak banyak bleeding. Ada la spotting sket. Kena rehat badan dan jugak minda. Letih juga yer fikir masalah negara ni. hehe. :p

nota kaki gemuk: orang mengandung memang senang emo. astaghfirullah! tak cukup istighfar ni. 😀

Indahnya hidup tanpa derita

At the moment, i’m reading this book: Indahnya hidup tanpa derita by Noor Laila Aniza Zakaria. Motivational book. The reason why I bought this book because I want something to motivate myself to be appreciative and be grateful in life. Well, it is easily said than done. Sometimes we think that we are being grateful but at the same time we are whining and complaining about our life. Semuanya seperti tak cukup, tak indah, tak sama macam orang, tak seperti yang diharapkan etc. Sometimes we get mad with others because of small things. We don’t appreciate our spouse or partner. Segala kebaikan dah tak nampak, yang nampak hanya kelemahan dan kekurangan.
It is hard to admit that we are wrong. Sometimes all the negativity come from us. Our mind set, our expectations about how life should be. When we do not get what we want or things not fall into places, we easily get frustated and started to point fingers at others and try to find reasons that is not come from our part. That is called in denial phase but that is what we always do. Muhasabah diri sangat susah untuk dibuat jika tidak dengan hati yang bersih dan ikhlas serta redha menerima segala kekurangan dan kelemahan.
This book somehow open my eyes and my mind to be grateful and appreciative. Betapa ramai manusia diluar sana yang hidupnya lebih menderita, terseksa dan tidak bahagia. Few shocking stories that your mind cannot imagine. Do you know that a 12 years old teenage girl had one child aged 3 because her father raped her repeatedly since she was 8? Sedih, sayu, pilu. I feel sympathy for her. Betapa pincangnya keluarga itu dengan ibunya yang memang membiarkan dia dirogol berkali-kali semata-mata tidak mahu menjadi janda!
Buku ini mengupas masalah isteri, masalah suami, anak, rumahtangga dan ketabahan hati wanita dengan berkongsi pelbagai episod kisah masyarakat. Kita sebagai manusia yang selemah-lemah iman kadang-kala sering tewas dengan nafsu sendiri. Sering menyalahkan takdir dan ketentuanNya tanpa kita sedari dengan mengeluh dan kurang bersyukur. Sering meminta sedangkan kita tidak memberi.
Buku ini membuatkan aku berfikir tentang maksud redha, ikhlas dan sabar. Ikhlas dalam setiap perbuatan tanpa mengharapkan balasan. Redha dengan rezeki dan ketentuanNya. Sabar dalam menghadapi ujian yang sedikit ini. Kadangkala terlalu beban dirasakan pabila berhadapan dengan ujian dari Allah. Tetapi Allah tidak akan memberi ujian kepada hambaNya jika dirasakan hamba itu tidak mampu mengatasinya. Allah itu maha adil. tetapi adilkah kita dengan Allah? Adilkah kita dalam membalas segala nikmat yang diberinya 24jam sehari ini? Jawapannya hanya antara kita dan Dia yang maha mengetahui.

Syukur

Alhamdulillah, selamat sudah majlis pernikahan dan perkahwinan kawan baik aku, Ame. Lama sungguh kami bersahabat, sejak dari zaman sekolah menengah. Lepas tu masuk matrikulasi sama, Uni sama, now tempat kerja pun sama. Saya sangat gembira dan bersyukur kerana akhirnya dia menemui teman hidupnya. Di usia menjelang angka 3 di depan ni, ramai juga rakan seangkatan yang masih belum berkahwin lagi-lagi yang perempuan. Semoga mereka juga bertemu jodoh dengan insan yang sesuai dalam masa terdekat. Jodoh, ajal maut semuanya di tangan Tuhan. Kita memang hanya mampu merancang dan berusaha. Ini buatkan aku kena bersyukur sangat-sangat sebab sampai jodoh awal dan punya pasangan hidup.
Penatnya la weekend lepas ni. Awal-awal pagi aku dah keluar rumah sebab nak ke rumah Ame di Sungai Buloh sebab majlis nikah pagi pukul 9. Alhamdulillah la tak sesat. Memang tak familiar langsung area sana tu. Last datang rumah dia time mak pak dia nak pi haji kot. Dah lama sangat2. Suamiku on call jadinya perjalanan secara solo je la. Ramai yang tanya, suami mana? Den senyum jek la cakap suami keje. Kagum dengan aku drive sensorang dengan keadaan begitu. Alah, biasa la tu. Selagi boleh drive, sampai perut cecah stereng pun, aku bawak. Bukannya ada driver kan. Tapi risau jgk yer kot tgh drive tetiba sakit nak bersalin ke kan. Memang drive terus pi spital la jawapnya. Aku patutnya dah sediakan beg nak ke hospital dan letak siap2 dalam kereta tapi tak kemas-kemas lagi. Sebabnya masih ada yang belum lengkap jadi malas nak mengemas. Melalut dah, ok sambung citer kawin.
Alhamdulillah dengan sekali lafaz je Ame jadi isteri Radzi. Berseri-seri aku tengok wajah Ame. Kena plak make-up yang nampak natural, nampak terserlah kepengantinannya. hahaha, boleh gitu? Aku ni jadik photographer tak rasmi la sempena majlis kawin kawan baik aku. Tekan ajelah mana yang patut. Takdenya aku beria setting sebab tak reti. haha. Tgk gambar agak-agak cantik je, boleh je lah. Satu jek lah yang aku rasa macam kelakar sebab dari dulu dok usik dia nak makan nasik minyak, sudahnya aku sendiri tak merasa nasik minyak kawan baik sendiri! Sebabnya, aku dah kekenyangan makan time pagi tu. Breakfast makan mihun dgn kuih-muih. Pastu lepas nikah, aku makan lagi nasi lemak. Bila pi dewan, tengok nasi minyak aku tak lalu sebab kekenyangan lagi. Lagipun sebelum tuh singgah kedai beli aiskrim sebab kehausan dan kepanasan. Bila kat dewan, aku makan cendol jek la. Sibuk dok borak dengan kengkawan dan menahan kepanasan, sampai balik aku tak jamah nasi minyak. Sudahnya, balik dari kenduri aku makan McDonalds sebab baby dah tendang-tendang dalam perut mintak makan! haha. Kalau dewan tu tak panas sangat, maybe aku tunggu lama sikit sebelum balik. tapi sebab pengudaraan kurang baik, aku dah peluh-peluh, bahang semacam, aku balik sejurus lepas pengantin turun dari pelamin nak makan beradab. Balik rumah mmg sangat penat sebab cuaca pulak sangat panas hari tu.
Besoknya aku dating dengan en.suami. Beli barang baby sikit. Menghabiskan coupon discount Mom’s care. Banyak jugak la jimatnya. Makan-makan di Bubba’s Gump Shrimp and co. Tersinggah plak kedai cermin mata. Dapatlah i hadiah besday yang belated. Syukur alhamdulillah. Walaupun lambat, ada la jugak yer. hehe. Hubby belikan I cermin mata baru. Yang lama ni dekat 2 tahun dah. Memang wajib tukar. hehe. Terima kasih abang! 🙂 Lepas tu dia pi urut kaki plak. Aku lepak starbucks je. Katanya orang mengandung tak elok urut kaki yer. Walaupun kaki ni sangat lenguh ya amat.
Lagi satu bila sentuh bab syukur ni, aku memang bersyukur lahir kat Malaysia yang aman damai dan berbilang bangsa, agama dan budaya. Malas cakap pasal politik sebenarnya sebab aku bukan amik pot sangat dan malas baca berita pasal politik. Amik la tahu jugak. Cumanya akhir-akhir ni bila baca berita pasal BERSIH, sedih la sikit bila ada yang sangat menyokong perhimpunan aman tu. Konon la aman. Suruh buat kat stadium tak nak. Aku sangat tak setuju dengan cara mereka walaupun usul mereka tu aku sokong. Bagus. Cuma matlamat tuh tak menghalalkan cara. Bila org buat status-status kat FB pasal Bersih ni, nak jek aku menjawap. Tapi malas aa, sebab aku nak berhujah pun, dengan orang-orang fanatik ni, payah. Aku pun cetek ilmu politik. Cuma aku harap generasi baru ni jangan mudah terpedaya dan buat benda-benda yang sia-sia. Jangan bagi orang ambik kesempatan atas kealpaan dan kenaifan kita. Memang politik tuh kotor, mana-mana pun la. Tapi kita kena sedar, keamanan dan pembangunan yang kita dapat ni sekarang ni, janganlah dicemari, kena bersyukur. Jangan lupa jasa orang dan pemimpin terdahulu. Tok moyang yang susah payah bermandi darah untuk memerdekakan kita. Banyak lagi cara yang ‘beradab’ dan bertamadun kalau nak menyuarakan hasrat dan pendapat. Jangan samakan negara kita dengan yang lain. Malaysia memang takkan sama dengan mana-mana negara. Kita ni memang sangat unik. Sebab tu untuk semua benda kita kena bertindak dengan ‘bijak’ agar tak tercemar dengan sentimen sensitif. Jangan biar orang ambil kesempatan dan bertepuk tangan je tengok kebodohan kita. Jangan biarkan emosi mengatasi akal yang rasional. Jangan idealis sangat. Kadang-kadang apa yang kita fikir elok, tak semestinya boleh dilaksanakan dengan elok. Perancangan memang perlu dan penting tapi perlaksanaan tu. Memang payah dan memang perlu dilakukan dengan telus dan teliti. Kalau dah dok berhimpun kat jalanraya, janganlah kata yang susah pemandu teksi je. Ramai lagi orang terkesan. Cuba fikir apa dunia luar kata dan tengok, cuba fikir pasal pelancong yang datang, fikir pasal ekonomi, fikir pasal orang awam lain yang kerja disekitar, dan banyak lagi la faktor lain. Jalan raya untuk kereta, bukan untuk manusia berhimpun. Yang sibuk pasal ni kononnya mewakili bangsa Malaysia, merangkumi semua bangsa, tapi tengok jek lah besok yang ramai dan memenuhkan jalan dengan benda yang tak berfaedah ni orang Melayu. Bangsa Cina India boleh kira dengan jari je la. Kita ni sampai bila nak bertelagah. Memang betul cakap pepatah, gajah sama gajah berjuang, pelanduk mati di tengah-tengah.

p/s: berusaha jadi pelanduk yang cerdik mata dan akal.

Ikut rasa binasa…

Orang mengandung ni sensitif terlebih (ayat cliche). Mungkin kerana hormon turun naik dan ada terlebih sana sini. Kadang-kadang memang susah nak control. Bukan sengaja. Tapi bila ingat-ingat balik detik-detik yang senang sangat nak menangis/merajuk itu, rasa lawak pun ada. Sebab tu kena banyak beringat, jangan ikutkan hati sangat atau rasa, binasa nnt kata orang-orang tua. Banyak-banyakkan bersabar dan beristighfar. Tapi ada satu citer lawak kat tengah-tengah highway PLUS. Al-kisahnya berhenti di R&R nak pi toilet dan juga refresh mana yang patut. Singgah la kat R&R Ayer Keroh yang ada Baskin Robbin itu (best singgah situ, dpt makan aiskrim. hehe). Suami i ni bukan nak tunggu i keluar toilet, ntah mana-mana dia pergi nak beli rokok dia tu (suami i ni asyik kata nak berenti, tapi masih dlm proses yer kawan2), pastu bila i keluar toilet, cari kelibat dia takde. Ok, tunggu jap, sebab memikirkan mungkin dia masih dalam toilet. Tapi tak logik la. Sebab selalunya yang lama dalam toilet ni i, bukan dia yer. Hp plak bateri nak kong, memang dah off. Masa tu memang tak keruan sebab dah 2 kali dok pusing area tu tak nampak dia. Takkan la dia nak tinggalkan bini kesayangan dia ni kan. Oh, kat situ ada 2 bangunan. Satu yang lama, satu yg baru. Kitaorg kat bangunan baru memula. Tidak lama selepas kecuakan melanda, nampak la kelibat dia dari bangunan sebelah, melambai2. I pun apalagi, bila dia sampai jek mula la nak marah kan, tanya kenapa tinggalkan i. Pastu, lepas cakap tuh, bila dia senyum dan pegang bahu i, terus menangis. Yer, kat tengah2 orang ramai tu. Dia boleh sengih2 jek cakap macam budak kecik hilang mak. hahahaha. I menangis dari bangunan kedai tu sampai la kat depan kedai baskin robbin. hahaha. Tak pedulik dah orang tgk. Memang mcm budak kecik ok! Sebab sedih sangat kena tinggal. Dah la tak cakap pegi mana. Hp plak bateri kong. Tapi memang tak boleh control kesedihan tu. Cuma skrg bila fikir2 balik rasa lawak la plak kan. Mesti laki i pun tak kuasa sebenarnya. Tau agaknya pembawakan budak. eh, salahkan budak pulak yer. hehe. Sudahnya, dia belanja i aiskrim baskin robbin 3 scoops you! hahahaha. Nak pujuk punya pasal. Menangis pasal anak buah pun pernah jugak. Sebab tak tahan tengok diorang buat perangai dengan Pak Lang dia. Ntah apa-apa la kan. Dia jek nak attention, i pun nak jgk. haha.
mm, ari ni last class untuk semester ni. Tinggal lab practical jek next week. Pastu, takde kelas la sampai bulan 9. Yeahooo! ok, boleh la fokus utk benda2 lain seperti tesis dan research grant.
mm, bercakap pasal title di atas, saya juga terdengar komen our first lady (konon) dalam tv awani kelmarin. Memang komennya mendapat komen i jugak tang2 tu. Sebab cara dia cakap tu macam orang tak reti komen je pasal isu tu. Cakap sembrono jek. Pastu tadi tengok ada orang komen kat youtube suruh dia mintak maaf dengan Jepun. Sebab tu la tak boleh cakap sukati je. Dah la kat tv kan. Satu mesia tgk. Now ni satu dunia kecoh. Orang tua-tua cakap, ikut rasa binasa, ikut hati mati. Jadi jangan cakap sesukati hati ok? Kalau tak tau nak komen, baik duduk diam2 jek.

Pembelajaran, belajar dan menjadi pelajar

Rindu pada kawan-kawan sewaktu persekolahan…zaman Uni…masa belajar di Aussie…
Sebenarnya aku rindukan kehidupan sebagai pelajar…walaupun stress belajar…tapi tak banyak yang perlu difikirkan selain belajar dan dapat keputusan yang cemerlang…
Komitmen kerja dan jadi orang dewasa ni sangat banyak…lagi-lagi bila dah berkeluarga…
Kadang-kadang pelik macam mana mak ayah kita…orang lain yang ada kerjaya, anak ramai boleh uruskan rumahtangga mereka and at the same time berjaya dalam career…pastilah banyak sangat pengorbanan yang perlu dilalui…
Teringat zaman-zaman belajar kat UKM dulu…hu ha hu ha….pi kelas…balik kelas..weekend balik umah…time exam tekun study…time cuti..cuti sakan..weekend2 boleh pi enjoy window shopping ker..tgk wayang ker…dengan kawan2…bestnya…banyak jugak masa melagha…yang sebenar2nya boleh jek cemerlang dalam study kalau betul2 nak…tapi banyak main tuh la…jadi lah macam tu..
Bila aku jadi pensyarah…mengajar…harapan aku sangat tinggi nak lihat anak-anak didikku ini berjaya…dan aku harap mereka manfaatkan ilmu yang diberi sepenuhnya…sedih juga bila kita usaha nak memberi yang terbaik…yang belajar tu ambil endah tak endah…agaknya itulah perasaan lecturer aku dulu bila student dia memain..result teruk…ada yang ponteng la…kalau boleh nak tolong budak-budak ni berjaya…tapi kalau diorang sendiri tak nak usaha…semua nak disuap…payahlah…
dengan keadaan yang mencabar zaman sekarang…lagi-lagi aku mengajar budak master…aku rasa mereka sepatutnya lebih kompetetif…lebih aktif dalam kelas…lebih interaktif…bukan sekadar menerima apa yang disogokkan…bila aku cakap nak bagi kuiz…seme tarik muka risau….bila aku tanya soalan, semua tunduk…kalau bole nak sorok muka bawah meja…sampai kena panggil nama la…apa yang mereka perlu keberanian….tak perlu malu untuk belajar…membuat salah….kalau pun beri jawapan salah, aku amat hargai kalau mereka cuba untuk menjawap…ada keberanian…
aku amat berharap mereka membaca lebih daripada apa yang aku ajar dikelas…sebab soalan exam takkan nak bagi direct jek apa yang di ajar dalam kelas kan…
apa yang boleh aku simpulkan…dulu masa aku jadi lab demonstrator kat aussie untuk budak-budak undergrad…aku rasa mereka lebih matang dalam pemikiran…lebih berani bertanya…mencuba….lebih eager nak belajar…memang ada jek yang tak kisah atau yang jenis malas…tapi mostly kalau disuruh mencuba or menjawap…ramai jek yang nak jadi volunteer…angkat tangan…sebab perasaan ingin tahu dan mencuba mereka sangat tebal mungkin….jadi kelas jadi enjoyable…kita yang nak mengajar pun excited nak tunjuk…dan sana antara pengajar dan student sgt mesra dalam erti kata macam kawan-kawan jek…nak buat jokes ker…nak tanya…selesa untuk berinteraksi…mungkin sebab takde gelaran…main panggil2 nama jek walaupun dia tu pangkat professor sekalipun…kalau kat sini…mungkin rasa hormat/takut itu membuatkan ada jurang antara pelajar dan pengajar…walaupun aku cuba untuk memesrakan diri dengan student….tapi aku tahu mereka tak berani tanya lebih2….bagus jugalah kalau masih ada rasa hormat tapi aku harap jangan jadikan ia batu penghalang untuk bertanya…..budaya kita mmg masih menebal dengan sifat malu….itulah masalahnya…
aku rasa kat sana…time sesi Q&A….memang la banyak soalan sampai kadang-kadang tak cukup masa la nak jawap….menunjukkan mereka dah exposed….banyak membaca…sangat curious…interested dengan topik…mungkin pendedahan atau cara hidup buat mereka begitu agaknya…
apa-apa pun…aku harapkan pelajar malaysia juga mampu bersaing dengan pelajar asing…kita juga mampu jika kita mahu…berani dan rajin….aku juga harap aku mampu jadi pengajar yang bagus untuk mereka…aku juga memang perlu banyak belajar untuk menjadi pensyarah yang kompetent…yang bagus….yang berani…yang cemerlang…
hai…rindunyalah nak jadi student….harap2nya janganlah sia-siakan zaman belajar tu….manfaatkan la sebaiknya…sebab bila dah kerja…banyak sangat komitmen dan tanggungjawap menanti…hilang zaman bersuka hati….
aku masih tetap anggap diri ini masih sebagai ‘pelajar’ walaupun secara tidak formal…kerana bagi aku…pembelajaran itu memang tidak akan pernah habis selagi kita masih mencari….I love being a student! huwaaaaaaaaa….nak balik aussie la cenggini! huhuhu!

Talk the talk, walk the walk

Just attended a seminar about how to speak with confidence. Too many inputs but I loved how the seminar being conducted. Lots of interactions between the presenter and audiences. Q & A as well. I need to get ready for my talk next month. I need all those good inputs and supports and someone to remind me of things that need to be done or not to be done.

We all can be positive. Be determine. Make a long list of what to do. Being organized all the time. But can we accomplish everything that we have planned on our mind? Or on the paper? On time? I know I am not. I have loads of things that need to be sorted out/done lately. Sometimes, I just talk the talk not walk the walk. I am telling myself I need to get this done, or telling others that I have to finish this and that but I cannot accomplish that on time which sometimes gets me really frustrated with myself. Time management that is important. Plus, to stay focus all the time and always in a good mood and stable state of mind it is a hard thing to do. I wish my mood swing is not one of the reason why I keep delaying with my works and studies. Sometimes you cannot help being moody. Things not going your way and you will be grumpy the whole day. Don’t have the mood to do your work later on. You know… I know I always try not to get caught in my own emotions because for me to be in that stage, that will be dangerous. hehe. Disaster and miserable. But there were times when you just break.

It is so hard to deal with your emotions especially when you are not getting much support on it. I am not blaming others for not being able to cope with my attitudes or my roller coaster emotions thingy. I know I am quite a spoilt brat who always needs attentions and always think too much (have all the negative and irrelevant thoughts on my mind :p) and want things to flow my way. I am the youngest you see. Always be the centre of attention and get everything that I want. But all I need some sort of support/advice or anything that can help me thinks rationally when I am not being one. Though I hate the fact that people are scrutinizing me or judging me or scolding me but hey, I know people care when they do that. They love you that they do not want you do silly things or failed miserably. They want to give you the confidence back. To make sure that it is ok to make mistakes sometimes. To make sure you are on the right track. To make sure that this is not the end of the world.

I know I will be in the deniable stage or try to defend myself when people said all the positive things when in my mind is all about the negatives. Please give me some time to absorb with all the words. I am just a human. When you are not in my shoes, it is easier to talk rather than walk. Get what I mean? Don’t expect me to twist my mind in a split second.

I need some encouraging words that can lift up my spirits when I am down or unstable. Because I know I can do this by myself but moral support is important for me too. I want to talk the talk and walk the walk. I always want to be a better person each and everyday. I want to be successful. I want to be excellent. So I hope that you can be in my journey for me to be able to achieve that. You can say that you can be there anytime that I need you…but can you really do that? Talk the talk and walk the walk will you?

Review

Prince of Persia sangat best!!!!!!!!! Silalah tengok kalau belum. Sepanjang tengok movie ni tak bosan langsung. Ada je aksi dan scene menarik. Sampai kecut perut tgk pun ada. Main baling-baling2 dagger tu. Princess Tamina pun cantik sangat. Princess of Alamut. Dalam movie ni kota ni cantik la grafiknya. Hero ok la. Selamba jek hero dia. Suka giler bila keluar panggung sebab budak-budak ni semua skeptikal nak tgk pada awalnya. Kalau tak best nak blame aku la, sbb aku yang beria persuade semua suruh tgk. hehe. Aku nak tgk sebab member-member yg dah tgk semua kata best. Mula-mula nak tgk Robin Hood, tapi diorang kata baik tgk Prince of Persia.

Semalam pi library dengan Zaza. Lately ni lagi suka pi library walaupun kesejukan sampai ke tulang hitam sebab memang confirm buat kerja. Kalau kat bilik, ada jek halangan dan gangguan. Siang pi ofis, mlm pi library. Sangat produktif. Semua gara-gara dateline dah dekat la ni. hehe.

Semalam susah nak tidur. Biasalah kalau jiwa sedih, mata susah nak tidur. Kadang-kadang tak tau la mana letak common sense dan rationalnya untuk setiap tindakan yang diambil sekarang. Tapi kalau jadi orang terakhir yang tau confirm la sedih. Sedangkan aku patutnya jadi orang paling utama dan penting sekali untuk tahu setiap apa yang berlaku dan terjadi pada dia. Mungkin aku jek yang rasa macam tu. Sedangkan yang penting dia bagitau walaupun dah lewat malam. Entahlah. Situasi kami ni susah nak dimengertikan macam orang lain. or aku je yang rasa sebab kitaorg tak normal macam org lain, jadi tindakannya haruslah begitu juga? tidakkah?

Benci tenggelam dalam rasa walaupun aku cuba untuk tidak terlalu memikirkannya. Mungkin aku perlu muhasabah diri sendiri. Jangan hanya cari kesalahan orang. Tapi jika macam tidak pernah belajar dari kesilapan, itu sebenarnya yang buat diri ni lagi sedih. Seperti tidak pernah faham diri aku…or kalau aku nak fikir positif…adakah aku faham dia sebenar-benarnya? Dah kejadiannya begitu. Tapi aku rasa ni semua common sense. kalau tak cakap pun orang faham sendiri. atau aku ni sebenarnya terlalu byk fikir dan hormon tak stabil sbb nak dtg bulan! :p