Aiman first solid food!

Lamanya tak menulis. Rindu. Sibuk dengan Aiman, dengan kerja. Sekarang pun tak dok ofis sangat. Dengan student start lab dah. Kelas pun mula next week. Satu hapah belum prepare. Dengan tesis yang dah lama terbengkalai.
Stress! Tak larat nak melemparkan senyuman palsu dan menahan perasaan malu ni bila orang dok tanya bila nak submit tesis. Kalaulah kamu boleh tolong buatkan, saya bayar, boleh? :p
Makanya, minggu depan berazam untuk keluar ke ofis sejurus selepas subuh dan pulang hanya selepas jam 6 petang. Balik rumah bila melayan anak memang tak buat kerja. Dan bila tidurkan Aiman dengan mommy dia tido sekali sebab dah kepenatan. Semoga Allah memudahkan urusan aku. Banyak dah dipermudahkan sebenarnya. Dengan mama dan ayah yang sangat2 membantu. Saya seharusnya tidak mensia-siakan nikmat dan peluang yang ada ini.
Harus ada disiplin dan konsisten yer mommy Aiman!
Aiman dah nak masuk 6 bulan lagi 3 hari. Aiman dah start makan 2 hari yang lepas. Mommy discount la seminggu yer. :p. Bising juga Wan Badar dia. Almaklumlah, bekas matron paeds. tapi daddy dia cool saja wapaun dia bekas M.O Paeds. haha. Sian tgk Aiman excited tgk kita makan. First solid food Aiman adalah makanan ruji kita, bubur nasi. hehe. Setakat ni mommy baru try bagi Aiman makan bubur nasi+carrot (first day), puree apple (2nd day), kentang+carrot+kurma (3rd day) dan hari ni makan avocado+kurma. yum2. Aiman nampaknya suka sgt makan avocado. abis semangkuk! sebiji avocado dan sebiji kurma. Mungkin manis dan lemak kurma buat dia selera nak makan. Puree apple dia tak berapa suka sgt.
Kelakar ok tgk Aiman belajar nak makan. Tak reti nak nganga bukak mulut dan telan. Dia gigit sudu la, dia hisap hujung sudu la. Dia marah bila kita tarik sudu dari mulut dia. Mungkin dia ingat macam minum susu, lancar je tanpa stop kan. Alhamdulillah masuk hari ke 3 dia dah enjoy dan pandai nak buka mulut bila kita sua sudu. Semoga Aiman membesar dan sihat yer. Mommy akan try macam2 resepi yang sihat2. Kalau boleh buat sendiri, buat apa nak beli. Masak sendiri lebih berkhasiat. Tapi akan beli jugak kot dan bagi makan farley biscuit+susu ker, kot travel mana nak masak2 kan. Nak menyimpan lagi. Mula-mula ingat nak beli blender Beaba/avent tu, tgk harga mahal sungguh sampai 700 lebih. Yela, boleh steam, blend, reheat, defrost seme (mommy malas dan nak senang je!haha). Aiman makan blend halus ni cuma 3 bulan je, lepas tu boleh makan yang bertekstur. Macam membazir. Boleh beli benda lain. Takpelah. Mommy kena rajin cuci steamer dan blender je. Pinjam kakak Sarah punya blender dulu. Wan pun ada steamer kecik. hehe.
Mommy dok tgk org buat fruit puree banyak2 dan freeze kan. Wan Badar tak bagi mommy buat macam tu. Everytime kena buat fresh. Makan hari itu untuk hari itu saja. Dia kata nanti kurang khasiat la, tak sedap la. hehe. Wan tak bagi mommy Aiman ni malas2 yer. yela, demi mu nak oi. Mommy buat je la.
Aiman dah pandai mengiring, mengesot (ke belakang je lebih), angkat2 punggung dan tujah ke depan. Gigi dah ada 2 batang. Kuat menggigit Ya Allah. Mommy kadang seriau nak bagi susu. hehe. Mommy cubit je kalau Aiman gigit mommy. Biar sama2 sakit! haha.
Banyaknya nak cerita lagi. Nanti la. Aiman dah bangun tidur. Oh, daddy Aiman tak jadi posting ke hospital Jempol, dapat hospital Seremban. Ok la tu. Boleh berulang walaupun jauh. Mommy pasrah je la. Dah kerja kan.

Post pertama di Tahun Baru 2012

Lamanya tak menulis. Banyak nak cerita tapi tiada kesempatan.
Banyak dah berlaku.Antaranya:
1. My hubby patah jari gara-gara futsal. :-). Dia masih MC di minggu yang ke-2. Boleh lagi dapat MC kalau tak sambung tulang yg patah tu.
2. My hubby kena transfer ke Hospital Jempol. :-(. Akan bermulalah kembali long distance relationship. Bukan sahaja antara kami tapi melibatkan si kecil. Sedihnya! Sian Aiman.:-(
3. Saya dapat projek grant RM30k. Alhamdulillah. Walaupun sedikit, tapi sangat membantu untuk permulaan. dan saya ada research assistant cum master student bernama Haslinda.:-). Skrg nak apply lagi grant baru dan nak buat proposal meletup2 dan collaborate dgn SIL. Semangat!
4. Aiman dah pandai pusing. Satu lagi milestone untuk anak mommy. Makin pandai dan keletah. Serta kuat menjerit!
5. My mom dah pencen dan my parents dah tinggal dekat dengan kami dua beradik. Yeay! super duper syukur dan like! 🙂
6. Berkaitan dgn no.5, maka now my mom dah jaga Aiman. Sangat syukur juga.:-)
7. Daddy Aiman dah belikan kami kereta baru. Zoom..zoom! 🙂
8. Saya masih lagi gemuk dan menyusukan Aiman dengan susu ibu. haha. :-). Sekarang lagi banyak minum. Hasil masih begitu. Dah campur FM 3 kali sehari. Increase dah. :-(. Sebolehnya saya tak nak stress sangat pasal ini sebab nanti lagi merudum. So bersyukur dengan rezeki yang ada. Dah order buku penyusuan susu ibu. Tak sabar nak baca. Saya dah try makan pil dr hospital pun tak jalan juga. Tapi masih belum habis ikhtiar lagi. Belum jumpa my milkbooster.
9. Suami belikan saya hp dan handbag baru (setelah 6-7 tahun berkahwin yer). Maka dapat lah yang mahal sikit. sikit aje. hehe. Terima kasih abang. Bye bye samsung perkahwinanku. Masih sayang lagi hp lama. Tapi cik abang nak saya guna smartphone. Dan ia sangat membantu dalam kerjaya saya serta pengurusan masa dan jadual. Dan juga boleh ambil gambar dan video Aiman dengan baik dan banyak! 🙂
10. Saya masih lagi menggantung penulisan tesis. Hopefully bila mama dah jaga Aiman ni, bolehlah menulis dah submit before April. Tak sabarnya nak habis! huhuhuhu.

Luahan hati

Ok. Ini untuk mengurangkan kesedihan. Takde siapa tahu betapa saya sangat sedih bila terpaksa top up anak dgn susu formula. No. Saya takde anti sgt dgn FM cuma saya rasa susu saya paling bagus untuk Aiman. Dan bila susu saya sikit, ramai bagi mcm2 nasihat dan saranan untuk saya. Terima kasih. Saya tahu kamu semua concern. Tapi, saya juga dah berusaha macam-macam untuk bykkan susu. Saya disiplin mengepam 4x sehari waktu pejabat, dan bgn tgh mlm utk pam. Semata-mata untuk bekalan Aiman esok hari. Sekali pam dpt 2oz je. mmg itulah yg sy dpt dr sejak bekerja. masa dlm pantang lagi sikit. saya syukur. Kat rumah mmg direct feed jek sekerap yang Aiman mahu. Yg saya sedih, kdg ada ibu-ibu yg pandang serong atau terus cop ibu yg bg anak FM mcm kurang usaha dan malas. Sbb tu bg anak FM. Tak disiplin la, tak minum air byk la, malas pam la etc. Percayalah, takde ibu nak bg anak yang tak baik. Semua nak bg anak mknan yg terbaik. Macam-macam supplement saya makan. Saya minum air dekat 3L sehari sampai asyik pergi toilet. Angkut botol air 2L pi ofis ari2. Bwk beg pam susu lagi. Bwk beg isi macbook lagi. Bwk handbeg lagi. :-). hehe. mcm nenek siput okeh. rebeh bahu kiri kanan. Macam-macam milk booster saya cuba. Macam-macam supplement saya telan. Banyak saya berhabis duit untuk memberikan anak saya susu ibu. Janganlah kata org bagi susu ibu ni nak jimat dan kedekut nak beli FM yer.
:-).Kalau kuliah, saya anjakkan waktu mengepam awal/lambat. tapi saya pastikan saya pam 4 kali jgk untuk dapat susu byk untuk bekalan Aiman esok hari. Stok susu saya kais pagi, makan pagi. Memang takde frozen EBM.
Saya pun tak dapat support dari family yang sepenuhnya. Ini part ada sedih jugak la. Walaupun suami saya doktor, dia tak menghalang, cuma galakan tu kurang la. Dia tahu saya bangun malam-malam, pam susu, tapi takdelah kata-kata appresiasi. Kalau nak duit beli brg utk susu ibu ni, dia boleh bg je. Nursing wear ke, nursing bra ke, dia belikan jek. Suruh beli milk booster, dia beli je. Tapi masih selamba je suruh bagi FM masa anak kuning dalam hari. Bila mak dia suruh bagi FM, dia takdelah nak back-up beria pun suruh saya bg susu ibu. Susah nak educate keluarga sendiri tau. Cuma bila sekali emaknya suruh bg makan, dia pertahankan jugaklah. Kata yg boleh makan selepas 6 bln. Itu kelebihan dia kerja di wad pediatrik skrg ni. 🙂
Mak saya nurse, ada sijil bidan, pun sama juga. Menggalakkan, tapi masih suruh top up FM bila dia tahu susu saya sikit dan dia kesian cucu dia lapar. Suami ke, mak ke, sama je. Tiada mengesyorkan mcm mana nak bykkan susu, bagi kata-kata semangat ker, solusinya mudah. Bagi je susu formula. Ibu mertua dan ayah mertua juga sama. Suruh bagi FM, senang bila saya bekerja. Komen-komen ‘anak lapar tak kenyang susu’ ‘anak dok mengepam, mengempeng je’ ‘susah org nak jaga bila kerja’ dan lain-lain komen yang kadang kala saya buat-buat tak dengar, masuk telinga kanan, keluar kiri je. Sepanjang saya menyusukan anak saya di rumah, saya hanya mampu tersenyum dan bersabar jika ada komen-komen yang agak ‘negatif’ dan tidak membina. Walaupun saya tahu kadang-kala mereka cakap-cakap gurau, tapi naluri ibu saya tersentuh jugak. Sensitif jg kdg2. Tapi saya diamkan dan hanya mampu senyum je la kerana saya mahu berikan susu ibu pada anak saya walau jumlah sedikit. Biarlah saya nak berkepit je, anak saya. Yang lenguh, tangan saya. Yang tak boleh buat kerja lain, saya juga. hehe. Jadi saya rasa, perjalanan saya untuk breastfeed anak sedikit payah. Kurang sokongan moral. 😦
Usaha, penat lelah saya, saya rasakan berhasil bila ada sekali suami komen tentang fizikal anak saya yang padat dagingnya, tidak lembik. Semua berkat susu ibu mungkin. Dalam hati, saya tak tau nak kata apa, sangat gembira. Saya rasa waktu tidur yang saya discount setiap hari untuk bangun dan pam susu untuk anak saya berbayar dengan Aiman yang sihat dan Alhamdulillah tak pernah sakit demam atau selesema. Aiman bangun menyusu 3-4 kali setiap malam dan mungkin sebab susu saya sikit, dia minum sikit2 dan tidak kenyang lama. Takpelah, janji saya ada susu untuk dia.
Saya tahu kalau saya bagi susu FM bukanlah saya ni ibu yang tak baik. Mak saya bagi je saya minum dari kecik. Jadi je orang. Manja je dengan mak. Cuma sekarang, saya rasa, kita dah di-educate, banyak ilmu yang kita belajar tentang bagusnya susu ibu, ada kemampuan untuk beli alat/pam dan ada cara untuk simpan susu, dan sebagainya, rugilah kalau kita mensia-siakan ilmu yg kita tahu dan peluang yang sekejap cuma ini untuk berikan yang terbaik untuk darah daging sendiri. Anak menyusu pun paling-paling 2 tahun je. Saya yakin saya akan rindukan saat-saat menyusu dengan Aiman bila dia dah tak mau menyusu dengan saya lagi. Sebab saya boleh rasa bonding tu. Setiap kali balik kerja, kepuasan yang dia dapat dari menyusu dengan saya, kami sama-sama dapat merasakannya. Setakat menyusu sambil berdukung dan berjalan di tempat awam, apalah sangat. Biasa bagi saya. Saya tak perlu kerusi untuk duduk dan menyusu, janji Aiman dapat minum susu, kat mana-mana pun boleh. Janji pakai nursing wear dan nursing bra. Memang itulah uniform saya skrg.
Saya bersyukur juga babysitter saya pro kepada penyusuan susu ibu. Bila saya hantar susu sikit, dan bila susu saya habis, dia cakap dia terpaksa bagi FM (saya memang bekalkan buat back-up). Saya faham. Dan bila saya nak pergi kerja atau balik kerja, dia suruh susukan anak saya dulu. Bila saya balik, kadang Aiman kelaparan sebab susu habis dan dia tahan tak nak bagi Aiman formula milk. Dia bagi puting buat Aiman leka. Sebab tu bila saya sampai untuk ambik Aiman, dia suruh susukan time tu jugak. Terima kasih la Cik Nor. Sebab dia kata, susu ibu bagus. Dia pun pandai mengendalikan EBM. Senang kerja saya. Saya syukur sebab bab babysitter, dipermudahkan. Memang kadang saya lama kat rumah babysitter sebab saya menyusukan anak saya di sana. Tapi, ada org tau dan ambik peduli ke? takde kan. Suami saya pun tak tahu sebab saya sorang je yg pergi dan ambik Aman setiap hari. MIL pun tak tau. Mak saya pun tak tau. Takpelah, janji saya tahu dan Aiman kenyang sudah.
Saya akui, kadang-kala saya tewas juga dengan kelemahan diri dan keadaan sekeliling. Bila anak meragam macam tak puas susu saya, saya bancuh je FM sebab Aiman takde masalah langsung minum FM or nipple confuse. Saya tak sampai hati tengok dia lapar. Cuma saya sebagai ibu rasa bersalah, perut anak saya perlu bekerja lebih sedikit untuk digest susu lembu tu. Kesian anak saya. Pastu asyik termuak. Keluar balik hampir separuh kdg2 dari apa yang diminum.
Jadi saya rasa, siapa-siapa yang nak bagi anak susu ibu, memang sangat kuat orangnya. Disiplin. Sabar. Komited. Dan saya rasa ini hak Aiman. Amanah Allah yang perlu saya jaga sebaiknya. Maafkan mommy jika tidak dapat memberikan yang terbaik untukmu nak. Mommy berusaha sedaya mungkin. Percayalah.
Tolonglah berikan sokongan. Memang selama ini, ilmu semua saya cari sendiri berkaitan susu ibu sebab saya yang nak sangat bagi susu ibu ni. Dan saya belum cukup kuat nak educate family sendiri betapa berharganya dan baiknya susu ibu ini bila ada komen-komen yang kurang ‘sihat’ di telinga saya. Semoga Allah tunjukkan jalan.
Inilah luahan saya yang baru menjadi ibu dan menyusukan anak tak sampai 4 bulan lagi. Perjalanan saya masih panjang. Semoga Allah permudahkan segalanya. Amin

Pantasnya masa berlalu

Sekejap je dah 3 bulan. Cuti bersalin pun dah habis dan baru hari kedua kembali bertugas. Semalam penuh jadual dengan presentation student. Masuk kerja semangat habis nak siapkan kerja tertangguh. Sebabnya dekat rumah tak boleh nak buat kerja. Baru lah faham kenapa kakak ipar ku struggle bila di ofis. Kdg makan pun skip sebab nak siapkan kerja jugak. Sebabnya kat rumah mmg tak boleh bawak balik kerja bila dah ada anak ni. Nak melayan anak, nak buat kerja rumah. Bila kita buat kerja, hati pun tak senang. Kesian anak yang nak perhatian kita. Anak dah tidur baru boleh buat kerja.
Kelmarin Aiman masuk 3 bulan, bawak dia pi cucuk lagi. Berat dia naik sikit je. Oklah. Masih dalam healthy range. 5.4kg. Sedikit chubby. hehe. Budak domok mommy. :-). Alhamdulillah Aiman tak demam bila pi cucuk kali ni. Setakat ni Aiman sihat-sihat sahaja. Semoga Allah sentiasa sihatkan Aiman dan tidak menduga Mommy dengan dugaan yang berat.
2 minggu sebelum masuk kerja dah start hantar ke rumah baby sitter setengah hari untuk latih dia berjauhan dengan mommy. Runtun jiwa ni. Sayu bila nak tinggalkan dia dengan orang lain. Yelah, hari-hari berkepit dengan Aiman sepanjang 2 bulan lebih. Tapi kena la kuatkan hati. Kalau tak macam mana nak kerja. Ada hari Aiman ok, ada hari Aiman menangis sampai sedu-sedu. Dia masih nak biasakan diri. Dah biasa kat rumah beraircond, duduk rumah babysitter peluh-peluh sampai naik ruam. Panas agaknya. Tak selesa pun mungkin sebab dia nangis. Kena gigit nyamuk (ni mommy sedih jgk tgk bekas2 gigitan di tangan, kepala Aiman. huhu). Banyak benda out of control. Mommy tak boleh terlalu fikirkan. Kalau nak semuanya ok dan baik, kenalah jaga sendiri. Tak boleh nak complaint sangat. Dah ada orang yang sanggup jagakan, syukur. Dia pun jaga elok. Cuma persekitaran sedikit kurang selesa mungkin bagi Aiman. Takpelah, untuk 2 bulan ini je. Mommy tahu Aiman boleh survive. Nanti bulan 1, tok dgn wan jaga, mommy tak la susah hati sangat.

Mommy punya susu alhamdulillah sentiasa ada juga walaupun sikit. Walaupun perah dapat 1-2oz, tapi kumpul sikit-sikit, jadi banyak jugak. Kasi pagi makan pagi je la. Stok hari ini untuk esok. Janji Aiman dapat minum susu mommy. :-). Kadang bangun lagi kul 3-4 pagi pam susu setelah Aiman tidur kekenyangan susu. Pengorbanan seorang ibu itu kadang kala tak rasa susah pun kalau demi anak. Dah biasa tak cukup tidur. Siang memang tak tidur. Malam yang asyik berjaga setiap 2 jam. Nikmat tidur itu semakin kurang bila dah ada anak. Namun bila tengok Aiman happy, sihat dan membesar, semua penat lelah hilang. Dan bagi saya untuk memberi susu ibu ada susah dalam senangnya. Senang bila anak nak minum, memang boleh terus bagi. Cuma nak buat EBM, nak pam, nak simpan stok, semua itu memerlukan kerajinan dan komitmen. Alhamdulillah jadual semester ni tak lah packed sgt wpun kuliah ada setiap hari kecuali jumaat. Saya pun ada bilik sendiri jadi senang nak pam susu. Kesian untuk ibu-ibu yang kerja sibuk dan takde bilik sendiri. Macam kerja kat pasar raya ker, kerja doktor ker. Sebab tu saya tak boleh nak bagi alasan untuk tak beri susu ibu ni. Cuma kena cari masa dan kerajinan mengepam la. Milk booster masih belum jumpa walaupun dah makan macam-macam. Takpelah, usaha lagi. 🙂

Sabtu lepas bawak Aiman balik singapore jumpa Buyut (moyang) dia.Ada kenduri kahwin. Sepupu saya kawin. 1st time Aiman naik kapal terbang. 1st time juga ke luar negara. hehe. Mommy umur 23tahun baru merasa naik kapal terbang. Aiman kecik-kecik dah fly. Dia ok. Tak menangis. Aiman kalau bab berjalan memang sentiasa excited dan happy je. Kaki berjalan macam mommy dia kot. :p

Sebenarnya banyak benda dan kerja nak buat. Otak ni fikir macam-macam. Penat dah. Risaunya bila fikirkan tuntutan kerja. Mampukah saya ni jadi supermak? ibu bekerjaya? Sekarang pun kelam kabut je. Uruskan rumah, uruskan anak. mana nak uruskan suami lagi. Mencabar. Saya rasa sangat mencabar menjadi ibu berkerjaya ni. Mungkin kerana saya ni perfectionist. Kalau tak dapat buat sesuatu tu rasa sedih/down. Lagi-lagi kalau selama ni dah biasa buat.

Apa-apa pun, saya yakin, Tuhan beri kudrat untuk saya jadi ‘supermak’. Dia Maha Mengetahui. Dan saya gembira dengan kehadiran Aiman (walaupun penat dan kelam kabut sekarang ni, hehe), tapi saya sangat menghargai rezeki kurniaan Ilahi ini. Menjadikan saya lebih matang, hidup lebih bermakna dan lebih gembira! Mommy sayang Aiman! Tak sabar nak balik jumpa Aiman!

Aiman dan korban

Tiada perkataan yang sesuai dapat menggambarkan perasaan sewaktu melihat raut wajah anak yang sedang tidur. Sangat kasih terhadapnya. Tenang. Begitu juga sewaktu menyusukan anak. Sangat best melihat wajahnya, mengusap kepalanya, memeluk badannya. Hangat. Ikatan antara ibu dan anak. Sangat indah. Saya amat suka saat-saat begini! :-).

Aiman budak baik. Kalau tukar pampers tgh malam tak pernah menangis. Lepas saya tukar, dia menyusu dan akan tidur balik. Bangun pagi-pagi dia akan mengeliat macam orang besar, betulkan segala urat. Sangat comel! dan akan senyum lebar-lebar bila saya menegurnya. Bila kita ajak sembang, akan senyum dan senyum lagi dan akan membalas dengan bahasa-yang-Aiman-sendiri-paham. :-). Hati ibu mana yang tidak cair dengan senyuman manis anak sendiri. Aih, pengubat jiwa duka lara.

Hari ni hari raya korban. Alhamdulillah Aiman menunaikan ibadah korbannya tahun ini. Walaupun masih kecil, tok dgn wan beria sangat nak masukkan nama Aiman untuk bahagian korban. Maka, tadi pagi kami berdua ke masjid untuk melihat lembu dikorbankan. Daddy Aiman on call hari ni (sian mommy dan Aiman!). Sewaktu nama Aiman di panggil, Aiman sedang enak tidur dalam pouch, berdakapan dengan mommy. Wan yang tolong wakilkan pegang lembu tu, sambil berniat. Mommy pun niat dan doa dalam hati agar ibadah korbanmu ini diterima oleh Allah anakku. Kalau ada rezeki lagi, nanti kita buat lagi.

Semalam hari yang sangat mencabar dan menyentap hati seorang ibu. Cewah. Sibuk sangat memasak di dapur untuk persiapan raya. Mommy hanya sempat jumpa Aiman kejap-kejap untuk menyusu. Itupun bila Aiman dah menangis. Mommy serah Aiman kat daddy je untuk dijaga. 2 kali terpaksa bagi FM kerana Mommy yang tak dapat nak bagi susu kat Aiman. Dan walaupun dah minum susu botol, Aiman cari juga mommy nak nenen. Sampai menangis-nangis. Mommy sebenarnya sangat gembira Aiman nangis sebab nak nenen dengan mommy. Maknanya Aiman sangat menghargai momen kita berdua dan sangat suka susu mommy. :-). Tapi tugasan mommy sangat banyak semalam. Semalam masak rendang, kuah kacang dan mee rebus. Mommy masak sorang-sorang. Untuk Soto, saya dah tak larat, bagi tugas pada kak long sahaja. Hanya mampu bantu buat begedil sahaja. Daddy Aiman pun mengeluh Aiman tak nak diletak, nak berdukung je. Lenguh. Mungkin meragam sebab dia tahu mommy dia ada tapi tak selalu ada dengan dia macam biasa dan tak dapat nak mengempeng bila-bila masa yang dia mahu.

Alhamdulillah, hari ni mommy dapat menyusukan Aiman sepenuhnya dengan susu mommy. Mommy sangat puas hati dan happy. Sangat sedih hati mommy ni bila terpaksa bagi Aiman susu formula. Orang lain takkan faham. Tok pun tak faham. Mommy stress juga bila asyik disuruh beri FM tiap kali Aiman menangis atau merengek. Mungkin salah satu faktor juga kenapa susu mommy ni tak banyak2. Asyik stress je. huhu. Kadang baby nangis bukan sebab lapar sahaja, tapi banyak sebab lain. Semalam lagi la mommy stress bila tok suruh bagi Aiman makan! huhu. Tunggu la 6 bulan, lepas organ Aiman dah develop. Kadang-kadang susah nak bercakap dengan orang yang lebih tua. Nak terangkan banyak-banyak, nanti kata macam pandai sedangkan anak diorang ramai dan itu mereka buat. Anak sihat dan besar je. Tapi sebab mommy baca, knowledge ada, kita tahu baik buruk sesuatu, takkan nak buat juga. I always want to give the best to my child. Hanya yang terbaik dan akan buat yang terbaik. Mommy nak tunaikan tanggungjawap ini sebaiknya. Mommy tak mahu menyesal kemudian hari. Ini pun mommy banyak rasa bersalah bila bagi Aiman minum susu formula bila orang asyik kata mommy tak cukup susu. Aiman lapar. Walaupun hanya sekali dua sehari. Tapi mommy sedih juga. Mommy belum cukup kuat Aiman. InsyaAllah ye nak, mommy cuba bagi susu mommy sepenuhnya.

Mommy tahu susu mommy ni paling terbaik buatmu nak. Susu ini hak kamu. Bermacam cara mommy ikhtiar agar susu ini banyak untuk mu. Tapi mungkin rezeki kamu hanya cukup-cukup ini sahaja buat masa ni. Mommy sempat buat stok sikit-sikit je. Kelakar je dapat pam 1-1.5oz sekali pam. Orang lain berbotol-botol. Aiman banyak direct feeding dan lepas menyusu susu mommy ni lambat nak penuh. Takpelah. Mommy selalu positive yang susu mommy ni cukup untuk Aiman dan akan jadi semakin banyak bila Aiman semakin besar. Sesuai dengan pertumbuhan. Apa yang ada ni, kita minum je la yer nak. Stok tak penuh peti ais macam orang pun takpe. Janji bila Aiman nak menyusu dengan mommy, susu ada je.

nota kaki gemuk: tiba-tiba jadi emosi bila cakap pasal susu ibu. Setiap ibu pastilah mahu yang terbaik untuk anaknya bukan?

Mommy 2 bulan. :-)

Aiman dah 2 bulan. Hari Isnin ni nak kena pegi cucuk lagi. Cucuk kali ni yang dijangka akan demam. Yang lepas Alhamdulillah Aiman ok dan tak nangis pun time cucuk. Strong boy.:-). Kadang-kadang bila tengok muka Aiman, rasa macam tak percaya dia anak sendiri. Tak percaya dah ada anak. Darah daging sendiri. Yang dulu duduk dalam perut ni. Overwhelming feeling. Entahlah. Rasa yang tak tahu nak gambarkan. Seronok tgk muka anak sendiri. Ralit. Bila dia senyum, aih, lagi la happynya. Apa-apa pun sekarang, Aiman come first. Highest priority. hehe.

Aiman sekarang banyak sembang. Ternganga-ngaga mulut merespon dan bunyi-bunyian yang keluar dari mulut dia hanya dia je yang faham. Tapi kadang macam dia faham je mommy dia cakap. Suka betul kalau baca buku Panda’s Pals dengan Where is squeaky?. Excited bukan main. Senyum pun makin banyak. Lebar-lebar. Mommy cair je dengan anak bujang sorang ni. Hehe. Makin bam-bam jugak. Makin lenguh berdukung. Thanks to slinglings yang memudahkan breastfeeding journey saya. Kurang sikit lenguh. Macam mek indon pun macam la. Tapi lebih bergaya. Hahaha. Mahal tuh, dekat dua ratus. Buat duit betul diorang ni. Kalau pandai jahit, senang je. Modal pun tak seberapa. Orang indon pakai kain batik je. Tapi masalahnya saya tak reti nak pakai kain batik tu. Jatuh kang naya je. Kalau berjalan dia memang lagi banyak duduk dalam sling dari dalam stroller. Setakat menyusu sambil berjalan tuh dah normal bagi saya. Tak yah sibuk nak cari kerusi nak duduk. Sambil menyusu boleh tengok barang jugak. Hehe. Koleksi baju nursing saya pun makin banyak. Ada yang zip tepi, ada yang selak tengah, ada yang selak bawah. Memang sangat-sangat senang untuk menyusukan Aiman, Cumanya sedih sket sebab saiz badan dah XL (untuk baju kurung nursing je eh, tshirt nursing saiz M lagi yer.:p) Huhuhu. 2-3 bulan lepas ni harap turun lagi la bila dah start kerja dan Aiman dah mula lasak. Breastfeed pun boleh turun apa.

Last weekend kenduri Aqiqah Aiman. Alhamdulillah semua lancar. Hujan sangat lebat di petang hari selepas kenduri. Alhamdulillah masa kenduri panas. Penat Pak Long Hisham hias crib Aiman, dia duduk kejap jek sebab pastu merengek nak menyusu. Padahal dah bagi susu. Agaknya sebab dengar suara orang ngaji ramai-ramai kot. Dia tengah tido masa tu, terjaga, terus cebik-cebik2 muka nak nangis. InsyaAllah Raya Haji ni boleh lah Aiman buat ibadah korban pulak. 🙂

Breasfeeding journey saya masih lagi mencabar. Susu makin banyak tapi saya masih top up juga siang hari sekali dua dengan FM. Masih belum mengepam untuk stok sebab direct feeding pun tak cukup2 dan kerap sangat. Saya perasaan susu saya waktu malam memang banyak. Mungkin sebab Aiman minum 2 jam sekali, so dia sempat nak penuh. Cuma sekarang lepas baby minum, breast memang cepat rasa penuh compared to before. Mungkin hasil supplement Shaklee. Bulan depan, 2 minggu sebelum naik kerja, nak try hantar kat babysitter kejap-kejap. So time tu boleh la start pam untuk stok. Saya nak pam banyak-banyak buat stok pun freezer bukan kosong. Banyak barang. Saya lagi suka susu fresh, lagi banyak khasiat. Kalau boleh bubuh je dalam chiller, utk consumption within 48hours. Tak payah nak thaw2 ni lagi senang. Kalau beku, nak thaw lagi. Dah tu, khasiat pun dah kurang. Sebab malam-malam kalau saya kerja pun memang saya plan direct feeding je. Tak yah botol-botol ni. Kalau jalan-jalan dengan baby pun direct feeding je senang. Susu yang dihasilkan tu Allah jadikan khas untuk anak kita dan sesuai dengan perkembangan baby. So kalau dah simpan lama-lama sampai dekat 3 bulan, pada saya dia punya ingredient tu mesti ada lain sikit. Jadi, saya memilih untuk tidak stok banyak-banyak dan lama-lama. Saya target utk 6 bulan pertama memang nak bagi BF banyak-banyak. Nanti bila dia dah mula makan, memang dia akan kurang menyusu. Kalau Aiman masih nak susu saya, saya bagi je sampai dia 2 tahun dengan syarat susu ni sentiasa adalah. InsyaAllah. Semoga Allah murahkan rezeki Aiman. Dia lagi maha mengetahui. Kita hanya merancang kan?

Minggu depan anniversary kami yang ke 11 (29 October). Lamanya bercinta! Huhu. Ingatnya nak holiday. Tapi musim hujan plak sekarang. Ingat nak ke Sabah. Tapi Aiman kecik lagi dan hujan pulak. Nak travel jauh2 sangat macam penat pulak. Kang pi jauh-jauh dok dalam hotel je. So tukar plan bawak dia balik Kedah, jumpa moyang dia then singgah Penang je. Saya pun tak pernah sampai Penang. Ok la, 2 in 1. Holiday dapat, jumpa family pun dapat. ☺

Bab kerja memang bertangguh je. Apa taknya, Aiman tidur siang kejap-kejap. Saya memang tak jadi kerja. Bila malam, mommy pun ngantuk. Bila dia tidur, saya kena tidur la sebab memang siang saya tak tidur. Malam pulak dia berjaga 2 jam sekali untuk menyusu. Itu yang ingat nak hantar babysitter awal sikit so that saya boleh siapkan kerja saya. Before raya haji ni nak kena hantar draft soalan exam pulak. Hai, entah boleh siap ke tak. Sedaya upaya kena siapkan jugaklah. Gambatte!

Ragam Aiman dan susu

Aiman baru tido. Mommy dia nak tido, ngantuk jgk tapi tetiba rasa nak update blog plak. Sekarang dah la susah nak dapat masa untuk diri sendiri. No, I’m not complaining. Cuma menyatakan fakta. 🙂
Geramnya la dengan Aiman. Tak puas cium dia. Heeee, sedap sungguh bau. hehe. Aiman dah 4kg++ skrg. Berat la untuk mommy dia ni sebab lenguh tangan berdukung je. Haa, baru 4kg tu. Makin lama makin besar mcm mana la nak membawaknya. Dah 3-4 kali breastfeed Aiman, guna nursing cover di public, sambil berjalan ok! Bukan sambil duduk. Sebabnya dia dah tak keruan sangat, kerusi pun takde. Taulah mall kalau weekend. Ada sekali gi pustaka mukmin kat Jalan TAR tu. Aih, lenguh. Ingat nak cari baby carrier/sling/wrap yang boleh nursing sekali. Senang. Boleh kendong sambil menyusu. Aiman kuat mengempeng. Tak, saya tak malu pun bagi susu badan kat public. Bukan saya tunjuk cik B pun, saya cover. Malah saya bangga dapat susukan anak saya. :-).

Aiman ada satu perangai, tak puas minum. Walaupun kdg dah bagi susu dalam botol, nak cari nenen jgk. Lagi-lagi kalau saya yang dukung, memang terteleng-teleng kepala cari sedangkan baru je menyusu. Sekarang dia makin besar, demand susu makin kuat. Masih jugak bersulam FM 3-4 kali sehari. Tapi tak bagi sukatan sepatutnya. Saya bagi ikut sukatan dia baby. Sebab tak nak dia kenyang susu FM kang tak nak susu saya pulak. Kadang nasib baik, sekali dua je la sehari. Kalau banyak jaga siang, nak ngempeng jek la. Tak puas minum, tuh yg tido kejap2. Tapi malam alhamdulillah dia tido nyenyak jugak. Paling2 2-3jam. Malam dapat fully breastfeed. By the time dia nak minum, mmg susu tgh banyak.

Semalam usaha lagi membeli milk booster. Try produk shaklee. Harap-harap berhasil. Saya akan berusaha untuk bagi Aiman susu saya sebanyak mungkin. Rezeki orang lain-lain. Takpelah orang kata tak exclusive, tapi saya akan berusaha untuk mengeksklusifkannya walau dia masuk 3 bulan sekali pun. Ada orang, lepas bersalin, susu mencurah-curah, ada yang lambat, ada yang mmg sikit. Sekarang nak pump pun payah sebab Aiman hisap sampai kosong je rasanya. Tak sempat nak buat stok dan produce banyak, dia dah minum. Hopefully jumpa la milk booster yang sesuai. Longan kering tu agak membanyakkan susu jugak la tapi cukup2 dia minum. Direct feeding ni bagus untuk bonding, tapi mommy Aiman ni risau besok nak naik keje, cemana la orang nak jaga dia ni. Kang dia mengamuk ke, tak nak menyusu sebab takde nenen. Tapi takde la dia nipple confuse. Sebab dari lahir dah bagi susu botol, pastu pam susu masa awal-awal dulu, kumpul banyak-banyak, bagi guna botol jugak. Cuma dia ada habit yang dia nak tido, mesti nak ada nenen! tak reti nak tido sendiri unless Daddy dia yang tidokan. Itupun puas la berjalan satu rumah tak pun tido atas dada. Lagi sebulan nak naik keje, kena ajar dia tido sendiri tanpa nenen. Dah try bagi pacifier, diluah2 je. Pandai Aiman ni, dia tau puting tipu. Puting yg ada ortodentik effect, Rm15 tuh puting tommy tippee, siap glow in the dark tu. hahaha. Dia refuse. Nak yang asli untuk melalikan dia sampai tertido. Aiman oh Aiman! hehe.

Alamak, Aiman jaga plak. Pause.

Ok, (sambil breastfeeding sambil blogging, huhu). Besok nak balik JB. Yeay! Kakak ipar kebetulan buat kenduri, jadi ambik peluang ke JB jenguk mama ayah. Diorang pun mesti rindu Aiman. Hari-hari kalau call dok tanya pasal Aiman. Yela, dekat sebulan dok jaga saya dan Aiman sewaktu berpantang. Mesti la rindu. 🙂

Minggu depan kenduri aqiqah Aiman. Mm, belum beli lagi bahan-bahan untuk hias baby crib dia. Susah sekarang ni nak keluar, takkan nak tinggal Aiman. Kalau dulu siap, start kete, jalan je. hehehe. Sekarang dah ada anak, tak bolehlah begitu. Susah yer sebenarnya nak adapt sebab dekat 6 tahun kahwin, takde anak, belum ada tanggungjwp yg satu ni. Tak pikir nak siapkan susu, diapers, baju etc bila keluar. Sekarang kalau keluar berjalan, barang baby penuh kereta. Beg Aiman, stroller la, bantal etc. Mommy nak kena tukar kereta besar sikit la kot eh? Dah daddy berangan nak beli motor besar. :p. Takpelah, pelan2 kayuh. 🙂